Vůně světa

Každý, kdo cestuje to zná. Co kontinent, to jiná vůně. Platí to především pro země Asie, kde jsou velice oblíbené pojízdné stánky s jídlem, kde se vůně linou v nám neobvyklé míře. Pro tyto země je to velice charakteristické. Po návštěvě zemí jako Indie, Čína, Thajsko nebo Vietnam si nejvíce pamatujeme vůni a chuť jídla. Pokud nás někde taková vůně praští přes nos, hned si na takovou zemi vzpomeneme.

Vůně je podle vědeckých výzkumů ten smysl, který si snad nejvíce spojujeme s nějakou vzpomínkou. Funguje to opravdu tak, pokud něco ucítíme, hned si vzpomeneme, kde jsme takovou vůni cítili a co jsme při tom dělali, atd.

Vůně je také ten vjem, který nám napovídá, jestli nám bude jídlo chutnat nebo ne. Pokud nám něco nevoní, je to v mnoha případech jasný ukazatel toho, abychom se do konkrétního jídla nepouštěli. Mnoho lidí je přímo alergická na vůni a chuť například koriandru a takových hodně aromatických ingrediencí je mnoho. Každý asi přesně ví, co mu nevoní a takovému jídlu se vyhýbá obloukem.

My vás teď vezmeme na cesty kolem světa vůní a chutí. To co jsme napsali výše neplatí zdaleka jen pro Asii, ale i pro evropské země jako Itálie nebo Francie a zahanbit se nenechá ani Amerika s Mexikem nebo Kubou. O Africe se asi nemusíme ani zmiňovat.

Dalo by se říci, že pro každou zemi je charakteristická kombinace vůní, která je výsledkem způsobu vaření používání domácích ingrediencí. Tyto postupy se dědí z matky na dceru a tak pořád dokola po celá pokolení. Nejdůležitější je dostupnost ingrediencí. To se v moderní době 21.století hodně stírá, ale většinou se stejně držíme toho, co máme ozkoušené a lety prověřené.

Soffritto a Refogado

Restovaná cibule, paprika a česnek, to je typické velmi aromatické jídlo, známé především v Latinské Americe a v evropských zemích jako je Itálie a Portugalsko. Toto jídlo má mnoho regionálních variant, ale základ je stejný. Některé z nich vám tady nabízíme.

Refogado: Klasický portugalský restovaný česnek, cibule, šafrán a uzená paprika s bobkovým listem nebo rajčetem je úžasný jako příloh k rýži, masu, mořským plodům a dušenému masu.

Soffritto: Italská varianta s ve špeku, na másle nebo v olivovém oleji orestovanou cibulí, mrkví a celerem, ovoněné bílým vínem, rajčetem, fenyklem a bylinkami úžasné k masu, polévkám a dušenému masu.

Sofrito: V tomto případě putujeme až do Porto Rica, kde se tento pokrm skládá z cibule, česneku, papriky, annatto, což je přísada získávaná z rostliny, která roste jen v Jižní a Střední Americe, rajčata, s bobkovým listem, solí, olivami a kapary, jako příloha k rýži, polévce, dušenému masu, mořským plodům a masu.

Sofrito: Ekvádorská varianta s cibulí, česnekem, paprikou, rajčaty, římským kmínem k rýži, polévkám, dušenému masu, mořským plodům a dušenému masu.

Sofrito: Tentokrát na Kubě připravované jídlo z cibule, papriky s bílým vínem, římským kmínem k rýži, fazolím, masu, polévkám a dušeným masům.

Evropa a USA

Vůně používané v Evropě a USA jsou trochu jiné než v Latinské Americe v několika směrech. Tady se tolik nerestuje, ale spíše seká a drtí.

Suppengrun: Německé aromatické jídlo z mrkve, celere nebo celerových kořenů, pórku, petržele a tymiánu s polévkmi, omáčkami a masem.

Mire Poix: Ve Francii z cibule, celeru a mrkve s petrželí bobkovým listem servírované k vývaru, omáčkám a polévkám.

USA: tady jsou vůně a chuť jídla dané především používáním cibule, mrkve, celeru s pepřem, česnekem, slaninou, solí bylinkami, které jsou základem polévek, omáček, dušených mas a mas.

Asie

Asie to je gejzír různých vůní a chutí. Různé ingredience se používají v jídlech a dalších v omáčkách. Typická je asijská kuchyně svou sojovou a rybí omáčkou. My tady ale představíme základní přehled typických ingrediencí pro danou zemi.

Čína: jarní cibulka, pórek, zázvor, česnek, černý pepř, čili, pažitka, anýz

Thajsko: česnek, šalotka, zázvor, citronová tráva, čili, máta, bazalka, jarní cibulka

Indie: česnek, zázvor, cibule, gí, kurkuma, římský kmín, koriandr, kari, masala, kardamon, čili

Korea: jarní cibulka, česnek, zázvor, černý pepř, sezam a čili

Samozřejmě existuje dalších mnoho chutí a vůní, ale na to tady není prostor. Chtěli jsme jen ukázat na několika příkladech, jak to napříč kontinenty s příchutěmi a jídly je.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.