Koktejly na grilu

O tom, že na zahradním grilu se dá připravit takřka jakékoli jídlo, jsme se už přesvědčili. Takže palačinky nebo guláš ze zahradního grilu nejsou v dnešní době stíhaným kacířstvím, ale relativně běžnou věcí. Ale řekněte upřímně, napadlo vás někdy udělat si na zahradním grilu daiquiri nebo mojito?

Domácí citronáda s vodkou

Vodka s citronádou splňuje všechny podmínky pro ideální letní drink. Má osvěžující chuť, je to raz dva hotový a poměr cena-výkon je v ideální rovnováze. Takže jakmile v létě udeří tropická vedra, začne se vařit rtuť v teploměrech, silnice se začnou proměňovat v asfaltové řeky a z jindy tak čilých psů se stávají dýchaviční důchodci s vyplazeným jazykem, neváhejte, roztopte gril, připravte si citróny, led a lahev oblíbené vody a pusťte se do díla. Připravte si dvanáct citrónu a překrojte je na půl. Roztopte si gril, nakrájené citróny posypte cukrem (třtinovým, ale můžete použít i řepný) a dejte je na rozpálený rošt. Půlky citrónů nechte pár minut grilovat na mírném ohni, dokud se nezačnou trochu připalovat. Ogrilované půlky citrónu následně vymačkejte do džbánu, přidejte studenou neperlivou vodu (zhruba 0,8 litru), lahev vodky, základní koktejlový sirup, kostky ledu, a pokud chcete, můžete džbánek s limonádou ozdobit několika plátky citrónu.

Ingredience

  • 12 citrónů
  • 0,8 až 1 litr vody
  • 0,5 nebo 0,7 litru vodky
  • 0,125 litru sirupu
  • třtinový nebo řepný cukr

Ananasové daiquiri

Klasické daiquiri má svůj původ v kubánském městě Santiago de Cuba (bývalé hlavní město), kde ho v roce 1896 vymyslel nedostatkem ginu zdeptaný důlní inženýr Jenning Cox. Osvěžující nápoj, jehož hlavní ingredience jsou třtinový rum (vhodné jsou bílé rumy jako kupř. Havana nebo Bacardi, ale použít se dají i jiné značky) a limetková šťáva, se velmi záhy stal obrovským hitem. Americko-kubánským drinkem se podle dochovaných informací s chutí opíjel i slavný spisovatel Ernest Hemingway. My si ho trošku upravíme a k základním surovinám přidáme grilovaný ananas. Postup je velmi jednoduchý. Čerstvý zbavte kůry a nakrájejte jej na středně silné plátky. Potřete je olejem a na mírném ohni je ogrilujte z obou stran, dokud se nezačnou chytat lehce načernalou barvu (cca 1-2 minuty z každé strany). Připravte si mixér a dejte do něj plátky ananasu, kostky ledu, rum, koktejlový siru a limetkovou šťávu a vše důkladně rozmixujte. Hotový koktejl nalijte do sklenice se stopkou a ozdobte ji kouskem ananasu.

Ingredience

  • 1 větší ananas
  • 2 hrnky kostek ledu
  • 0,25 litru třtinového rumu
  • 0,125 litru koktejlového sirupu
  • 0, 030 litru limetkové šťávy

 Domácí margarita s grilovanými papričkami jalapenos

Margarita je originální koktejl z tequily, pomerančového likéru a limetkové šťávy. Velmi rádi se jím osvěžují nebo opíjejí zejména Mexičané a Američané (22. února slaví Američané Národní den margarity). Původ drinku spadá do třicátých let minulého století. Vznikl v Mexiku úpravou zavedeného amerického koktejlu Daisy, jehož součástí bylo brandy. Protože v Mexiku bylo brandy nedostatkové zboží, nahrazovali jej barmani mnohem dostupnější tequilou. Vezměte kousek limetky a přejeďte jí po okraji každé skleničky, ze které budete podávat vaší margaritu. Pak limetkovou šťávou navlhčený okraj skleničky vložte do misky se solí. Kolem hrdla skleničky se přichytí tenká vrstva soli. Připravte si zelené papričky jalapenos a potřete je trochou olivového oleje. Pak je dejte na rozpálený rošt a grilujte je, dokud trochu nezměknou a nezačnou zlehka uhelnatět (cca 5-6 minut). Ogrilované papričky nakrájejte na malé kousky. Do šejkru dejte led, dva velké panáky stříbrné tequily, přidejte jeden velkého panáka cointreau, zhruba jednoho velkého panáka cukrového sirupu a 2 velké panáky limetkové šťávy. Vše důkladně promíchejte. Margaritu s grilovanými papričkami jalapenos podávejte ve skleničce na stopce s vrstvou soli po obvodu hrdla. Drink můžete dozdobit stroužkem limetky.

 Ingredience na jeden koktejl

  • 2 velké panáky tequily
  • 1 velký panák cointreau
  • 2 velké panáky limetkové šťávy
  • 1 velký panák cukrového sirupu
  • 1 zelená paprička jalapenos
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.