Nebojte se grilovat mořské plody!
Příprava steaků či hamburgerů na grilu je u nás poměrně rozšířená. Z mořských plodů ale grilujeme maximálně některé druhy ryb, jako je losos. Když se řekne mořské plody, velká spousta lidí si představí něco jako krevety. Ale mořské plody toho zahrnují mnohem více. Jedná se o velkou spoustu chutných ryb, které můžete na svém grilu připravit. Podívejte se na našeho krátkého průvodce grilování mořských plodů.
Ryby na grilu
Když vynecháme klasické makrely, na které jsme jako Češi zvyklí, a které už dnes nemáme problém připravit si na grilu, jmenujme některé další ryby, které jsou vhodné na gril. Obecně se dá říci, že příprava ryb by měla být rychlá a krátká, takže se jedná o úžasné maso na grilování. Zkuste mečouna, halibuta, tresku, tilápii, sumce, lososa nebo chňapala.
Jak vybrat tu nejlepší rybu na gril
Nejlepší rybí filety nebo steaky na grilování mají tloušťku nejméně 2,5 cm. Ryby by se měly zdát nepoškozené, maso pevné a vůně čerstvá a slaná jako moře. Pokud můžete, grilujte ryby ve stejný den, kdy si je koupíte. Vždycky před grilováním nechte rybu vychladnout a v ledničce.
Rychlé tipy pro grilování ryb
Když se ryby připravují na grilu, ztrácí rychle vlhkost – rychleji než většina masa. A na otevřeném grilu šťávy kapají přímo na prskající uhlí. Chcete-li zachovat vlhkost, potřete ryby olejem, který utěsní část vlhkosti uvnitř. A postupujte takto:
- Zajistěte chladnou oblast na grilu.
- Dejte horké uhlí na jednu stranu grilu.
- Začněte vyčistěním grilu a mřížky grilu.
- Používejte kleště na tření roštu hadříkem nebo papírovým ručníkem potaženým rostlinným olejem.
- Pro pevné rybí maso jako je losos, halibut a steaky z tuňáka: rybu potřete rostlinným olejem a ochuťte.
- Většinu ryb můžete grilovat přímo na roštu při vysokém teple.
- Otočte, jakmile uvidíte, že ryba je propečené z větší poloviny.
- Pro tloušťku 2,5 cm očekávejte asi 10 minut grilování (na středně horkém uhlí).
- Zabalte tenké filety nebo jemné ryby do slupek z kukuřice, banánových listů, listů hroznů nebo hliníkové fólie – nebo položte ryby na hliníkovou fólii.
- Umístěte pečící papír mezi ryby a fólii, abyste zabránili lepení.
Grilovaný losos
Losos je jednou z nejoblíbenějších ryb v České republice i po celém světě. Na nádherně růžovoučkém masíčku si pochutnají i odpůrci ryb a mořských plodů. Losos je nenáročný na přípravu – stačí ho smíchat s bylinkami, solí a pepřem a krátkou dobu grilovat. Nejprve grilujte lososa kůží dolů po dobu 3 až 5 minut. Během této doby do lososa nijak nezasahujte. Otočte ho tehdy, když už je do půlky propečený. Pokud je losos správně připraven, rozpadne se při konzumaci na jednotlivá vlákna.
Grilovaný losos se slaninou a kukuřicovým salátem
Na dvě porce budeme potřebovat následující ingredience:
Kukuřicový salát:
- 6 plátků slaniny, které nakrájíme centimetrové proužky,
- 2 ks kukuřicové klasy,
- 1 ks jarní cibulky – nasekané na jemno,
- ½ ks červené papriky, nakrájené na drobné kostičky (asi o velikosti kukuřičného zrnka),
- sůl a pepř podle chuti,
- špetka kajenského pepře (nebo podle chuti).
Na lososa:
- 2 lžičky olivového oleje,
- 1 lžíce rýžového octa (podle chuti můžeme dát více či méně),
- ½ lžičky rostlinného oleje, • 2 ks filety z lososa,
- 1 špetka kajenského pepře (nebo podle chuti),
- 1 hrst čerstvých špenátových listů.
Příprava:
- Slaninu opečeme dokřupava (klidně na pánvi nebo na grilu). Po chvíli přidáme jarní cibulku (bílou část) a červenou papriku. Grilujeme v alobalové nádobě asi 2 minuty.
- Pomocí ostrého nože ořezejte kukuřičné klasy. Zrníčka si dejte do misky k ostatní zelenině. Necháme ji prohřát.
- Osolíme a opepříme podle chuti, přidáme kajenský pepř, zelenou část jarní cibulky, olivový olej a ocet. Promícháme a odstavíme.
- Lososa osolíme a opepříme, pokud chceme, okořeníme také kajenským pepřem.
- Opékáme na mřížce grilu po dobu asi 5 minuty na straně, kde je kůže, otočíme a ještě 2 minuty grilujeme z druhé strany.
- Špenát rozdělte na dva talíře, přikryjte lososovým filetem. Mezi obě porce rozdělte také kukuřičný salát.
Grilovaný losos s avokádovým dipem
Na dvě porce avokádového dipu budeme potřebovat:
- 1 avokádo – oloupané, zbavené pecky a nakrájené na kostičky,
- 1 stroužek česneku – nasekaný najemno,
- 1,5 lžíce řeckého jogurtu, • 1 lžička citronové šťávy,
- sůl a pepř podle chuti. Na přípravu lososa budeme potřebovat:
- 2 filety lososa, • 1 lžička sušeného kopru,
- 1 lžička citronového pepře,
- sůl podle chuti.
Příprava:
- V malé misce smícháme avokádo, česnek, jogurt a citronovou šťávu. Tohle všechno rozmašírujeme vidličkou na kaši. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Lososa potřeme citronovým pepřem, koprem a solí. Grilujeme 5 minut z každé strany.
Grilovaný losos Kyoto
Na 4 porce budeme potřebovat následující ingredience:
- 50 ml šálku sójové omáčky,
- 40 ml pomerančového džusu (nebo šťávy z pomerančů),
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- 2 lžíce rajčatové omáčky,
- 1 lžička citronové šťávy,
- ½ lžičky hořčice,
- 1 lžíce nasekané jarní cibulky,
- 1 stroužek česneku – najemno,
- ½ lžičky čerstvě strouhaného zázvoru.
Na lososa:
- 4 filety z lososa,
- 1 lžíce olivového oleje.
Příprava:
- V malé misce smícháme sójovou omáčku, pomerančový džus, olej, rajčatovou omáčku, citronovou šťávu, horčici, jarní cibulku, česnek a zázvor.
- Do této marinády umístíme lososa a necháme v lednici 30 až 60 minut.
- Poté ho vyjmeme z marinády, kterou přivedeme k varu a vaříme asi 1 minutu.
- Lososa mezitím potřeme olivovým olejem a grilujeme 5 minut z každé strany. Po otočení ho potřete svařenou marinádou.
Grilovaný halibut
Halibut je další skvělou variantou ryby na grilu. Jedná se o jedinečnou rybu, která nás nadchne svou jemností. Vyžaduje jemné zpracování. Níže uvádíme skvělý recept, jak si připravit tuto výtečnou rybu na grilu.
Grilovaný halibut s koriandrem a česnekovým máslem
Recept je pro čtyři osoby. Na přípravu halibuta budete potřebovat:
- 4 filety z halibuta,
- 1 limetka – nakrájená na čtvrtiny,
- sůl a pepř podle chuti,
- 3 stroužky česneku – nakrájeného na jemno.
Na bylinkové máslo:
- Hrst nasekaného koriandru,
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy,
- 2 lžíce másla,
- 1 lžíce olivového oleje.
Příprava:
- Každý filet halibuta postříkáme šťávou z jedné čtvrtiny limetky. Poté filety osolíme a opepříme.
- Filety grilujeme pět minut z každé strany dozlatova. Přeneseme na teplé místo.
- V pánvi rozehřejeme olej. Přidáme česnek a po dvou minutách i máslo, limetkovou šťávu a koriandr.
- Před podáváním halibuta polijeme touto máslovou omáčkou.
Grilovaný tuňák
Tuňák je skvělá volba pro rychlé grilování. U krvavé nebo středně propečené filety tuňáka rychle osmažte na vysoké teplotě ve střední části grilu po dobu několika minut z každé strany a pak přesuňte rybu do chladnější části grilu, dokud nebude podle vašich představ. Níže je několik receptů na grilovaného tuňáka.
Teriyaki tuňák
Na čtyři porce budeme potřebovat:
- 150 ml teriyaki omáčky,
- 112 ml olivového oleje,
- 2 lžíce česneku nakrájeného na jemno,
- 1 lžička čerstvě mletého pepře,
- 4 filety tuňáka.
Příprava:
- V mikrotenovém sáčku smícháme teriyaki omáčku, oleje, česnek a pepř. Do sáčku přidáme i filety z tuňáka. Snažte se ze sáčku vytlačit co nejvíce vzduchu a uzavřete ho. Nechte 30 minut v lednici.
- Poté vyjměte tuňáka z marinády a grilujte 3-5 minut z každé strany. Kdo má rád středně propečené, griluje 5 až 8 minut z každé strany. Pro opravdu dobře propečeného tuňáka mu dopřejte 8 až 10 minut na grilu.
Grilovaný tuňák s čerstvým křenem
Na celkem dvě porce budeme potřebovat:
- 2 filety tuňáka,
- 1 lžička rostlinného oleje,
- 2 lžíce sójové omáčky,
- 2 lžíce rýžového octa,
- 1 lžíce strouhaného čerstvého křenu,
- 4 ks cherry rajčata, nakrájené na plátky,
- ½ lžičky chilli pasty,
- 1 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky.
Příprava:
- Tuňáka potřeme rostlinným olejem.
- Sójovou omáčku smícháme s octem, křenem, cherry rajčaty, chilli pastou a dobře promícháme. Necháme 20 minut odstát.
- Tuňáka grilujeme 3 minuty z každé strany na nejrozpálenější části grilu. Dáme na talíř.
Ostatní ryby
Mezi další ryby, které s oblibou grilujeme, patří například makrely nebo pstruzi. Pokud ale zůstaneme v mořském světě, velmi chutnou rybou, kterou můžete předložit i těm, kteří ryby zrovna nemají v oblibě je například mečoun či mořský ďas. Níže uvádíme recept na jejich přípravu, i když obecně se dá říct, že sůl, pepř a bylinky jsou nejlepším způsobem, jak ochutit jakoukoli rybu.
Grilovaný marinovaný mečoun
Na čtyři porce budeme potřebovat:
- 4 stroužky česneku,
- 50 ml bílého vína,
- 40 ml citronové šťávy,
- 2 lžíce sójové omáčky,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce koření na kuře,
- sůl a pepř podle chuti,
- 4 filety z mečouna,
- 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky,
- 4 plátky citronu na ozdobu.
Příprava:
- Ve sklenici smícháme česnek, víno, citronovou šťávu, sójovou omáčku, olivový olej, koření na kuře, sůl a pepř. Dobře promícháme.
- Do této marinády naložíme na hodinu filety z mečouna. Pravidelně je otáčíme, aby byly dobře naložené.
- Po hodině grilujeme 5 až 6 minut z každé strany.
- Podáváme posypané petrželkou a ozdobené citronovým plátkem.
Grilovaný mořský ďas s chilli-limetkovým dresinkem
Na čtyři porce budeme potřebovat:
- 1 stroužek česneku – nasekaný na jemno,
- 1 ks limetka,
- 2 lžíce rýžového octa,
- 2 lžíce rybí omáčky,
- 2 lžíce limetkové šťávy,
- 1 lžíce pepřové omáčky (například sambal oelek),
- 1 lžička sezamového oleje,
- 4 filety mořského ďasa,
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- sůl podle chuti,
- 1 lžíce koriandru.
Příprava:
- Smícháme česnek, kůru z limetky, ocet, rybí omáčku, limetkovou šťávu, pepřovou omáčku a sezamový olej. Dobře promícháme.
- Obě strany mořského ďasa potřeme rostlinným olejem a osolíme. Grilujeme 4 minuty z každé strany.
- Před podáváním dresink znovu prošleháme a přelijeme jím rybu.
Mořské plody
Krevety, hřebenatky a malé ryby na grilu fungují stejně dobře, jako klasické maso. Některé mohou být marinované – nebo ne – a uvařené přímo na grilu. Pečlivě sledujte proces vaření – mořské plody se připravují velice rychle.
Kořeněné grilované krevety
Na šest porcí budeme potřebovat následující ingredience:
- 1 velká hlavička česneku,
- 1 lžíce soli,
- ½ lžičky kajenského pepře,
- 1 lžička papriky mleté (sladké),
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 lžičky citronové šťávy,
- 1 kg krevet,
- 1 ks citron, nakrájený na osminky.
Příprava:
- V malé misce smícháme utřený česnek se solí. Poté, co je směs dobře promícháná, přidáme i kajenský pepř a mletou papriku.
- Vmícháme i olivový olej a citronovou šťávu. Vznikne nám směs o konzistenci pasty.
- Touto pastou potřeme všechny oloupané krevety.
- Grilujeme 2 až 3 minuty z každé strany. 5. Podáváme s nakrájeným citronem.
Hřebenatky na grilu
Na 8 porcí budeme potřebovat:
- 1 kg hřebenatek (nevyloupaných),
- 250 g prosciutto, nakrájené na plátky,
- 75 ml másla – rozpuštěného.
Příprava:
- Párátka namočíme přes noc ve vodě.
- Každou hřebenatku omotáme tenkým plátkem prosciutta a upevníme párátkem.
- Hřebenatky naskládáme na grilovací tácek a potřeme je máslem.
- Grilujeme asi 5 minut, poté otočíme a znovu potřeme máslem.
- Grilujeme ještě 8 minut.
Marinované krevety na grilu
Připravte si šest porcí těchto úžasných krevet:
- 1 šálek olivového oleje,
- ¼ šálku nasekané petrčelky,
- šťáva z 1 citronu,
- 2 lžíce tabasca,
- 3 stroužky česneku nakrájeného na jemno,
- 1 lžíce rajčatového protlaku,
- 2 lžičky sušeného oregana,
- 1 lžička soli,
- 1 lžička pepře,
- 1 kg krevet královských, oloupaných a bez ocásků.
Příprava:
- Smíchejte olivový olej, petrželku, citronovou šťávu, tabasco, česnek, rajčatový protlak, oregano, sůl a pepř. Malou část si dejte stranou.
- Větší část marinády přelijeme do plastového sáčku a vložíme oloupané krevety. Pořádně promícháme, aby každá kreveta byla obalená, a necháme v lednici marinovat 2 hodiny.
- Poté setřeme přebytečnou marinádu a napícháme na špejle, které jsme namočili ve vodě.
- Grilujeme 5 minut z každé strany. Průběžně potíráme odloženou marinádou.
Česnekovo-bylinkové krevety
Připravte si tyto klasické krevety pro 6 osob:
- 1,5 lžičky soli,
- ½ lžičky citronové kůry,
- 3 stroužky česneku, utřeného,
- 3 lžíce čerstvé bazalky, nasekané,
- 3 lžíce čerstvé petrželky, nasekané,
- 1 lžíce čerstvého oregana, nasekaného,
- 1 lžíce čerstvého citronového tymiánu, nasekaného,
- 4 lžíce olivového oleje,
- 1 kg královských krevet, oloupaných a zbavených ocásků.
Na omáčku budeme potřebovat:
- 1 lžíce olivového oleje,
- šťáva z poloviny citronu,
- ½ lžičky chilli vloček,
- 1 špetka kajenského pepře,
- sůl a pepř, podle chuti.
Příprava:
- Smícháme sůl, kůru a česnek ve hmoždíři a všechno rozdrtíme. Když máme pastu, přidáme nasekané bylinky. Vmícháme je do směsi.
- Ke směsi přidáme lžíci olivového oleje. Poté, co je směs kompaktní, přidáme i zbylé tři lžíce oleje.
- Krevety dáme do velké mísy a přelijeme je bylinkovou směsí. Jednu třetinu směsi si necháme stranou. Necháme marinovat dvě až tři hodiny.
- Omáčku si připravíme tak, že smícháme všechny ingredience a také ji necháme vychladit v lednici. To znamená, že vyšleháme olivový olej s citronovou šťávou. Poté vmícháme chilli vločky, kajenský pepř a sůl a pepř podle chuti.
- Krevety napícháme na špejle (dřevěné jsme namočili den předem ve vodě) a umístíme na horký gril. Grilujeme 2 až 3 minuty z každé strany.
- Krevety dáme na servírovací tác a přelijeme zbylou marinádou.
- Podáváme s připravenou omáčkou.
Nebojte se grilovat mořské plody!
Jak jste se mohli přesvědčit z předchozích receptů, příprava mořských plodů na grilu není nijak složitá. Také není časově náročná, možná jen pár hodin předem musíte myslet na případnou marinádu – ale to samé musíte udělat, pokud grilujete klasické maso. Samotné marinády jsou také velice snadné a vy tak s málem přípravy můžete udělat veliký humbuk u svého běžného grilování. Nebojte se přidat mořské plody do svého grilování!