Nebuď prase ! Čisti svůj gril !

Zima je období, kdy se snažíme grily co nejlépe připravit na další sezonu. Venku je zima a na grilování ani pomyšlení. Jenže letos to vypadá, že možná ani pořádná zima nebude, takže není čas ztrácet čas a pokud jste ještě s údržbou a nebo vylepšováním grilu nezačali, je nejvyšší čas, aby vám neutekl začátek sezony!

Gril jako každý stroj potřebuje občas udělat nějakou údržbu. Pokud se o gril dobře staráte přes rok,nemusíte se bát, o nic strašného nepůjde. Pozor by si ale měli dát ti, kteří to přes rok trochu šidili. Grilování je přece jen práce s ohněm a gril dostane během sezony zabrat.

U některých komplikovanějších grilů, jsou to například plynové grily, se musí po každé sezoně vyměnit některé součástky. Naopak grily na uhlí jsou velice jednoduché na údržbu a součástku u něj vyměníte až po několika letech, pokud tedy nedojde k nějakému mechanickému poškození.

Pokusíme se vám poradit, jak se s určitými nejčastějšími poškozeními vypořádat. Jak opravit ty základní poškození, které se na grilu objeví. Je to je základní výčet a určitě se tady nedozvíte odpovědi na složitější poškození. To necháme na odborníky.

Gril obecně vydrží dlouhé roky, nemusíte se bát, že budete muset každé dva roky kupovat nový, pokud nebudete samozřejmě sami chtít. Většinou gril vydrží minmálně 5 let, ale samozřejmě i déle. To záleží i na naší péči o gril. Někdy se ale stane, že se na grilu něco pokazí a my jsme postaveni před rozhodnutí, jestli se vyplatí gril opravit nebo koupit úplně nový. Všechno to záleží na míře poškození a v neposlední řadě i o naší finanční situaci. Pořád jsme národem kutilů a mnohý nadšenec grilování si některou tu součástku dokáže i vyrobit, ale pozor na to, abyste gril ještě více nepoškodili! Pozor byste si měli dávat především na následující věci :

  • Rez a praskliny
    Jakmile je gril rezavý a popraskaný, neváhejte a kupte si nový. Samozřejmě záleží na míře, ale pokud je takto zasažená větší část grilu, nic už s tím zpravidla neuděláte. Pokud se to týká jen části, můžete jí nahradit novou, pokud je to možné.
  • Hořáky
    Hořáky grilu jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, takže mají životnost minimálně 10 let. Výměnu byste měli začít zvažovat, pokud se vám začne zdát, že plameny jsou křivé nebo mají divnou barvu. Hořák je součástka, která je v přímém kontaktu s ohněm, takže bychom neměli podceňovat, pokud se nám na něm něco nezdá. Většinou je možné jednoduše ho vyměnit za nové. Není potřeba kvůli takovému poškození kupovat celý nový gril. Pokud máte gril nějaké známé značky - Campingaz nebo Weber, náhradní díly jsou k dostání i na starší modely grilů
  • Rošty
    Pokud se začnou odlupovat a oprýskávat rošty nebo zreznou tak, že už to nejde odstranit, měli byste začít přemýšlet o jejich výměně za nové. Nemusíte se bát, tato položka rozhodně nepatří mezi ty nákladné.
  • Hadice
    Hadičky a hadice, kterými se vede plyn na plynovém grilu, jsou velmi citlivé a při jejich poškození není jiná cesta než výměna. Jinak může dojít k velkým nehodám a může jít i o zdraví. Poškozenou hadičkou může plyn unikat, tam kde to není správné a s ohněm může napáchat velké škody.

Opravy plynových grilů

Plynové grily patří obecně mezi ty dražší, ale to taky znamená, že jsou většinou vyrobeny z velice kvalitních materiálů, které vydrží dlouhá léta. Pokud ale dojde na výměnu, musíme znovu počítat s vyššími částkami. Ale náhrada součástek je velice jednoduchá. Většinou je jednodušší poškozené hořáky, hadičky a zapalovače vyměnit než opravit. Takto opravit můžeme například regulátor průtoku plynu.
Pokud se objeví únik plynu nebo poškození, jde to opravit. Ventily, které kontrolují tok plynu do hořáků, jde taky jednoduše opravit. Často se stane, že do nich vleze nějaký hmyz a ucpe je nebo se ucpou nějakou nečistotou. Vyčistíte je tenkým drátkem.
Hmyz často zaleze i do trubek, které spojují ventily a hořáky.

Výměny grilu

Co si uvědomit a mít na paměti, když se něco poškodí nebo rozbije. Dáme vám stručný návod, co vás bude v takovém případě čekat, co budete potřebovat. První, co nás bude omezovat a určovat, jaký gril si pořídíme, je částka, kterou na to můžeme dát. Dalším krokem bude výběr typu grilu, aby nám co nejvíce vyhovoval. Na trhu je nepřeberné množství plynových,elektrických a grilů na uhlí. Vybrat si můžete různé tvary a provedení. Není to jednoduché a je třeba se tomu nějaký čas věnovat. Ty prvotní náklady nejsou malé.
Záleží i na místě, kde budeme grilovat. Jestli budeme chtít stabilní nebo přenosný gril. Přenosný gril je určitě odolnější k poškozením, nemusí čelit nepříznivým přírodním podmínkám. Kromě toho základního rozdělení můžeme grily rozlišovat i podle způsobu přípravy jídel na přímý a nepřímý. Jídlo je umístěno buď přímo nad ohněm nebo na plechu nebo tácu, který je mezi jídlem a ohněm. Nebo třetí varianta, která umožňuje oba způsoby.

Výměny součástek

grilů Velký rozdíl je u značkových a "neznačkových" grilů. U těch značkových máte garantován určitý servis a jistotu životnosti jednotlivých součástek a částí grilu. Velké zavedené firmy mají velice dobře zařízenou možnou opravu nebo výměnu rozbitých součástek, které jsou dobře a rychle dostupné. Jednoduchá montáž je dalším bodem, který by nám neměl uniknout. Některé grily si totiž vyžadují hodiny složité montáže. Takové informace si většinou nezjistíte u výrobce, ale jsou jich plná uživatelská fóra. Majitelé grilů se o takové informace rádi podělí. Složitá montáž totiž většinou znamená i velice složitou výměnu součástek. Pokud se rozhodnete pro něco neobvyklého nebo extra, musíte počítat s horší dostupnotí náhradních dílů a dalších možných komplikací. Proto zvažte, zda si pořídíte keramický nebo nerezový gril. Některé grily si umí sami svítit a grilovat tedy můžete na odlehlých místech i v noci, ale ruku na srdce, jak často toto využijete.

 

 

 

 

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.