Jak připravit božská grilovaná žebírka?

Máme tady sychravé vlhké počasí. Zkrátka přichází po špičkách zima, nenápadně a plíživě. V minulosti byla tato doba, dobou uklidnění, kdy už byly zásoby na zimu ve sklepě, na půdě nebo ve spíži. Lidé se po pracovním létě a podzimu zastavili a děti mohly zase po sezoně na pár měsíců do školy. No, my jsme se do takového módu tak trochu letos taky dostali, ale ne úplně z vlastní vůle. Podle někoho jsme možná vyklidnění až moc a většina z nás zrovna nevyhlíží radostně do budoucna.

Nejvyšší čas udělat si taky nějakou radost. A nebyli bychom to my, aby to nebyla nějaká dobrota z grilu. Chceme Vás naučit naprosto dokonalá žebírka. Až je budete mít na talíři, zapomenete alespoň na chvíli na všechny strasti a o to nám jde! Žebírka jsou někdy brána jako test toho, jak dobří v grilování jste. Vždycky je to výzva grilovat větší kusy masa a speciálně hovězího, což je obecně na přípravu složitější. My tento názor ale nesdílíme. Myslíme si, že dokonalá žebírka si může ugrilovat každý. Je jen potřeba dodržet určité postupy, o kterých tady budeme dále psát.

1. Pomůcky ke grilování žebírek

Naprostým základem je samozřejmě kvalitní maso, ale to tady zmiňujeme jen na okraj, protože snad všichni přemýšlíme o tom, kde maso nakupujeme a snažíme se opravdu o kvalitu. O čem tady ale chceme psát, to jsou nástroje a pomůcky, které nám k dokonalosti pomůžou. Potřebujete určitě řeznický provázek, palivo do grilu a asi nejdůležitější pro grilování žebírek je teploměr na měření teploty uvnitř masa

grilovaná žebírka

2. Správně navážit a rozměřit žebírka

Celá hovězí žebra mají 7 kostí a váží přibližně 11 kg. Počítejte s tím, že skupině o osmi lidech bohatě stačí tak půlka, což je zhruba kus masa se 4 kostmi. Takto velká žebra se taky celkem pohodlně vejdou do klasického kotlového grilu. Plynové grily s větší grilovací plochou Vám umožní přípravu žebírek i přílohy zaráz.

3. Čas grilování

Počítejte s tím, že příprava a samotné grilování žeber zabere několik hodin. Záleží samozřejmě na receptu, kondici grilu a způsobu grilování. Těch proměnných je samozřejmě hodně. Teploměr už máte, tak je potřeba hlídat dobře dosažené teploty uvnitř masa a být trpělivý. V průměru se žebírka dělají při nižší teplotě i 5-6 hodin. Při střední teplotě 2-3 hodiny.

žebírka na grilu

4. Kdy jsou žebírka hotová

Než začnete žebírka grilovat, musíte se rozhodnout, jak si je uděláte. Možností úpravy je totiž vícero. Podobně jako steak si můžete žebírka ugrilovat jako rare, medium-rare nebo medium. Tyto jednotlivé typy mezi sebou mají vždy tak 5 až 10 °C teploty rozdíl. Na přesné rozlišení teploty budete potřebovat onen zmiňovaný bezdrátový teploměr, díky kterému budete přesně vědět, v jaké fázi vaše maso zrovna je a zda je čas jej vytáhnout a servírovat.

5. Servírování grilovaných žebírek

Žebírka grilujeme ve větším celku po několika kusech oddělených vždy kostí. Po ugrilování se žebírka rozdělí na jednotlivé kousky tak, že buď je to kost s kusem masa z jedné strany nebo existuje způsob, že žebírka servírujeme tak, že maso je po obou stranách kosti. Takto servírovaná žebírka jsou ale myšlena jako jídlo pro dva, pokud není někdo opravdu velký jedlík.

žebírka na grilu

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.