3 způsoby jak ugrilovat perfektní steaky

Steaky jednoznačně patří mezi nejoblíbenější maso připravované na grilu. Je to taková klasika a určitě tak začalo i samotné grilování, že se na gril na dřevěné uhlí, na rošt rozpálený nad ohněm, hodil flák masa a ten se na ohni udělal. Postupně se objevily i jednotlivé varianty steaků. Dělily se podle druhu masa, které se na steak použilo nebo podle doby, po kterou se steak na ohni griloval. Právě potom vznikly ty slavné varianty steak označované jako "done", "well done", "medium" a "rare“.

Co se týká grilování steaků, dala by se parafrázovat známá věta: "Řekni mi, jak griluješ steak a já ti řeknu, kdo jsi." Existuje velké množství restaurací specializujících se právě na přípravu steaků. Každý, kdo griluje, umí připravit steak. A s trochou nadsázky by se dalo říct, že každý má ten svůj zaručený recept na nejlepší steak.

steak na dřevěném prkénku weber

My vám tady nabídneme 3 způsoby, jak připravit steak na grilu. Doporučujeme požívat digitální teploměr: zcela krvavý steak má uvnitř masa teplotu 45 °C a středně propečený steak teplotu 55-60°C. Zcela propečený steak je při teplotách uvnitř masa 65-70°C.

Níže Vám představíme přípravu steaku na „přímém ohni“, což je taková univerzální klasika, potom metodou "reverse seared", kdy se velký kus masa peče nejdříve pomalu a na konec se zprudka opálí, a třetí je "caveman" styl, v překladu něco jako pravěký styl, kdy pečeme přímo na dřevěném uhlí.

Caveman - jako první začneme posledním stylem, od kterého byste možná čekali, že jelikož je to práce s přímým ohněm, bude maso spálené na uhel, ale opak je pravdou. Tento styl je vhodný pouze pro grily na dřevěné uhlí. Rozpálíme uhlí - je potřeba nechat uhlí pořádně rozhořet. Přebytečný popel sfoukneme a maso položíme přímo na uhlí. Takto pečený steak je velmi rychle připravený, doporučujeme používat opravdu větší kus masa, aby nedošlo k jeho vysušení. Steak pečeme z každé strany 3-5 minut v závislosti na jeho tloušťce a teplotě uvnitř masa. Opět doporučujeme použít bezdrátový teploměr na maso. Steak vytahujeme z grilu cirka 5-6 °C před dosaženou teplotou. Steak necháme minimálně pět až deset minut odpočinout. Při tomto odpočinutí nám krásně dojde na požadovanou teplotu. Takto připravený steak je, jednoznačně gurmánský požitek.

Přímo na ohni dělaný steak je úplná klasika. Takto dělá steak určitě přes 90 % lidí, co grilují. Steak můžete dělat při rovnoměrné nižší teplotě delší dobu, nebo velmi oblíbený způsob zprudka opéct na ohni a poté dodělat steak bokem na mírnějším žáru. Opět je zapotřebí teploměr pro přesnou kontrolu teploty uvnitř masa.

hovězí steak na grilu

Reverse-sear tato metoda je časově náročnější. Spočívá v opačném postupu, než jsme zvyklí. Nejdříve steak „uvaříme“ při nižších teplotách a poté jej ožehneme na přímém ohni. Takový steak má charakteristický kouřový šmak. Maso se griluje přibližně 20 minut při 120-130°C. Důležité je používat teploměr. Jakmile steak dosáhne cirka o 5-6 °C od požadované teploty. Rozpalte gril na co nejvyšší žár a steak zprudka opečte. Z každé strany takto dopékejte necelou minutu. Poté pravidelně otáčejte steak tam a zpět dalších 45 sekund. Takto grilovaný steak je po sejmutí z grilu fialový. Na povrchu vám může trochu křupat mezi zuby, ale po ukrojení je máslově jemný a krásně šťavnatý.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.