Řekni mi, co chceš k snídani, a já ti povím odkud jsi

Česká snídaně se obvykle skládá z žitného pečiva s máslem, sýrem a šunkou, někdy také s taveným sýrem, džemem, někdy i medem. Ale co si po ránu dopřávají například Angličané nebo Kubánci? Kdo má nepojdivnější chutě? A snídají vůbec Turci a Řekové? Inu, podíváme se jim na zoubek.

Angličané snídají vydatně

Jestli se nějaká snídaně těší velké popularitě a je známá takřka po celém světě, je to snídaně anglická. Tvoří ji slanina s vejci, rajčata, žampiony, klobásky, fazole a někdy také jelítko. V minulosti byla tato snídaně hojně rozšířená mezi dělníky, kteří na svou těžkou šichtu potřebovali dostatek paliva, a to jim právě dodávala vysoko kalorická snídanička, která co se co do výživové hodnoty (připočteme li k anglické snídani ještě hrnek slazeného čaje, popřípadě sklenici pomerančové šťávy či mléka) blíží českému obědu. Je pravda, že anglická snídaně je trochu dražší a z časového hlediska (zvlášť během pracovního týdne) poněkud náročnější, ale ten požitek z ranního debužírování stojí za to. V dnešní době si Angličané spíš než tuto vydatnou snídani dávají kukuřičné lupínky nebo müsli s mlékem či toust s máslem a džemem.

Svatá trojice tradiční kubánské snídaně 

Klasická kubánská snídaně se skládá ze tří hlavních složek. Jsou to káva s mlékem, kubánský toast a ovoce. Kromě ingrediencí se tradiční kubánská snídaně vyznačuje také specifickým způsobem konzumace. Začneme kávou. Kubánci si snídani bez kávy neumí a ani nechtějí umět představit. Kafe je prostě základní stavební kámen úspěšného dne a jinak to nebude. Na Kubě se káva tradičně podává v malé železné karafě spolu se džbánkem ohřátého kravského mléka. Je to vlastně takové latté, ale na kubánský způsob. Pokud si ale budete dávat tradiční kubánskou snídani (anebo jen kávu) přímo v na ostrově svobody (případně v americké metropoli Kubánců – v Miami), buďte opatrní. Kubánský kafe patří k nejsilnějším na světě. Druhou složku klasické kubánské snídaně tvoří tzv. tostadas. Jsou to tenké plátky kubánského bílého chleba (je velmi podobný bílému chlebu, který pečou v Itálii nebo Francii) ogrilované na másle dopravené do restaurací a bister v proutěných koších. Při snídani si Kubánci kousky kubánského chleb s chutí namáčejí do kávy s mlékem. Třetí a poslední složkou je mísa tropického ovoce, kterého roste na Kubě nepřeberné množství druhů. K snídani tak na Kubě můžete dostat například papáju, mango, různé druhy melounů, také různé druhy sezónního ovoce, apod.

V kanadské snídani nesmí chybět javorový sirup v americké slanina a vejce

Javorový list je neodmyslitelnou součástí kanadské národní vlajky a javorový sirup je pro změnu neoddělitelnou součástí pravé kanadské snídaně. Surovina u nás prakticky nedostupná se ale nepoužívá jen na sladká jídla, například palačinky, ale Kanaďané s ním velmi rádi polévají také plátky slaniny (kanadská slanina je krásně libová) nebo smažené tousty obalené ve vajíčku. Celá kanadská snídaně se tak skládá ze zmíněné slaniny a smažených toustů ve vajíčku, do snídaňového menu patří také nadýchané palačinky a na másle restované banány. K pití se obvykle podává káva nebo džus. Kanadská snídaně se může místo od místa lišit, záleží, jestli jste ve frankofonní nebo anglofonní části Kanady. Ve Spojených státech amerických se částečně podobá té britské. Také Američané rádi snídají slaninu s vejci k níž si dávají opečené tousty, nějaké to ovoce anebo čerstvé lívance. Podobně jako Kanaďané mají i Američané rádi slaninu s něčím sladkým, proto si někdy k snídani dávají čerstvé lívance s opečenou slaninou. V jižanských státech zase patří mezi populární snídaňová jídla také různé obilné kaše. A když si Američané chtějí jó vyhodit z kopýtka, dají si k snídani třeba grilovanou kotletku nebo biftek.

 Snídaně, oběd nebo večeře? Ukrajinci v tom nevidí rozdíl

Velmi zajímavý přístup ke skladbě snídaňového menu mají také Ukrajinci. Nedá se sice říct, že by měli nějaké tradiční snídaňové jídlo, spíše se vyznačují dosti specifickým přístupem k výběru snídaňových jídel. Vtip je v tom, že Ukrajincům je prostě jedno, jaká je zrovna denní doba. Oni jí pořád stejně. Ráno, poledne, odpoledne, večer, podvečer…vždy se jí tatáž jídla. Takže se na Ukrajině můžete setkat s tím, že ráno jsou k snídani třeba řízky nebo guláš a řada dalších jídel, která byste očekávali spíš jako hlavní chod při obědě nebo večeři.

V Řecku se snídaně odbývá, ale Turci si rádi dopřávají

Snídaně nepatří v řeckém jídelníčku mezi důležité položky, a pokud Řek vůbec snídá, obvykle to vyřeší hrnkem černé kávy, případně koláčem, jogurtem nebo ovocem. Prvním důležitým jídlem během dne je až svačina. Ovšem nejvíce se s řeckou gastronomií a jejich zvyklostmi seznámíte při obědech a večeřích, které se dle místních zvyklostí podávají výrazně později než je u nás (ale i v mnoha dalších zemích) zvykem. Naproti tomu Turci snídají velmi rádi a vydatně, byť pro nás nezvykle pozdě. Jejich snídaně by pro Čecha představovala spíše hodně vydatnou a pestrou přesnídávku. Základem turecké snídaně jsou čerstvá rajčata zalitá olivovým olejem, černé nebo zelené olivy, slaný balkánský sýr, bílý chleba, ale také med nebo džem. Někdy si Turci k snídani dají také ovčí salám, míchaná vajíčka nebo volská oka sýrem či ovčím salámem. Obvyklé jsou též bagely se sezamovými semínky a někdy se k snídani podává turecká specialita – maková kaše s medem. Při snídani je obvyklým tureckým pitím silný černý čaj.

Chleba se sýrem a marmeládou? Ve Švédsku to není problém

Dobrou a vydatnou snídani si dopřávají také Skandinávci. Například ve Švédsku patří mezi oblíbená snídaňová jídla chléb se sýrem Hushållsost (tradiční švédský sýr z kravského mléka) a marmeládou. Obvyklou položkou na snídaňovém menu je také suchar zvaný knäckebröd nebo jiné pečivo, které mají Švédi velmi rádi a kterého mají spousty druhů. K pití se obvykle servíruje mléko, kterého Švédi vypijí neskutečná kvanta nebo džus. Norské stravovací zvyky během snídaně se od těch švédských příliš neliší. Také mají na výběr z několika druhů pečiva a sucharů, také si rádi dají chléb se sýrem nebo marmeládou, ale někdy si při snídani zakousnou i do nakládané nebo sušené ryby. K pití si při snídaní tradičně dávají černou kávu. Ve Finsku se v pracovní dny snídaně moc neřeší. Bývá zpravidla velmi malá a často si jí Finové nesou s sebou do práce. Vše si ale vynahrazují o víkendu, kdy je na snídani více času a tak se si Finové můžou dopřát třeba tmavý, celozrnný chléb s máslem, lososem a ledovým salátem nebo ovesnou kaši se skořicovým cukrem.

Univerzální snídaně pro všechny převzatá od Francouzů

Stejně jako má každý národ svůj jazyk a své kulturní zvyky, má většina národů také svou tradiční snídani. Ale zatímco snaha o zavedení univerzálního celosvětového jazyka esperanto víceméně selhala, v gastronomii se univerzální snídani zavést podařilo. Při cestování po Evropě se v mnoha hotelích, penzionech, motorestech, horských chatách a dalších ubytovacích zařízeních můžete setkat s takzvanou kontinentální snídaní. Co to je? Je to vlastně univerzální snídaně, která se skládá z bílého pečiva, másla, džemu nebo marmelády. Někdy jsou součástí kontinentální snídaně také míchaná vajíčka, šunka a sýr. K pití je pak černý čaj nebo káva. Kontinentální snídaně se vyvinula z tradiční francouzské snídaně, která se v té nejzákladnější podobě skládá z bagety nebo krajíce chleba namazané máslem a džemem. Francii je obvyklá (ve Francii existuje ještě takzvaná pařížská snídaně, při které se podává croissant a káva (Francouzi ji jí tak, že si croissant namáčí v kávě).

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.