Víko u grilu - otevřené nebo zavřené ?

Nahoře nebo dole? Aneb kdy grilovat s otevřeným a kdy se zavřeným grilem  Určitě se vám to každému stalo…krásné šťavnaté masíčko jste zavřeli na nějakou dobu do grilu a stala se z něho hrouda černého spáleného čehosi připomínajícího kousek uhlí. Dodrželi jste všechny postupy a tak vám vrtalo hlavou, proč se to stalo a proč zrovna vám?

Řešení může být téměř na dosah ruky a tak jednoduché, až vám to vyrazí dech…Nevěříte? Nenapadlo vás někdy, že právě rozdíl mezi otevřeným a zavřeným grilem může bát tan rozhodující faktor, že může celé grilování zachránit nebo zničit? No, a vidíte, je to tak, může! A co víc, opravdu se to děje!
V textu se dále dozvíte, co má na věc vliv a jaký a čím je způsobený…

Otevřené víko grilu

Plátek masa

Pokud se chstáte grilovat opravdu tenké plátky masa, bude lepší, pokud gril necháte otevřený a budete v pohotovosti, abyste mohli včas zabránit katastrofě! V zavřeném grilu se teplo násobí a maso se dělá rychleji. A maso jako vepřové kotlety, krevety a burgery se dělají velice rychle. Když bude gril otevřený, můžete elegantně korigovat teplotu tak, jak zrovna potřebujete. Ale pro větší kusy masa a vyšší plátky je lepší gril zavřít a nechat masíčko dělat se hezky ve vlastní šťávě. Toto platí pro steaky, celá kuřata a pečínky. Jelikož jde o velké kusy, teplo kolem nich hezky obtéká a masíčko se pomalu a rovnoměrně propéká…

Plnyový gril

Druh grilu

V případě grilu na uhlí je to jednoduché…naším zájmem je udržovat určitou teplotu k přípravě jídla a u grilu na uhlí musíme jednoznačně nechávat gril zavřený, protože otevřený se rychle ochlazuje okolním vzduchem a to bychom taky mohli grilovat do půlnoci, protože bychom pořád přikládali a zároveň větrali. Takže u grilu na uhlí, zavřít a případně si hlídat hodinky, když grilujeme něco citlivějšího na teplotu, jako již výše zmíněné. Pokud máme plynový gril, nemusíme se nijak omezovat, protože gril si drží stálou teplotu za každé okolnosti. Stačí si teplotu zvolit.

Příprava jídla

Nezáleží, jaký máte gril, na každém se může stát, že vám jídlo vzplane a změní celou přípravu. Velký vliv na tom má, pokud je jídlo příliš tučné nebo pokud se v marinádě objevuje velké množství cukru. Odkapávající tuk nebo cukr do ohně způsobí prudké zažehnutí ohně a jídlo si tak můžeme spálit nebo jenom opálit v určitých místech. Dalším faktorem je, že jídlo nehezky zavání spáleninou. Pokud je takových kapek hodně, jídlo si tím pokazíme nenávratně. Pokud necháme gril zavřený, můžeme množství takových vzplanutí omezit, protože do grilu tím pádem proniká méně vzduchu, který zažehnutí podporuje.

 

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.