Grilování pro vegetariány ? Mňamka!

Při vyslovení slova „grilování“ se nám asi především vybaví grilované fláky masa nebo sýr, ale málokdo si představí grilovanou zeleninu. Většinou si ani neumíme zeleninu na grilu představit. Ale ti, co prosazují zdravý styl života, se tímto nenechali odradit a zeleninu zkusili na gril hodit a ochutit a zjistili, že je to moc dobré. A jejich recepty se pomalu a jistě začínají šířit i mezi zapřísáhlé milovníky masa. Grilovaná zelenina je totiž dokonalý doplněk ke grilovaným masům.

Grilovaná zelenina vedla i k tomu, že vegetariáni vzali jinak zavrhované grilování na milost a škálu receptů rozšířili o další zajímavosti. Především svými pokusy zjistili, co se na gril hodí a co naprosto ne. Grilovaná zelenina se dá velice chutně kombinovat s houbami. Vznikne tak skvělá příloha k masům.

Zelenina vhodná na grilování

  • Chřest
  • Hlávkové zelí
  • Kukuřice
  • Lilek
  • Cibule
  • Paprika

Zelenina nevhodná ke grilování (vysoký obsah vody) 

  • Okurka
  • Celer
  • Listová zelenina

Zelenina na griluKaždá zelenina je výjimečná svými vlastnostmi a speciální přípravou. Každá zelenina se griluje trochu jinak, za jiných podmínek. Pokud chcete zeleninu grilovat tak, jak se má, níže máte nápady, jak se s tím vypořádat podle osvědčených a vyzkoušených receptů. Některé zeleniny se grilují samostatně, ale poradíme vám i, jak kombinovat různé druhy zeleniny.

Zkuste tuto sezonu něco nového a hoďte na gril i nějakou tu zeleninu. Je to zdravé a váš jídelníček to obohatí. Mimo to, je to mnohem levnější, než grilování masa a kromě ušetření peněz, uděláte i něco pro sebe, protože je to jistojistě dietnější forma grilování. A třeba se vám podaří dostat nějakou zeleninu i do dětí, které jsou po grilování jako diví…

Výhody grilované zeleniny 

  • Zelenina je prospěšná
  • Zelenina je plná vitamínů a živin jako draslík, vláknina a kyselina listová, např.
  • Zelenina funguje jako prevence proti srdečním nemocem a cukrovce a některým typům rakoviny
  • Zelenina je nízkokalorická a vhodná při dietě

Při grilování větší zeleniny, jako lilku, dýně nebo cibule, je dobré zeleninu nakrájet na menší kousky. Cherry rajčátka a papriku můžeme napíchat na jehlici a grilovat jako špíz.

Grilovaný artyčok

  1. Rozpálit gril na střední teplotu
  2. Otrhat jednotlivé malé lístky artyčoku
  3. Odkrojit a odstřihnout vršek a spodek artyčoku
  4. Pokapat citronem, aby artyčok neztratil barvu
  5. Namočit na 10 minut do vody s citronem a potom opláchnout 
  6. Podusit 25-35 minut a potom nechat vychladnout 
  7. Rozpůlit hlavu artyčoku
  8. Grilovat dokud nezezlátne

Růžičková kapusta na grilu

1. Umýt jednotlivé kuličky a odstranit poškozené lístky

2. Rozmáčknout kuličku a rozpůlit nožem

3. Pokapat olivovým olejem, osolit, opepřit

Grilovaná kukuřice

  1. Nad párou oddělit zelené listy od kukuřice
  2. Nadzvednout listy a odstranit vlákna kolem kukuřice
  3. Kukuřici zabalit do listů a máčet 15 minut ve studené vodě
  4. Zabalit kukuřici do listů a zabezpečit, aby se nerozbalily

Fenykl

  1. Odstranit stébla
  2. Pokapat olivovým olejem a potřít solí
  3. Větší paličky podusit

Paprika

  1. Položte celou papriku na středně rozpálený gril
  2. 2. Při grilování pootočit každých pár minut

Zelenina na griluJak ugrilovat zeleninu tedy už víme a teď už zbývá jenom přesvědčit naše blízké, že grilovaná zelenina je to pravé. Talíř zeleniny není talíř bramborových lupínků nebo špagety se sýrem, což jsou velcí soupeři. Zvlášť když se snažíme dostat zeleninu na jídelníček dětí. Zelenina by měla zabírat 25 % jejich jídelníčku. Ty si většinou nesou špatný návyk ze školních jídelen, kde se setkali s dušenou zeleninou bez chuti. Zpracovanou zeleninu známe jen jako bez barvy a bez chuti, protože se u nás většinou dlouho vaří ve vodě. Druhý extrém je restovaná nebo smažená zelenina, kdy se používá velké množství oleje nebo másla, což taky není zdravé, i když jde o zeleninu.

Zeleninu tedy správně používáme a zpracováváme jen do salátů, kdy ale nedochází k žádné tepelné úpravě. Grilování zeleniny je tedy další způsob, jak se k zelenině dostat bez těch nežádoucích vlastností. Grilovaná zelenina si zachová barvu i chuť, pokud s ní dobře nakládáme.

Doba grilování jednotlivých druhů zeleniny

  • Artyčok – 5-10 minut
  • Růžičková kapusta – 8-10 minut
  • Kukuřice 10-30 minut
  • Fenykl – 5-6 minut
  • Paprika – 15-20 minut
  • Dýně – 10-15 minut
  • Chřest – 5-7 minut
  • Červená řepa – 40-50 minut
  • Brokolice – 10-15 minut
  • Mrkev – 20-23 minut 
  • Květák 15-20 minut

Obecně je příprava zeleniny opravdu jednoduchá, nepotřebujeme k tomu žádné omáčky a složitá dochucovadla. Na zeleninu stačí olivový olej, sůl a pepř. Maximálně ještě můžeme sáhnout po citronové šťávě, bylinkách nebo třeba vinném octu. Zelenina se griluje při teplotách maximálně 400 stupňů Celsia. Grilovat se dá na všech typech grilů – plynových, na dřevěné uhlí, keramickém i doma vyrobeném. Časy jsou různé, viz. přehled výše. A pokud ještě nejste o grilované zelenině přesvědčeni, máme další lákadla. Grilovaná zelenina je dobrá studená i teplé. Grilovat můžeme jeden kus zeleniny stejně jako obrovské množství. Na přípravu nepotřebujeme zásobu nádobí. Stačí nám jedna mísa nebo tác.

 

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.