Salát ? Na grilu !
Chcete letos vyzkoušet něco jiného? Dali jste se na zdravější stravování? Pokud ano, zkuste si na grilu připravit saláty! Představíme vám několik receptů, které zaručí váš úspěch na další zahradní slavnosti, až budete grilovat. Tyto saláty se výborně hodí i k masům, ale jíst je můžete i samotné a ochuťte si je podle své vlastní chuti a vytvořte něco nového!
Grilovaný Ceasar salát
- ¾ hrnku extra-virgin olivového oleje
- 4 ančovičky
- 1 středně velký stroužek česneku
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- Sůl
- Čerstvě namletý pepř ½ hrnku nestrouhaného parmazánu, pecorino nebo Parmigiano
- 12 plátků francouzského chleba
- 4 srdíčka ledového salátu
- Nastartujte gril na nepřímé grilování. Rozpalte ho na 175 °C.
- V mixéru smíchejte olivový olej, ančovičky, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Mixujte do hladka a směs potom dejte do misky. Zamíchejte s polovinou sýra a dejte dresink na stranu.
- Rozřízněte srdíčka salátů na polovinu, důkladně je umyjte ve vodě a vysušte do sucha. Pokapejte salát zbytkem olivového oleje.
- Krajíčky chleba pokapejte z obou stran olejem.
- Půlky salátů dejte rovnou stranou na gril, grilujte dokud nebudou listy lehce nahnědlé. Zároveň dejte na grill i krajíčky chleba, každou stranu na 2-3 minuty.
- Krajíce chleba rozkrájejte na menčí krutony. Salát roztrhejte na menší kousky, pokapejte dresinkem, přidejte krutony a sýr. A je hotovo!!!
Grilovaný bramborový salát se silnější octovou zálivkou
- 1 kg brambor, umytých, osušených a nakrájených na půlky
- 10 cibulek 2/3 hrnku extra-virgin olivového oleje
- 1 ½ lžičky čerstvého oregana
- 1 ½ lžičky čerstvých lístků petržele
- 2 středně velké stroužky česneku 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky rýžového octa
- 2 lžičky soli 1 malá jalapeño čerstvý namletý pepř
- Rozpalte gril na 230 °C.
- Smíchejte oregano, petržel, česnek a černý pepř se ¼ hrnkem olivového oleje a 1 lžičkou soli ve velké míse. Přidejte půlky brambor a obalte je ve směsi koření.
- Pokapejte cibulky olejem a grilujte 2-3 minuty dokud se lehce nespálí. Následně je sundejte a nechte odpočinout před dalším zpracováním.
- Brambory obalené v kořeněné směsi dejte na rošt grilu na 5-6 minut, než se udělají. Pak je přendejte do misky. V malé misce smíchejte 1/3 hrnku olivového oleje s citronovou šťávou, octem a zbytkem soli.
- Vzniklou směs nalijte na ugrilované brambory. Přidejte nakrájené jalapeño a cibulku. Promíchejte tak, aby byly brambory rovnoměrně obalené.