Komu vděčíme za vynález hamburgeru?

Kdybychom udělali mezi lidmi anketu, jaké jídlo se jim vybaví, když se řekne americká kuchyně, s velkou pravděpodobností by nejčastější odpovědí byl hamburger. A skutečně, opečený karbanátek z hovězího masa vražený mezi dvě půlky žemle zaujímá v americké gastronomii jedno z nejvýznamnějších míst a za léta své existence si získal popularitu po celém světě. Ale kdo vlastně hamburger vymyslel a jak se dostal do Ameriky?

Prapředek hamburgeru pochází z Mongolska

Asi málokoho by napadlo hledat původ ikony americké gastronomie ve středověké Mongolské říši. Ale první pokrm připomínající hamburger mají opravdu na svědomí kočovní Mongolové, kteří za vlády Čingischána ovládali téměř celý tehdejší známý svět. Jejich předpotopní verze hamburgeru měla však do toho dnešního hodně daleko. Mongolský „hamburger“ vznikl jako jednoduché rychlé občerstvení, které si kočovní Mongolové brali s sebou na svá válečná tažení. Výhodou mongolského hamburgeru byla nejen jeho jednoduchá příprava, ale i snadná konzumace. Kočovní Mongolové to ocenili zejména při svých dobyvačných výpravách, kdy nemuseli kvůli svačince dělat přestávku a hamburger spořádali za jízdy v sedle. Mongolský prapředek hamburgeru se obvykle dělal ze skopového nebo jehněčího masa. Maso se nasolilo a za syrova se zpracovalo do podoby malých placiček. Jehněčí nebo skopové placičky si pak mongolští jezdci schovali pod sedlo svého koně, kde je měli hned po ruce a navíc se pod tíhou Mongolova zadku pěkně naklepaly a byly pak měkčí a poživatelnější.

Inovativní Čingischánův vnuk popohnal vývoj vpřed

Později přišli Mongolové s dalším jídlem spadajícím do kategorie rychlého občerstvení pro vojsko. Jednalo se o proužky syrového hovězího masa, které Mongolové příležitostně dochutili kořením a bylinkami, které byly zrovna po ruce. Stejně jako masové placky ze skopového a jehněčího se i proužky hovězího masa jedly za jízdy, tedy bez nutnosti dělat přestávky na svačinu. Za vlády Čingischánova vnuka Kublaj-chána vyrazili dobyvační Mongolové (přezdívaní též Tataři) zatnout tipec Rusku a obsadit jejich říši. A právě při tažení na Moskvu Kublaj-chánova armáda inovovala svůj sortiment rychlého občerstvení a proužky syrového hovězího masa s kořením začali jíst z misky. Toto jídlo vešlo později ve známost jako tatarský biftek (dnes oblíbená pochutina v nejednom českém hostinci či restauraci). Za nějaký čas se díky stále se prodlužujícím obchodním cestám dostal tatarský biftek až do německého přístavního města Hamburk. Zdejší obyvatelé se na misku syrového masa netvářili zrovna s nadšením a tak maso upravili do tvaru bochánku nebo chcete-li karbanátku a opekli ho. Jídlo se z Hamburku šířilo i do okolních krajů, kde jej lidé nazývali hamburským steakem. K modernímu hamburgeru je ještě daleko a vývoj nebude dokonale plynulý, ale pevné základy byly díky Mongolům a Hamburčanům definitivně položeny.

Svezl se na migrační vlně do Nového světa

Kořeny klasického hamburgeru jsme již odhalili. Teď je třeba ještě přijít na to, jak se hamburský steak dostal do Ameriky. Odpověď není nijak překvapivá. Po objevení nového světadílu začaly v následujících letech do vznikajících kolonií proudit davy přistěhovalců z různých evropských zemí. To Ameriky tak přicházeli Angličané, Španělé, Irové, Nizozemci, Italové, Francouzi a samozřejmě také Němci. A právě s německými imigranty se do Severní Ameriky dostal i recept na hamburský steak (masová placička servírovaná na housce), který si s sebou někdo přivezl asi jako připomínku na svou rodnou hroudu. Stalo se tak někdy v průběhu 19. století, kdy k americkým břehům mířila jedna přistěhovalecká loď za druhou. Bohužel, ani nejpečlivější historici nedokázali zjistit, který Němec hamburský steak do Ameriky přivezl (možná Old Shatterhand) a tak se o tyto zásluhy přihlásilo hned několik německých rodin, z nichž každá tvrdí, že právě jejich předek byl tím vyvoleným.

Aklimatizace v nové zemi a opravdu první hamburger

Zpočátku nebyla obliba hamburského steaku v mladých Spojených státech amerických nijak závratná. Ovšem s vynálezem a rozmachem mechanického sekáčku na maso se situace změnila a hamburský steak se dostával mezi stále větší okruh lidí. Pořád se však jednalo o hamburský steak, nikoliv hamburger v dnešní podobě. Opravdový hamburger podobný tomu současnému byl podle jedné verze poprvé představen americké veřejnosti v roce 1904 na světové výstavě ve městě St. Louis ve státě Missouri. Existují však i jiné verze o prvním podávání moderního hamburgeru, ale je prakticky nemožné posoudit, která verze je nejblíže pravdě. S čistým svědomím však můžeme poslat děkovné dopisy alespoň Němcům a Mongolům, kteří vývoj budoucího krále rychlého občerstvení odstartovali. Hašteřivým potomkům údajných vynálezců hamburgeru musí stačit jedno poděkování dohromady.

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.