Jak grilovat na pečícím papíru

Na gril se častěji používá alobal, ale někdo má raději pečicí papír, který se hodí spíše do trouby. Vzniká tak otázka, jestli se na grilování pečicí papír hodí, jestli je na tak vysoké teploty vhodný.

Možná jste překvapeni, že někdo na grilu pečicí papír používá. U nás je obvyklé používat tento papír především do trouby, když chceme, aby se nám jídlo připeklo k plechu nebo roštu. Používá se i v případě, když nechceme, aby se nám spálil například štrůdl nebo korpus na dort. Pečicí papír se v tomto případě jednoduše položí na pečené jídlo, aby nehnědlo tak rychle, ale zároveň se nemusela snižovat teplota v troubě.

Známe to i z grilu. Některá jídla se ráda připékají na rošty grilu a je to boj dostat je z nich po grilování. Někteří pro to začali používat pečicí papír a množí se díky tomu i dotazy, jestli je to vhodné, jestli to není nebezpečné nebo snad i zdraví škodlivé.

Pečicí papír je speciální tím, že je obalený vrstvou oxidu křemíku, který má ale takové vlastnosti, že může být použít maximálně do teploty kolem 230°C, což je na grilování zcela nevhodné, protože při grilování takových teplot dosahujete zcela běžně.

Do trouby se pečicí papír hodí právě proto, že tam se tak vysokých teplot nedosahuje a hlavně si tam teplotu navolíte. Na grilu to ale moc nejde, většinou v něm teplota roste a roste a my ani mnohdy nevíme, kolik stupňů v grilu zrovna je. Z toho důvodu je vhodnější v grilu používat alobal, který má ale jiné vlastnosti než pečicí papír a to si musíme uvědomit. Alobal se používá například na pečení brambor nebo sýrů. Alobal teplotu drží a zvyšuje, narozdíl od pečicího papíru, který právě jen izoluje jídlo od grilu.

Alobal se taky hodně používá po grilování,kdy je výborný na odpočinutí masa, protože v alobalu chladne pomaleji a šťáva zůstává v mase. Využití určitě najdete i při nepřímém grilování a pomalém uzení.

Pokud hledáte jiné řešení, jak se vyhnout připečeným kouskům jídla na grilu, zkuste jednoduše rošty grilu potřít tenkou vrstvičkou oleje nebo jinou mastnotou. Pokud jídlo posolíte, zabráníte unikání šťávy z masa, což taky částečně pomůže.

Pečicí papír na grilu používat můžete, ale dodržujte následující pravidla:

  • nepřekračujte teploty přes 230°C, při vyšších teplotách by vámpečicí papír mohl shořet
  • nepoužívejte ho při přímém grilování nad plamenem, to by taky mohl shořet
  • nepoužívejte ho při grilování masa, které chcete hezky propéct, to vám lépe poslouží alobal, který vede a udržuje teplotu

 

počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.