Jak správně používat litinové nádobí Lodge?

Litinové nádobí Lodge je známé díky své kvalitě a dlouhodobé životnosti. Je vyráběno z masivní litiny, kdy se jedná o čistý přírodní produkt, který není nijak chemicky ošetřen. Litinové nádobí včetně příslušenství Vám udělá radost při grilování, zahradní párty, při kempování, nebo jen tak kuchyni. Litinové nádobí Lodge je zkrátka životní styl. Níže se podíváme na nejčastější dotazy k litinovému nádobí.

1. Mohu litinové nádobí Lodge začít používat bez jakékoli přípravy?

ANO. Veškeré litinové nádobí je již z výroby máčeno v rostlinném oleji a je tedy připraveno pro okamžité použití. Této povrchové úpravě se říká seasoning. Litinové nádobí Lodge doporučujeme před prvním použitím pouze opláchnout vlažnou vodou a zlehka potřít jedlým olejem.

Litinová pánev Lodge

2. Mohu litinové nádobí použít na všech typech sporáků?

ANO. Litinové nádobí snese všechny typy moderních sporáků, od plynového přes elektrický až po indukční desku. Litina jako taková je dokonce pro indukční desku zcela ideální materiálem. Díky svým výrazným magnetickým vlastnostem je vaření na indukci s litinou velmi efektivní. Litinové pánve i hrnce Lodge lze také bez problémů používat na otevřeném ohni.  Litinové nádobí Lodge je opravdu masivní kus nádobí, který zvládne i nejtěžší zatížení.

Litinové pánve Lodge

3. Může být litinové nádobí používáno v troubě?

ANO, litinové pánve i litinové hrnce Lodge, může být používáno v troubě. Doporučujeme však nádobí pomalu rozehřát, velké teplotní výkyvy mohou mít neblahý vliv na litinu jako takovou.

4. Může být litinové nádobí myto v myčce?

Bohužel NE! Litina jako taková by v myčce sice přežila, nicméně vlhké prostřední a silná odmašťovadla odstraní z litinového nádobí seasoning vrstvu a nádobí se tak stane náchylné ke korozi. Litinové nádobí Lodge je potřeba uchovávat v suchu, s dostatečnou seasoning vrstvou. Litinové nádobí stačí po použití opláchnout vlažnou vodou s trochou saponátu a osušit papírovou utěrkou. Všeobecně platí, že čím více litinové nádobí Lodge používáte a více obnovujete seasoning vrstvu, tím lepší výsledky s litinou dosáhnete.

5. Proč je vaření na litinovém nádobí tak snadné?

Litinové nádobí je přímo úžasné k vaření. Litina jako materiál má skvělé vlastnosti. Mezi hlavní výhodu patří nepřilnavost materiálu, bez jakékoli úpravy. Druhou skvělou vlastností je skvělá teplotní vodivost. Masivní konstrukce je zárukou vysoké odolnosti a držením teploty. Spojením těchto vlastností dostanete kombinaci, kterou nemá žádný jiný materiál.

Litinová pánev Lodge6. Jaké nástroje lze používat s litinovým nádobím?

Litina sama o sobě je téměř nezničitelná, nicméně je křehká. Pokud Vám litina nespadne z výšky na tvrdou zem (dlažbu), je šance že Vás přežije a bude dělat radost i Vašim dětem. Kuchyňské příslušenství můžete použít opravdu jakékoli. V případě železného nádobí nezapomínejte obnovit vrstvu seasoning.

7. Je vaření na surové litině zdravé?

ANO. Litina, ze které jsou litinové pánve Lodge vyráběny,  je přírodní materiál /železo/ a neobsahuje žádné zdraví škodlivé příměsi ani povrchy. Sama o sobě je litina zdraví zcela neškodná. Z tohoto důvodu je také surová litina vhodnější než jiné materiály. Ty musí být k dosažení nepřilnavého povrchu potaženy dalšími chemickými sloučeninami.

8. Hodí se litinové nádobí pro ukládání potravin?

NE. V litinovém nádobí lodge neuchovávejte potraviny. Důvodem je, že kontakt litinového nádobí s vlhkostí z potravin vede k urychlení vzniku koroze. A to je pro nás nežádoucí.

Litinový hrnec Lodge

9. Proč je nádobí ze surové litiny lepší, než jiné nepřilnavé nádobí?

Litina je nepřilnavá sama o sobě, bez jakýchkoliv aditiv. Její povrch tak není potažen žádnou další látkou, která by se počas užívání opotřebovávala a poškozovala. Při správném zacházení s litinovým nádobím nikdy neztratí své unikátní vlastnosti.

10. Jakými nátěry je opatřováno litinové nádobí?

Litinové nádobí Lodge, není ošetřeno žádnými dalšími vrstvami. Materiál, který vidíte, je čistí surová litina. Tato litina obsahuje pouze vrstvu seasoning – jedlý olej, který zkvalitňuje její vlastnosti a prodlužuje její životnost.

11. Co dělat, když litinové nádobí začne rezivět?

Koroze je přirozeným procesem pro všechny běžné kovy bez povrchové úpravy - litiny nevyjímaje. Nepropadejte však panice, náprava je snadná. Vrstvičku koroze z litinového nádobí odstraníte pomocí jemného ocelového kartáče. Jakmile se zbavíte rzi, důkladně nádobí umyjte a obnovte vrstvu seasoning.

Litinová pánev Lodge

12. Jak udržovat litinové nádobí v dobré kondici?

Nejlepším způsobem je co nejčastější používání. Díky tomu litina zůstává ošetřena tukem a nevzniká povlak koroze. V případě, že v litinovém nádobí nevaříte tak často, nebo jste jej čistili od koroze, je nutné zopakovat jednoduchý proces obnovy seasoningu, který vrátí vaší litině původní vlastnosti i vzhled: potřete litinové nádobí menším množstvím rostlinného oleje (pozor na potřísnění vnějšku nádobí, olej by mohl stékat do trouby – i to se dá ovšem vyřešit, stačí vypodložit alobalem). Poté jej umístěte do trouby rozehřáté na 175–200 °C. Zde ji ponechte 30-60 minut, než se olej vypaří. Po vychladnutí otřete přebytečný olej papírovou utěrkou.

13. Co dělat, když se pokrmy v litinovém nádobí připalují?

V tomto případě je třeba věnovat pozornost tomu, na jakém tuku a za jaké teploty pokrmy připravujete. Připalující se litinová pánev je jasným znakem:

• příliš vysoké teploty (tzv. přepálené pánve) – optimální teplota smažení je mezi 180 a 200 °C;

• nevhodného tuku – např. některé margaríny se tepelnému zpracování vůbec nehodí, používejte kvalitní oleje;

• nepromazané (odmaštěné) pánve – pokud jste pánev předtím myli v mýdlové vodě či jinak nestandardně čistili, obnovte nejdříve vrstvu seasoning.

14. Jak vyčistit litinové nádobí od připálených zbytků?

Zbytky jídla a připáleného oleje z nádobí dostanete nejlépe varem. Omývejte litinové nádobí vlažnou vodou, dokud se nečistoty neuvolní. Poté nádobí důkladně vysušte a obnovte vrstvu seasoning. Značka Lodge dodává i speciální plastové škrabky, pomocí kterých nečistoty odstraníte a nijak nepoškodíte své nádobí.

počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.