Halloween u grilu

Halloween je americký svátek, který letos připadá na sobotu, což by bylo v normálním světě bez epidemie ideální den. Při Halloweenu se totiž chodí od domu k domu a děti dostávají cukroví. Je to takový americký Mikuláš. U nás sladkosti nosí Mikuláš a v Americe si pro ně děti chodí sami.

Je to ale jiné v tom, že děti jsou převlečené většinou za něco velice strašidelného - za duchy, čarodějnice, upíry apod. Je to svátek Všech svatých - naše Dušičky, který je oslavou všeho strašidelného a hororového. Je to s podivem, ale děti to opravdu milují. Zkrátka jiný kraj, jiný mrav. U nás se děti straší čerty, ale v Americe by čerti na Halloween byli jen slabým odvarem všech ostatních strašidel.

Využijeme tohoto strašidelného svátku a upozorníme Vás na chyby, které by mohly udělat horor z Vašeho grilování. Pokud grilujete dlouho a máte kolem sebe lidi, kteří taky rádi grilují, určitě máte sami nepřeberné množství historek, které se Vám staly a nemusely, kdybyste udělali něco hodně jednoduchého, co od té doby děláte a už to nikdy nezapomenete.

Na rozehřátí vám představíme jednu paní, která vášnivě ráda grilovala, ale měla opravdu velice specifický způsob, jak gril na dřevěné uhlí zapalovala. Uhlí polila benzinem, škrtla sirkou a hodila jí na uhlí. Gril se zapálí ve vteřině. Jenže jednou paní obměnila postup a na zapálenou sirku nalila benzin a vzplála společně s kanystrem. Nebýt pohotového souseda, těžko říct, jak by to celé dopadlo?! 

1. Zapalování plynového grilu se zavřeným víkem

plynový gril

Zapalování plynového grilu se zavřeným víkem je opravdu velice špatný nápad, který mívá většinou katastrofální následky. Bohužel toto se stává velice často, protože lidé mají spíše zkušenosti s grilem na dřevěné uhlí, který se ale chová úplně jinak. Nikdy, nikdy nezapalujte plynový gril se zavřeným víkem, pokud si vážíte svého zdraví! Pokud by Vám hořáky na plynovém grilu náhle zhasly, nezapalujte gril hned, ale nechte plyn vyprchat, což trvá tak 5 minut. Potom můžete gril znovu bezpečně zapálit.

2. Neházejte doutnající uhlíky do plastových nádob

gril na dřevěné uhlí

Žhavé uhlíky grilovacích briket, nebo dřevěného uhlí mají ještě dlouho po vyhasnutí ohně sílu rozpoutat oheň, pokud k tomu dostanou příležitost. Pokud je vyhodíte do plastových nádob, riskujete při nejmenším zničení nádoby, protože se rozteče, a při nejhorším klidně i požár. Nepospíchejte, doutnající zbytky nechte v grilu klidně do druhého dne nebo je dobře prolejte vodou a mějte je pod kontrolou ještě i pak.

3. Na syrové maso používejte speciální nádobí, nože a prkénka

příprava na grilování

Snažte se vyhnout kontaminaci bakterií ze syrového masa se zeleninou, sýry a jinými potravinami určenými ke grilování. Vyhnete se žaludečním potížím a zachráníte si reputaci před rodinou i známými.

4. Neservírujte krvavé burgery

hamburger na grilu

Hamburger, který není dostatečně propečený, to je jistota hororového dne stráveného buď na toaletě nebo v nemocnici po vypumpování žaludku. Možná už vás taky napadlo, proč byste si nemohli ugrilovat krvavé burgery, když se griluje na medium rare jiné hovězí maso. Jenže maso určené na steaky je většinou takové, že pokud by v něm byly bakterie, tak je teplota zabije, protože jsou na povrchu. Zatímco maso, ze kterého se připravují hamburgery, obsahuje případné bakterie uvnitř a ty teplota nezabije.

5. Gril umístěte dále od domu

plynový gril weber

Obecná rada zní, dejte si gril na volný prostor, ideálně někam na kraj, kde se nepohybují děti a zvířata a v dost veliké vzdálenosti od domu. Pokud si myslíte, že to ohlídáte, podívejte se na sociální média, kde se to snímky domů podobných idealistů hemží. Budiž to pro vás dostatečným odstrašujícím případem.

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.