Průvodce grilováním na balkoně

Tentokrát o tomto tématu nepíšeme z důvodu, abychom poradili těm, kteří nemají dvorek nebo nebydlí v domku s terasou, ale proto, abychom v této složité době přispěli taky trochu k tomu, aby lidé opravdu dodržovali karanténu a opouštěli domovy jen v nezbytných případech.

Grily na bakon

Grilování máme rádi, na tom se asi všichni shodneme. Grilování se teď nemusíme úplně vzdát. Opravdu za určitých podmínek lze celkem pohodlně grilovat na balkoně či terase. Musíme trochu více dbát na bezpečnost, ale není to nic, co bychom nezvládli a nezpestřili si nemilou dobu v karanténě.

Věci, které musíme zvážit, než začneme grilovat v bytě:

1. Kolik máme k dispozici místa

Podle velikosti balkonu nebo terasy můžeme zvolit i velikost samotného grilu. S tím souvisí i počet a velikost zahradního nábytku, aby prostor nebyl příliš přeplněný. Tento faktor je důležitý, aby si všichni připadali pohodlně a nevystavovali jsme se nebezpečí z přeplněného prostoru, ve kterém není tak jednoduché se pohybovat.

2. Ujasněte si, co vlastně chcete grilovat

Je velký rozdíl, jestli budete grilovat pár hamburgerů a klobásek nebo budete grilovat celé kuře nebo žebírka. Když sestavujete menu, mějte na paměti velikost grilu. Musíte taky více plánovat jednotlivé činnosti tak, aby všechno jídlo bylo ve stejnou dobu nebo ve správných intervalech po sobě. S tím souvisí i výběr paliva. Na balkony primárně doporučujeme elektrický gril, ale lze použít i plynový.

3. Velikost skladovacího prostoru

Volný prostor je při grilování velice důležitý. Vždycky máte potřebu něco někam rychle odložit, ať je to grilované jídlo nebo nádobí nebo nůž atd. Na balkonech mnoho místa nebývá, ale dá se to vyřešit různými zlepšováky. Existují například poličky, které mají mnoho přihrádek, kam se toho dá odložit mnoho a zároveň nezaberou tolik místa.

4. Dobré osvětlení venkovních prostor

Světlo není pro grilování tak důležité, ale samozřejmě je zásadní, pokud se grilování protáhne do nočních hodin. Je to taky bezpečnější, pokud vidíte na to, co děláte. Osvětlení bychom si tedy taky měli předem ohlídat. Kolem grilu by mělo být lépe vidět. Zbytek terasy nebo balkonu nasviťte jednotlivými světýlky, ať vidíte do jídla, ale taky zároveň zachováte intimní atmosféru.

5. Kolik máme času

Organizace grilování na balkoně nebo terase je trochu náročnější, protože musíme všechno připravit, ugrilovat a pak ještě gril vyčistit a uklidit. Grilování venku z bytu proto směřujte spíše na víkendové dny, kdy můžeme začít dříve a pak to můžeme i trochu protáhnout.

V případě grilování na terase nebo balkóně nezapomeňte dodržovat bezpečnostní pravidla:

Čištění grilu

  • Udržujte gril čistý, aby zbytky nevzpláli.
  • Nenechte kolem grilu pobíhat děti a zvířata.
  • Nedávejte gril pod okap.
  • Nevzdalujte se od grilu, pokud je v provozu.
  • Přečtěte si návod k obsluze grilu.

I grilovací příslušenství nám může pomoci s bezpečným grilováním:

Grilovací rukavice Weber

  • Ohnivzdorné grilovací rukavice.
  • Grilovací nástroje z nerezové oceli.
  • Dlouhé náčiní, například kleště, které pomohou dosáhnout i do zadních částí grilu bez komplikací. •
  • Hasicí přístroj vždy po ruce. 
  • Na grilování na balkonech a terasách platí také vyhlášky, které se mohou lišit město od města. Doporučujeme se s danou vyhláškou seznámit, předejdete tak nepříjemným situacím.
počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.