Nový trend – zimní grilování

Zapomeňte na to, že grilovat se dá jenom v létě, když se rtuť vaří v teploměrech. Správný milovník grilování se ale přírodních živlů nebojí a je schopen grilovat třeba i na mrazu. Stačí se jen pořádně obléct a učinit pár jednoduchých opatření a můžete se pustit do grilování.

Budete potřebovat více času

Přestože jsme řekli, že se dá grilovat prakticky v jakémkoli počasí, neznamená to, že se oproti běžným grilovacím dnům nic nezmění. Musíte počítat s tím, že mrazíky a nízké teploty ztíží roztápění grilu, takže i na obyčejnou kotletku nebo kus krkovičky budete potřebovat více času než obvykle.

Časté odklápění víka ničemu nepomůže

Při grilování je prakticky nemožné, abyste se vyhnuli nadzvedávání poklopu od grilu. V létě prakticky o nic nejde, ale teď, když se denní i noční teploty pohybují hluboko pod bodem mrazu, způsobí každé nadzvednutí plechu pokles teploty uvnitř grilu. Takže když chcete přikládat, přidávat koření nebo marinádu, kontrolovat propečení masa, dělejte raději vše najednou, ať z grilu nevyvětráte všechno teplo.

Po vyvětrání zase řádně zatopte

I když budete přikládání, marinování a kontrolu propečení provádět souběžně, stejně se nevyhnete tepelnému úniku z vašeho grilu. Zejména když řádí tuhé mrazy a rtuť v teploměru se k nule nevyšplhá ani po zahřátí rumem provoněným dechem. Proto je dobré po každém odklopení a přiklopení víka zvýšit okamžitě teplotu, aby se tepelná ztráta vyrovnala.

Důvěřuj, ale prověřuj

Než se pustíte do zimního grilování, přesvědčte se, že vaše integrované a externí termosondy, teploměry, zda správně fungují a ukazují s co největší přesností aktuální rozpálenost grilu. Dávejte si také pozor na zamlžené nebo od deště mokré ciferníky termosond, které pak můžou ukazovat zkreslené hodnoty.

Vozová hradba

Jestli chcete docílit toho, aby váš gril pracoval, co nejlépe, musíte mu ve ztížených podmínkách trochu pomoct. Například se vyplatí postavit gril na nějaké závětrné místo, kde nebude vanoucí vichr nabourávat vaše ušlechtilé snažení o středně propečený steak a hamburgery. Pokud takové místo nemáte, můžete si vypomoct alespoň zábranami, kterým gril obklopíte a docílíte tak alespoň částečného odclonění větru.

Myslete taky na sebe

V neposlední řadě nesmíte podcenit ani zazimování své maličkosti. Přestože je gril pěkně rozpálený a může od něj jít příjemné teplo, bez teplého oblečení se může takové zimní grilování proměnit v noční můru. Jenže nestačí si jen vzít teplý oblečení a vyrazit ke grilu. To by jaksi nestačilo. Pro zimní grilování je důležité vybrat i správný typ oblečení. Například dlouhá vlněná šála vlající kolem vašeho krku je sice pěkný módní doplněk, ale taky abonentka na průšvih, protože stačí málo a šála blafne a neštěstí je na světě. A než si užívat tanec Svatého Víta s planoucí šálou kolem krku, to je snad lepší si tenhle módní výstřelek odpustit. Podobně přistupujte i k ostatním kusům oblečení. Vybírejte si takové kusy, které se hned tak nepropálí, hned tak neshoří a přesto vám poskytnou dostatek tepla, abyste vydrželi zimní grilování až dokonce a bez újmy na zdraví.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.