Koření na grilování - marináda nebo rub ?

 Grilování znamená dobré jídlo, ale dobré jídlo to je mimo kvalitních surovin i BBQ koření. O tom asi není třeba polemizovat. Je to tak trochu magie zkombinovat určité maso s tím pravým kořením. Většinou všichni postupujeme cestou pokusu a omylu a sami si přijdeme, co nám s čím chutná a je pro nás to pravé! Ti z nás, kteří nemají tolik odvahy, občas sáhnou po směsích, které se dají koupit už namíchané v obchodě. Některé jsou na gril opravdu prověřené - třeba grilovací koření Weber je takovým etalonem kvality. Ale nemusíme asi nikoho přesvědčovat o tom, že domácí koření je domácí koření. Máme jistotu, že je tam jen to co tam má být a žádné konzervanty navíc! Ale chápeme, že se v začátcích spálí asi každý a najít odvahu k experimetování nemá každý...V tomto článku vám představíme tři zákadní druhy koření, které by měly být základem každého grilování. Dáme tipy, jak je používat, abyste se nemohli už více bát ho použít.

Oregano

Teplou chuť připomínající balsamico, hodně aromatické je perfektní pro středomořskou kuchyni. Chuť a vůně oregana je pro tuto oblast typická. „Oregano“ v překladu znamená „radost z hor“. Toto koření se dá využívat během celého roku. Hodně lidí má oregano spojené s pizzou, ale to je hodně omezený pohled na věc, protože tato aromatická bylina se dá hojně využít při přípravě teplých jídel a mimo jiné i při grilování. Botanicky je oregano známé pod názvem Origanum vulgare a v mnoha částech Evropy je označováno jako divoká majoránka, protože je příbuzná bylině, která je známá jako sladká majoránka. „Oregano“ je slovo řeckého původu, složené ze slov „oros“ (hora) a „ganos“ (radost), které nemělo značit jen symbol štěstí, ale i to že tato bylina roste na svazích hor. Oregano se výborně hodí k vepřovému, kuřecímu nebo jehněčímu masu. Je to výborné koření, které vás svojí chutí přenese do mořských oblastí a dýchne na vás letní atmosférou dovolených.

Tymián

Tymián patří do skupiny bylin kolem máty. Nejběžnější forma této byliny je zahradní varianta se zeleno-šedými listy a výrazným mátovým nebo lehce citronovým aroma. Další známou variantou tymiánu je právě lemon-tymián, který vyniká právě výrazným citronovým aroma. Tato bylina s pronikavou vůní, která vypadá velice lákavě, by neměla vzbuzovat obavy a měli bychom se naučit ji používat, i když nepatří do tradičního repertoáru českých koření. Tato bylina navíc oplývá tolika variantami. Existuje francouzských tymián, citronový tymián, pomerančový a například stříbrný tymián. Určitě si každý vybere a tymián se odmění skvělou chutí a vůní. Tymián se skvěle hodí ke grilovanému jehněčímu, zvláště k jehněčím žebírkům. Tymián se přidává těsně předtím, než vyndáme maso z grilu, aby byla vůně a chuť zachována. Jako většina bylin by neměl tymián přejít varem, tak by o všechny svoje vlastnosti přišel. Tymián do vašeho grilování přinese lesk a světlo!

Paprika

Červený prášek vyráběný ze suchých sladkých červených paprik, používaný jako ozdoba nebo koření. Paprika má mnohé barevné varianty od oranžovo-červené po temně rudou podle toho jaká paprika je použita a namleta. Hodně papriky jako koření pochází ze Španělska, Jižní Ameriky, Kalifornie a Maďarska. Maďarská paprika je považována za nejlepší. Chuť a barva papriky závisí na tom, jak je pálivá. V některých případech právě paprika jídlo spíše obarví, než aby mu dodala nějakou chuť. Pokud chceme chuť papriky zvýraznit, je dobré jí před použitím nasypat do rozpáleného oleje. Proto se hojně používá do marinád. Dobře se hodí na kuřací maso, jehněčí a ryby!

 

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.