Gril na pelety ? Těžká pohoda

Grily na dřevěné uhlí, plyn a elektriku, už celkem dobře známe. Jsou mezi lidmi dost rozšířené. Zvlášť dnes, kdy jsou o grilování celé pořady a všichni na zahradě nějaký ten typ grilu máme. Máte problém s výběrem grilu na novou sezonu? Uvažujete o koupi nového miláčka a člena rodiny? Tak my vám ten výběr ještě trochu ztížíme a přidáme do seznamu pro a proti další typ grilu. Je možné, že jste se s takovým grilem ještě nesetkali. Je to gril na pelety. A je dokonce možné, že ani nevíte, co to ty pelety vlastně jsou. Naše téma tedy začneme od úplného začátku.

Peleta je malý, slisovaný kousek libovolné hmoty nejčastěji válcovitého tvaru. Pelety se používají jako náhrada fosilních paliv. Dřevěné pelety se vyrábějí lisováním dřevěných pilin a hoblin jako vedlejší produkt při zpracování dřeva. Vyznačují se extrémní hustotou a nízkým obsahem vody. Používají se jako kvalitní ekologické palivo. Obsah vody je důležitým parametrem pro výhřevnost paliva i dlouhodobé opotřebení kotlů, proto se materiál ještě před výrobou pelet dosušuje v sušárnách.

Pelety do zahradního grilu

 Pelety se vyrábějí v peletárnách lisováním vstupního materiálu na tvarovacích lisech. Ten proces se jmenuje peletizace. Materiál je při peletizaci pod vysokým tlakem protlačován skrz malé kruhové otvory ocelové matrice, přičemž se zahřívá na teplotu okolo 100 °C. Celulóza, která se nachází ve dřevě, vlivem teploty měkne a stává se lepivou. To umožní lisovat dřevěné piliny do tvaru pelety bez přidávání jakýchkoliv přísad. Po vychladnutí jsou pelety pevné a zachovávají si svůj válcovitý tvar.

Pelety se používají jako náhrada fosilních paliv v kotlích, domácích kamnech a krbech. Pelety jsou sypké, takže se mohou používat i v kotelnách s automatickým provozem. Pomocí dopravníku je možné přesně a plynule regulovat přísun paliva a tím regulovat tepelný výkon kotle. Vytápění tímto palivem je značně rozšířeno ve skandinávských zemích a v Itálii. Pelety se dělí na pelety určené pro domácnosti a pelety určené pro průmyslové vytápění a ohřevy (například teplárny, elektrárny). Pelety určené pro průmysl jsou většinou horší jakosti, mívají větší obsah příměsí, nižší výhřevnost a vyšší obsah nespalitelných látek, pro domácí kotelny obvykle nejsou vhodné. U pelet určených pro domácnost je typické, že jsou vyrobeny ze dřeva pocházejícího z jednoho druhu stromů (smrk, borovice, modřín apod.).

Gril na pelety

Gril na pelety je praktický automatický gril vhodný pro grilování a pečení na zahradě nebo při kempování. Součástí grilu je motor, který můžeme připojit na klasickou zásuvku 220 V/ 50 Hz nebo na 12 V baterii. Takový gril se může pohodlně stát součástí výbavy Vaší chaty, karavanu nebo lodi. Je možnost napojit gril i přímo na komín, takže se může stát součástí interiéru nebo restaurace.

Pelety pro provoz grilu jsou lisované z čistého dřeva bez jakýchkoliv chemických příměsí. Gril automaticky dávkuje pelety dle navoleného programu: 1,2 nebo ECO, takže odpadá starost s přikládáním a udržením stabilní teploty pro provoz grilu a správného grilování nebo pečení potravin. Potraviny se grilují bud přímo na litinové grilovací desce, nebo můžeme položit jakýkoli rošt. Grilování potravin nepřijde přímo do kontaktu s otevřeným ohněm, takže grilované potraviny jsou zdravější než na klasických grilech.

Uzení kebabu na peletách

Grilování na tomto grilu je obecně velmi snadné a na rozdíl od klasických grilů i zdravotně nezávadné. Pelety jsou bez jakýchkoliv chemických příměsí, takže grilované potraviny příjemně voní po kouři ze dřeva. Grilování je navíc snadnější a bez práce, protože pelety se přikládají pelety dle různých programů, které si sami navolíme. Odpadá tak starost s přikládáním a udržením stabilní teploty pro provoz grilu a správného grilování nebo pečení potravin.

Další výhoda pelet je nízká spotřeba. Výrobci uvádějí, že pro většinu způsobů grilování postačí jen 1/3 hrnečku granulí. Pro srovnání, například při uzení na dřevě spotřebujeme 5-10 krát větší hmotnost dřeva než pelet, abysme docílili stejného výsledku. Náklad na jedno použití je v případě granulí nižší, než tomu je při použijí jiné formy dřevěného paliva.

Výhody 

  • gril na pelety udržuje konstantní teplotu a tím pádem můžeme počítat s dobrým výsledkem
  • velmi jednoduché používání
  • můžeme se zabývat jídlem samotným, protože obsluha grilu je jednoduchá
  • jednoduchá manipulace s teplotou
  • zdravá příprava, pelety jsou bez chemických příměsí
  • velmi nízká spotřeba • velká variabilita v přípravě jídla – grilování, pečení, uzení, atd.
  • vysoká rychlost dosažení potřebné teploty
  • jednoduchá údržba grilu
  • variabilita materiálu na výrobu pelet – javor, olše, jabloň, ořech, třešeň, atd.

Nevýhody

  • při vyšších teplotách je snížena možnost uzení, to je možné pouze při teplotách pod 121 °C
  • peletové grily jsou závislé na elektřině, která limituje proces grilování a manipulaci s jídlem
  • pokud se pelety namočí, rozpadnou se a nedají se dále použít

Vůně dřeva pro použití na grilování
Uzená masa v grilu

  • Olše
    • Střední
    • Sladká chuť uzeného lososa
  • Jabloň
    • Silná
    • Sladký, ovocný kouř Nejsilnější ze všech ovocných dřev
  • Černý vlašský ořech
    • Velmi silná
    • Intenzivní kouř, o něco hořčí než vlašské ořechy
  • Třešeň
    • Střední
    • Sladká ovocná vůně, která dá lehkým masům růžový nádech
  • Hikory
    • Silná
    • Příchuť anglické slaniny, nejčastěji používané a vysoce hodnocené dřevo
  • Jack Daniel's
    • Silná
    • Sladký kouř s aromatickým nádechem, hodí se k červeným masům
  • Meskytové dřevo
    • Silná
    • Kořeněný, výrazný kouř typický pro jihozápadní státy USA
  • Moruše
    • Střední
    • Sladká, štiplavá chuť ostružin
  • Dub
    • Střední
    • Silný kouř bez jakékoli pachuti, vytváří nádhernou barvu uzeného masa
  • Pomerančovník
    • Střední
    • Štiplavý citrusový kouř – skvěle se hodí k mořským plodům, dává masu zlatavý nádech
  • Pekan
    • Střední
    • Podobá se hikorovému dřevu, ale je jemnější a sladší a má příchuť ořechů
  • Lahodné byliny
    • Silná
    • Chuťově výrazná, bohatá chuť italských bylin
  • Sasafras
    • Střední
    • Pižmový, nasládlý kouř s příchutí ovocného nealkoholického piva
  • Javor cukrový
    • Střední
    • Velmi jemný, lehký, nasládlý kouř
počet hlasů: 6
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.