Jak zazimovat gril

Zima se blíží a s ní i čas, kdy většina z Vás ukládá zahradní gril k odpočinku. Ačkoliv existují nadšenci, kteří se nebojí grilovat i v mrazivých teplotách, většina z nás přesouvá své kulinářské aktivity do tepla domova. Péče o gril by však neměla skončit s posledním steakem, ať už patříte do kterékoli skupiny. Správná údržba grilu na konci grilovací sezóny zaručí, že váš gril bude i na jaře v perfektním stavu, připraven k dalším grilovacím dobrodružstvím.

 Nejdřív gril pořádně vyčistit, až potom uložit k zimnímu spánku

Dříve než schováme gril pod plachtu a necháme ho strávit zimní měsíce v garáži, v kůlně, stodole apod., musíme ho ze všeho nejdřív pořádně očistit. A to jak grilovací rošt, tak i ostatní části, žádnou nevyjímaje.

Výhodu mají ti, kdo mají gril s rozebíratelnou grilovací vanou. Ti pak můžou jednotlivé části grilovací vany naskládat do myčky na nádobí a umýt je v ní. Ostatní se musí spolehnout na své ruce a čistící přípravky a pomůcky k čištění.

Důležité je odstranit zejména zbytky jídla a připečené mastnoty, jinak by se váš gril mohl stát objektem zájmu zvířat z okolí pátrajících po něčem k snědku. Po důkladném vyčištění grilovacího roštu a ostatních částí grilu od zbytků grilovaných potravin je čas na výběr správného čistícího přípravku. Vřele doporučujeme Čistič grilů a udíren Fusl 500ml, který je známý svou vysokou účinností a jednoduchostí použití. Čistič Fusl rychle a bez námahy odstraní tuky, připáleniny, kouřové pryskyřice, dehet i saze z grilu.

 Gril může i v mrazech zůstat venku, ale přikrytý!

Pokud se rozhodnete nechat váš gril venku během zimy, je klíčové, aby byl řádně chráněn. Umístěte ho pod stříšku nebo jiný přístřešek, který ho ochrání před sněhem a deštěm, a nezapomeňte ho pečlivě zakrýt ochranným obalem, plachtou nebo celtou. Tímto způsobem minimalizujete riziko poškození způsobeného nepříznivým počasím. Ponechat gril volně na mrazu bez jakékoliv ochrany by bylo velkým hazardem, který by mohl vést k jeho poškození nebo zkrácení jeho životnosti.

Pokud máte gril poháněný plynem a rozhodnete se ho nechat venku, je doporučeno ponechat plynovou bombu připojenou. Toto opatření pomáhá zabránit vniknutí vlhkosti do regulátoru tlaku a dalších součástí systému. Na druhou stranu, pokud se rozhodnete uložit gril do uzavřeného prostoru, jako je garáž nebo kůlna, je bezpečnější odpojit plynovou bombu a nechat ji venku. Skladování plynových bomb v uzavřených prostorech se obecně nedoporučuje z bezpečnostních důvodů, jelikož může dojít k úniku plynu a vytvoření potenciálně nebezpečné situace.

Grilování v zimě? Proč ne, ale…

Zima nemusí znamenat konec vašich grilovacích radovánek. Mnoho nadšenců do grilování pokračuje v této aktivitě i během chladnějších dnů, objevujíce tak zcela nový rozměr grilování. Grilování v zimě má své specifické kouzlo, a pokud jste připraveni na několik změn, můžete si i v tomto období pochutnat na vynikajících jídlech přímo z roštu.

Je však důležité si uvědomit, že nízké teploty mohou ovlivnit výkon vašeho grilu. U kotlových grilů například může dojít k pomalejšímu rozpalování briket a celkově se prodlouží doba potřebná ke grilování. Proto je důležité gril předem řádně připravit a zohlednit tyto změny při plánování vašeho grilovacího sezení.

To však nemusí řešit majitelé keramických grilů jako je například Big Green Egg. U těchto grilů vyrobených z masivní keramiky konstrukce a použité materiály zajišťují stálou vnitřní teplotu i při mrazivých venkovních teplotách. To pak umožňuje naprosto  bezstarostné grilování nebo pečení metodou Low & Slow.

keramický gril big green egg

Příprava grilu na zimu a grilování v chladnějších měsících nevyžaduje žádné složité kroky. Stačí dodržet několik základních pravidel a postarat se o správnou údržbu a skladování vašeho grilu. S těmito opatřeními bude váš gril v bezpečí, chráněn před nepříznivými vlivy počasí, a vy budete moci i v zimě pokračovat v grilování.

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.