Co dělat aby gril nereznul

Když se na vašem grilu objeví rez, asi vás to vyděsí. Je to ale přirozený proces, který se na železných předmětech může objevit. Nejvíc ohrožené předměty jsou ty, které se nacházejí venku. A do této kategorie bezesporu patří právě grily.

Je možné, že jste majiteli grilu, který byl inzerovanám jako nerezový. Nechceme vás strašit, ale měli byste vědět, že i tak může za určitých okolností váš gril nebo jeho části zreznout.

Pokud chcete přesně vědět, co je reznutí za proces, tak vězte, že jde o oxidaci železa. To je přesná chemická definice obecnějšího pojmenování "reznutí". A konkrétně jde tedy o co? Je to interakce tří prvků, železa, kyslíku a vody. Ve zkratce řečeno, pokud se někde pohromadě objevi tihle tři, vždycky to znamená nějakou pohromu.

Míra reznutí potom samozřejmě záleží na dalších faktorech, ale to si asi každý umí vypočítat sám, že pokud bude železná věc na dešti, že reznutí bude probíhat rychleji. Zkrátka záleží na vlhkosti, teplotě, množství srážek, slanosti vody a dalších přírodních jevech, které jsou různé v různých oblastech.

Rez objevíme hned,jak se objeví, protože takto napadená část grilu zkrátka zhnědne. Každý z nás se už určitě se rzí setkal, tak není potřeba se o tom více rozepisovat. Můžeme říct, že to je jedna z výhod, že hned můžeme jednat a nestane se, že to dojde až tak daleko, že bychom přišli ke kompletně zničenému grilu. Samozřejmě za předpokladu, že máme gril pravidelně na očích, grilujeme častěji než jednou za rok nebo dva na chalupě, kam moc často nejezdíme.

Možná si říkáte, jak je možné, že zrezne i gril vyrobený z nerezu. Vždyť přece z podstaty toho označení by to mělo být naprosto vyloučeno. Kupuju si nerezový gril, abych nemusel řešit případné reznutí. Jenže fyzikální a přírodní procesy jsou zkrátka neměnné, s tím se nedá nic dělat. To, co dělá nerez nerezovou, je chrom. Jenže chromem nejsou ošetřeny všechny části grilu a odtud právě hrozí reznutí. Jakmile se jen trochu nerez poškodí a dostane do styku s jiným kovem, rez se může jednoduše objevit i na takovém grilu.

Ještě máme na výběr litinu,která je při dobré údržbě opravdu vysoce odolná proti rzi. Na druhou stranu, pokud se o litinu nestaráte dobře, rezne opravdu velice rychle. Jak už jsme zmínili výše, pokud je litina vystavena nepříznivým podmínkám (vlhkost, teplota, srážky), rez se objeví i na grilu z litiny vyrobeném.

Jak odstranit rez z grilu ?

  • Nerezové grily
    U nerezových grilů by to mělo být jednoduché. Prvním krokem je prevence. V návodu je jasné doporučení, že gril z nerezi by se neměl čistit žádnými kartáči a dalšími prostředky, které čistí gril mechanicky. Nerezový gril musíte čistit jemnými houbami a hadříky, aby nedošlo k mechanickému poškození a narušení právě nerezové vrstvy. Horší, zažrané nečistoty odstraníte z nerezového grilu jednoduše roztokem jedlé sody a vody. A pokud už se rez na nerezovém grilu objeví, odstraníte ho úplně stejně. Takže si zapamatujte, roztok vody a jedlé sody!
  • Železné a plechové grily
    Železný gril je naprostý opak nerezového a proto se s ním pracuje úplně jinak. Jelikož jsou železné grily robustní , musíte na ně použít hrubou sílu, jinak z nich rez nedostanete. Proti rzi se musíte vyzbrojit kartáčem a roztokem vody a soli. To jsou ty pravé zbraně.

Jak správně čistit gril

  • Zrezivělé rošty
    Rošty na grilu se čistí opravdu stěží, ale zaručenou cestou je opět roztok vody a jedlé sody. Soda je výborná na odstraňování rzi, její složení to skvěle umožňuje a je to prověřeno od mnoha uživatelů grilů.
  • Gril na uhlí
    Na tento gril se dá taky velice dobře použít soda, ale ještě lepší výsledky a lepší čistící efekt má pár kapek octa, další prověřený pomocník všech úspěšných hospodyněk. Nakapejte ocet na zrezlá místa, nechte působit asi půl hodiny a rez pak jednoduše očistíte horkou vodou.
  • Plynový gril
    Stejný postup jako v případě grilu na uhlí.
  • Gril na pelety
    Grily na pelety patří mezi grily, o které se musíme opravdu dobře starat, aby nám nezrezli. Když už nám ale zreznou, na postižená místa naneste sodu a gril zahřejte. To by mělo stačit k tomu, abychom rez odstranili.

 

 

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.