Pět tipů na grilování ryb

Možná patříte mezi ty, které grilování ryb děsí. Většina lidí nerada ryby připravuje a hodně lidí je ani nemá rádo. Ale pokud patříte mezi milovníky ryb, ale bojíte se je připravovat, abyste něco nezkazili, tak pro vás je tento článek, který by vám měl pomoci tuto obavu odbourat. Nebudeme si ale nic zastírat, že ryba není kuře ani steak, má troche svoje specifika, na kterých bychom mohli pohořet. Ale žádný učený z nebe nespadne a ani my se nemusíme bát dopředu.
S nabídkou ryb, pokud nejste sami rybáři a nemáte vlastní zdroje, je to v obchodech lepší a lepší. Není problem sehnat celého mraženého pstruha. Dokonce existují I sádky, kde si můžete ještě živého pstruha vybrat a nechat si ho na místě zabít. Nabídka není ale omezena jen na naše české druhy. Velké obchodní řetězce mají celá Oddělení, kde se dají sehnat I mořské druhy a jsou ve velice dobré kvalitě. Ovšem za odpovídající cenu!

Rybu bychom tedy měli. Gril je připravený a hosté pozvaní. Co nás čeká? Na co si dát pozor? Čemu se vyhnout a na co nezapomenout?

Základ všeho…

Začátek všeho je velice jednoduchý a možná vám to přijde banální, ale opakování je matka moudrosti. Ano, není to žádná magie a strašně tajné tajemství. U grilování ryb je to ale zásadně důležité. Před grilováním ryb důkladně, ale opravdu důkladně umyjte a očistěte gril. Ryby totiž mají tu vlastnost, že nasají všechny pachy a chutě z okolí a asi nebudete úplně nadšení, když váš pstruh bude připomínat připálené kuřecí maso nebo grilovanou cuketu?!

Nepřehánět to…

Při grilování ryb musíme mít na mysli základní položku, že rybu na grilu otáčíme jen jednou. Jenoduše z každé strany rybu grilujeme jen jednou, žádné opakované dopékání. Musíme to dát na první pokus. Je to z toho důvodu, že na chuti je to hodně znát. Rybí maso je hodně citlivé a křehké a žádné pochybení nám nedá zadarmo. Rybí filet se na gril položí úplně stejně, jako bychom pokládali třeba kuřecí maso. Nemůžeme ho tam ale nechat ležet a odejít, protože každý kus se dělá jinou dobu a my u toho musíme být od začátku do konce. Musíme zkrátka koukat, abychom nepropásli ten pravý okamžik. Rybí maso se viditelně mění, není to nic těžkého poznat, kdy je zhruba do půlky udělané.

Buď připraven…

Jednou z chyb, kterou lidé často dělají, že dají rybu na gril přímo. U menších filetů a menších kousků ryb je lepší použít speciální košík, který je možné jednodušše sehnat v obchodě s grilovacím zbožím. Malé kousky ryb mají totiž tendenci se na grilu během přípravy rozpadnout a je těžké je v nějaké přijatelné formě servírovat. Na scénu přichází špachtle a výsledek není nikdy dobrý. Nehledě na to, že ani čištění grilu potom není nic jednoduchého. Stojí ještě za zmínku, že existuje speciální špachtle na rybí maso, které jsou mnohem slabší, mají mnohem méně železa.

Marinuj s rozmyslem...

Tato rada se částěčně vrací k prvnímu kroku. Opakujeme, že rybí maso je “náchylné” k nasávání pachů a chutí z okolí. Platí to I v případě marinování, protože když to přeženeme, přijdeme o chuť rybího masa. Ryba potom může chutnat jakkoliv, zůstane jen specifická konzistence rybího masa, ale jako ryba už to nechutná. Je to škoda, protože ryba je delikatesa a bylo by škoda o tu specifickou chuť přijít. Nechceme vás ale o marinování samotné ochudit, určitě se mu nevyhýbejte. Jde jen o to, jaké ingredience použít. Určitě bychom měli použít bylinky, citron a pro odvážné máme černý pepř. Nikdy se tedy nic nezkazí, když spojíme česnek, čerstvé bylinky a citronovou šťávu…

Neodstraňuj kůži…

Je to jeden z triků při přípravě ryb, že necháte kůži kůží a nebudete se jí snažit odstranit. Dělíme se přibližně na půlku, na ty kteří mají rádi křupavou kůžičku a na ty, kteří kůži vůbec nejí. Kůže nám udělá dobrou službu, protože zabrání, aby se nám maso z ryby rozpadlo do neidentifikovatelné kupky masa bez tvaru a ladu. U ryby má kůže navíc další funkci, že udrží ty správné chutě a vůně.

Tak se dejte do grilování ryb, nebojte se, určitě to dobře dopadne a když ne, alespoň si budete moct říct, že jste to zkusili! Vždycky si můžete na rybu dojít do restaurace, kdyby to nedopadlo. Ale my věříme, že to půjde a nakonec si grilování ryb oblíbíte a obohatíte si jídelníček. Vždyť ryby jsou tak zdravé, což se ve spojení s jinými grilovanými jídly vždycky říct nedá!

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.