Jak grilovat na čistém dřevě

Existuje věčně nekončící dilema, jaký typ grilu je ten nejlepší a který je ten nejlepší pro nás. Jednoduchý objektivní návod neexistuje, protože každý je jiný a každý má jiné nároky a možnosti.

Grilování na dřevě

V tomto článku budeme kopat za grily na dřevo, protože momentálně je dřevo pro nás to jediné a nejlepší palivo. Jsme přece jen národem trampů a čundráků. Většina z nás nacházela celoživotní přátelství na letních táborech nebo na chalupách a utužovala je u ohně, kde praskalo dřevo a všechno se zdálo tak jasné a jednoduché.

Proč se tedy k takové náladě nevrátit díky grilu na dřevo? Už to není taková romantika, ale oheň je magický snad v každé formě. Pokud je tedy naším služebníkem a ne pánem.

Pokud si vybereme dřevo, budeme se dlouho učit, jak na něj a co s ním, ale po nějaké době si určitě najdeme vlastní cestu. Experimentovat se dá s množstvím, ale hlavně s druhem dřeva, protože každé dřevo nám dá něco jiného a obohatí naše jídlo. Po dřevě z ovocných stromů maso voní a chutná úplně jinak než po dřevě dubu, buku, atd. Kolem dřeva je to taková alchymie, to s jiným palivem nezažijete.

Pár rad a triků, jak na dřevo, ale existuje. Hodně dobrá pomůcka je připravit si dřevo vysušením na samotném grilu, když si dřevo vyskládáme na rošt nad oheň, tak aby nám samozřejmě neshořelo! Tento jednoduchý trik má takový efekt,že dřevo nezuhelnatí za minuty, ale v podstatě za sekundy.

Na zažehnutí ohně použijte zbytek svíčky. Je to ozkoušený trik který opravdu funguje. Klasicky si udělejte hraničku dřeva, vystlanou novinovým papírem a zapalte tímto způsobem a uvidíte ten rozdíl. Svíčka přece jen vydrží hořet déle než sirka a pravděpodobnost úspěšného zažehnutí je tím pádem o dost vyšší.

Ale na druhou stranu, každé maso vyžaduje něco jiného a to právě použití dřeva umožňuje. Pomalé hoření, vysoké teploty, plameny, bez plamenů, střídání teplot, atd. A když to dovedeme do absurdna, když máte drřevo,nepotřebujete ani ten gril, abyste si maso připravili. S táboráky to tady přece umíme dobře a jsme národ kutilů.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.