Miska s vodou? U grilu nepostradatelná!

Miska s vodou je hotový zázrak při uzení masa. Použít ji můžeme v udírně, grilu na uhlí i na plynovém grilu, pokud vaříme pomalu a při nízkých teplotách.

Proč používat u grilování misku s vodou?

  1. Blokuje přímé teplo a vytváří prostředí s nepřímým teplem.
  2. Zvlhčuje prostředí a tak zvlhčuje i připravované maso
  3. Vlhkost všeobecně zlepšuje chuť. Povrch jídla drží uzenou chuť mnohem lépe, když je zvlhčený, takže jídlo má tu charakteristickou chuť, kterou od grilování očekáváme.
  4. Vlhkost z povrchu jídla se odpařuje a tím zpomaluje vaření a grilování. Podle mnohaletých zkušeností grilování za mírných teplot a pomalu dodává jídlu mnohem lepší chuť. 
  5. Díky misce s vodou můžeme lépe kontrolovat teplotu. Voda absorbuje teplo a pára stabilizuje teplotu.
  6. Pokud umístíme maso nad misku s vodou, odkapává omastek do vody a ne do přímého ohně, takže nevznikají karcinogenní látky.

Kam umístit na grilu misku s vodou?

  1. V některých grilech je taková miska součástí samotného grilu. Většinou přímo nad uhlím, aby blokovala přímé teplo. Miska se plní po okraj, ale nesmí se vylít na uhlí.
  2. Pokud používáte gril na uhlí, rozdělte plochu na dvě vařící zóny. Na jednu stranu umistěte uhlí a na druhou stranu hliníkovou misku. V tomto případě misku naplňte do půlky
  3. Dalším způsobem je umístění misky přímo nad uhlí, tak asi voda v misce pracuje a funguje nejlépe.
  4. Pokud používáte plynový gril, rozdělte opět gril na dvě zóny a misku dejte na rošt přímo nad zdroj tepla.

Co se děje v misce s vodou?

Doporučujeme užívat v misce horkou vodu. Někteří lidé dokonce používají místo vody víno, pivo, bylinky, džus nebo jiné tekutiny, ale čestně, to chuť jídla vůbec neovlivní ani nevylepší. Možná to hezky voní, když se jídlo připravuje, ale vliv na chuť to nemá, maximálně to působí pozitivně na naše smysly. Když plníte misku, dávejte hlavně pozor, aby se tekutina nevylila na zdroj tepla, a´t už je to uhlí nebo něco jiného. Hladinu vody udržujte a dbejte na to, aby byla opravdu horká, protože studená voda by teplotu v grilu snížila příliš.

Kam umístit jídlo?

  1. Na grilu na uhlí dejte grilované jídlo nad misku. Maso se bude dělat na nepřímém teple a miska navíc bude fungovat jako odkapávací miska. Pokud umístíte misku s vodou přímo nad uhlí, dejte jídlo na jinou stranu grilu
  2. Ve vodním grilu, dejte jídlo na přihrádku nad misku s vodou
  3. Na plynovém grilu dejte jídlo na chladnější stranu grilu naproti misce s vodou.

Čištění misky na vodu

  1. Pokud použijete hliníkovou misku, umyjete ji velice lehce. Vylijte vodu a misku vyhoďte.
  2. Pokud je miska na vodu součásti grilu, musíme jí samozřejmě udržovat v čistotě jako celý gril. Taková miska může být pěkně znečištěná. V misce je nachytaná mastnota a po ochlazení vody se to hezky nachytá na povrch. Použít na to můžete všemožné čistící prostředky jako v kuchyni.

Jaké jídlo se připravuje lépe s miskou na vodu

  1. Tato metoda se skvěle hodí při přípravě masa a dalších jídel, která se připravují pomalu a za nízkých teplot, jako žebra, pečínka a tlusté kusy masa.
  2. Pokud grilujete drůbež s kůží, použijte misku s vodou, aby kůžička zůstala pružná. Pokud grilujete kuře, použijte misku bez vody, potáhněte jí fólií. Miska bez vody zafunguje jako tepelný štít, který vám pomůže vařit na nepřímém teple bez vlhkosti.
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.