Jak na grilování ovoce ?

Když se začne mluvit o grilování, málokdy si na grilu představíte ovoce. Samozřejmě i my považujeme za základní grilovací ingredienci maso, ale proč si trochu nerozšířit obzory a grilování něčím neosvěžit?! A určitě znáte flambování, které je velice efektivní a proč nezazářit s tímto "kouzlením" i na vašem dvorku?

Existuje spousta druhů ovoce, které se dá připravit naslano a výborně chutná. Ale i sladké ovoce, když se vhodně vybere, může dokonale doplnit chuť masa. My vám chceme představit právě takové ovoce.

Banány na grilu

Ovoce je většinou velice sladké, záleží, jak moc zralé je. Cukr a vysoké teploty, to jsou hlavní ingredience karamelu. Na grilu úplně jednoduše ovoce zkaramelizujeme, to je první a nejjednodušíí krok k přípravě ovoce na grilu. Když k tomu přidáme ještě kouř, můžeme se překvapivě dostat k velice překvapivým chutím, o kerých se nám ani nezdálo.

Ale pořád mějte na paměti, že ne všechno ovoce je na gril vhodné. Tady máte základní přehled prověřených druhů ovoce, které na grilu fungují.

Grilovaný ananas

Ananas se velice dobře hodí ke slanému jídlu. Určitě každý alespoň jednou ochutnal pizzu s ananasem nebo nějakou kuřecí směs s ananasem. Proto asi nepřekvapí, že se ananas objevil i v našem seznamu. Ananas je výborný, když se griluje samostatně, nehodí se do jídel typu kebabu. Ananasy se grilují na přímém plameni, jejich přirozenou kyselost a charakteristickou chuť plameny ještě zvýrazní a dodají ananasu ještě sladkou chuť. Ananas se skvěle hodí k pořádnému fláku grilovaného masa.

Grilovaný ananas

Grilované meruňky a broskve

Nektarinky, broskve a meruňky jsou podobně jako ananas vhodné k masu. Kdo by neznal kuřecí prsa s broskví, což je trochu bizarní stálice jídelníčku mnoha českých restaurací. Toto ovoce je skvělé i s vepřovým a hovězím masem.

Nejjednodušeji takové ovoce připravíte tak, že ho přepůlíte na půl, odeberete pecku, sloupnete šlupku, grilujte dužinou dolů asi 2 až 3 minuty. Sladkost takto připraveného ovoce se skvěle prolne se silnou masovou chutí.

Grilované avokádo

Trochu zvláštní ovoce,které někteří ani za ovoce nepovažují. V tomto je na tom podobně jako rajče. Avokádo se svými -3 mastnými kyselinami je naprostý favorit každého zdravého jídelníčku, takže nesmí chybět ani v našem výčtu. Chuť avokáda je velice specifická a lidé ho buď milují nebo nenávidí, většinou není nic mezi. Pokud tedy avokáda máte rádi, zkuste ho příště zkusit i na grilu. Využijte jeho tučnost, bohatost chutí, krémovou konzistenci a lehkou nasládlost. Avokádo je úžasné, pokud ho grilujete na uhlí. Nemluvíme ani o velkém množství salátů,které jsou s avokádem skvělé.

Banány na grilu

Banány by asi tipl každý, že se bude hodit ke grilovanému jídlu. Banány jsou prostě klasika. Samotné grilované banány polité čokoládou a se šlehačkou navrch,kdo by to neznal?! Ale banány mají i odrůdy, které se hodí jako přílohy k jídlu.

Jablka a hrušky na grilu

Jablka můžete připravit na jakýkoliv způsob a dalo by se říci, že nešlápnete vedle. Jablka kandujte, pečte, karamelizujte, je to jedno, vždycky budou výborná. A jak je na grilu připravit? Jenoduše je nakrájejte na plátky a grilujte minutu až dvě a je hotovo. Hrušky jsou velice podobné jablkům, ať už strukturou, tak i částečně chutí, takže je připravujte podobně jako jablka nakrájené na plátky. Grilované hrušky jsou úžasné k masu, ale stejně tak zazáří jako dezert se špetkou skořice nebo s javorovým sirupem.

Grilovaná rajčata

Ano, je to tak, botanicky vzato je rajské jablíčko považováno za ovoce, ať už s tím souhlasíte nebo nesouhlasíte a kroutíte nad tím hlavou. Vždyť i v obchodech je mezi zeleninou, ne!? My toto nevyřešíme a protentokrát budeme rajče považovat za ovoce. Rajče s olivovým olejem a špetkou soli a pepře, ogrilované z obou stran 4 až 5 minut, bude vyhledávaným doplňkem vašeho grilovaného masa.

Cantaloupe meloun

Ovoce, které se objevuje v sezoně už i na pultech našich obchodů. Je to takový ten zelený meloun s oranžovou dužinou. Někdy se mu taky říká ananasový meloun. Tento meloun je úžasný, když se griluje na sladký způsob a skvěle se hodí ke zmrzlině nebo jogurtu. Plátek melounu grilujte 2 až 3 minuty z každé strany a máte hotovo.

Grilované mango

Mango se celkem často obsahují omáčky, které jsou doporučovány ke grilovanému masu. Málokoho tedy překvapí, že i samotné mango se na grilování skvěle hodí. Grilované plátky manga se hodí k vepřovému masu.

To je tedy náš seznam ovoce, které se na gril hodí. Jde o základní přehled a rozhodně zkuste experimentovat a třeba zrovna vy přijdete na nějakou originální nečekanou chuť grilovsného ovoce a nebo spojení grilovaného ovoce s jinou grilovací klasikou. Zkuste to a uvidíte sami.

 

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.