Historie hamburgerů

Když se řekne "hamburger" určitě si představíte zcela konkrétní produkt světově proslulé firmy. Všichni asi hamburger umístíme geograficky do Ameriky, tedy konkrétně do Spojených států amerických. To je prostě jeden ze znaků tohoto státu. A taky je to znak epo grilování, protože snad každý, kdo s grilováním začínal, griloval hamburgery. Jsou nesmírně populární a taky přiznejme si jednoduché na přípravu. Kdo by nemiloval hamburger?!

Hamburger nebo "burger" má nepřeberné množství variant. Když to řekneme hodně jednoduše, jde o plátek mletého masa v housce. Ale není to sekaná v housce, což je česká specialita. Je to placka z kvalitního mletého hovězího a vepřového masa. Placka, která může být obložená zeleninou, sýrem, slaninou. Placka,která nemusí být jen jedna, ale může jich být několik na sobě, množství se meze nekladou. Jen je pak obtížnější konzumace takového hamburgeru. Známe to všichni, moc bychom ještě chtěli, ale pusu už víc neotevřeme...


Foto z grilováaní hamburgeru na grilu Weber na dřevěné uhlí Summit

Hamburgery jsou pro klasické masožravce, ale taky pro vegany a vegertariány. Hamburger je velice moderní jídlo, i když se tak nemusí na první pohled tvářit. Do hamburgeru se hodí hodně druhů zeleniny, sýrů a jiných potravin, jejichž varianty jsou skoro nekonečné. Nemluvě ještě o různých dochucovadlech, kečupech, omáčkách, hořčicích nebo majonézách. Nad hamburgerem snad nemůže nikdo ohrnovat nos, když si ho každý ,ůže udělat, jak chce. Proto se taky jeho sláva šíří po celém světě. Co je "hambáč" ví děti už předtím, než jdou do školky.

A kde že se tedy hamburgery vzali? Jsou opravdu z Hamburgu? Samozřejmě je kolem toho spousta historek a konspirací, jako kolem všech úspěšných a známých věcí nebo produktů. Všichni si je chtějí přivlastnit. Ale Hamburg úplně vyloučit ze vzniku hamburgeru nemůžeme. V 19.století byl Hamburg, německé město, známý produkcí velice kvalitního hovězího masa, které bylo pro obyvatele za hradbami města velice drahé, takže se hledali různé náhražky a někdo tady vidí právě vznik hamburgeru. Takže podle jedné teorie je hamburger, placka z mletého masa, náhražka kvalitního hovězího masa z Hamburgu pro chudé.

No a jak se tedy dostal hamburger do Ameriky? Znovu, máme tady 19.století a silné emigrace Evropanů a mezi nimi samozřejmě i Němců do Ameriky. No a Němci taky měli vlastní hospody a restaurace a mezi klobáskami nabízeli i steak z Hamburgu a máme tu hamburger! První hamburger byl klasika klasik, mleté maso se smaženou cibulí, máslem, solí a pepřem, zamíchané, osmažené nebo grilované.

Rozšíření hamburgeru během 19.století napomohla průmyslová revoluce, kdy se objevil tzv. "fast food", protože bylo potřeba udělat kariéru a stravování šlo trochu do pozadí a jednoduchá jídla se stala oblíbenými a rychle rozšířenými. Ruku v ruce s hamburgerem se objevili i první grily a fenomén byl na světě. Další krok byla placka mezi dvěma krajíci chleba, dál v hoousce a od té doby to jde dál a dál a nové varianty se objevují stejně jako se objevují nové potraviny jako avokádo nebo momentálně hodně oblíbená quinoa. Hamburger má varianty i podle způsobu stravování.

Do Evropy se hamburger dostal s americkými vojáky během druhé světové války. Tady se velice rychle rozšířil a stal se oblíbeným. A taky ve 40.letech se objevuje jméno bratrů McDonaldových, kteří první restauraci otevřeli v Kalifornii a od té doby tato značka vydělala obrovské sumy a logo jejich firmy zná většina lidí na této planetě.

Je to až neuvěřitelné, že zrovna toto jídlo má takovou moc,že dokáže spojit lidi napříč kulturami, náboženským smýšlením, atd. atd. Hamburgery už nejsou jen z hovězího masa, ale i z vepřového, krůtího a nebo třeba rybího masa. Varianty jsou vegetariánské i veganské. Existuje i japonský rýžový hamburger nebo mexický fazolový hamburger. Hamburger může být z mletého masa namixovaného s houbami, sojou nebo quinou...

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.