Žhavá láska k hovězímu, to je pravá Argentina

Když se řekne Argentina, každému se asi vybaví trochu něco jiného. Školou povinní kluci začnou křičet jeden přes druhého „Messi, Messi, Messi!!!“, o něco starší kluci (třicátníci, čtyřicátníci) zavzpomínají na Diega Maradonu a mladí revolucionáři vydolují z paměti jméno Ernesto Che Guevara. Dříve narozené ženy si pro změnu vzpomenou na manželku argentinského prezidenta Evu Perónovou, ty mladší na zpěvačku Madonnu, která někdejší první dámu Argentiny ztvárnila ve slavném muzikálu Evita. My se ale zaměříme na něco, co Argentinu charakterizuje stejně výstižně jako slavní fotbalisté nebo skutečná či fiktivní Eva Perónová, a to na argentinskou fanatickou lásku ke grilování a hovězímu masu.

Milují hovězí maso víc jak Maradonu?

Argentinci jsou velmi vášnivý národ, a když si někoho zamilují, dávají mu svou přízeň nepokrytě a často velmi fanaticky najevo. Asi nejznámějším objektem jejich lásky je legendární fotbalista a magnet na průsery, Diego Armando Maradona. Argentinská srdce si získal slavným triumfem na Mistrovství světa hraném roku 1986 v Mexiku. Podobně spalující vášní zahořeli Argentinci také k hovězímu masu. Spořádají ho neuvěřitelná kvanta (průměrný Argentinec až 70 kilogramů za rok), která jsou pro nás Evropany (a to jsme sakra prožraní) takřka nepředstavitelná. Na druhou stranu, když přihlédneme ke kvalitě a počtu argentinských krav, je ta jejich nehynoucí vášeň pro hovězí vlastně docela logická. Argentinské hovězí maso patří spolu s brazilským a uruguayským k těm nejkvalitnějším na světě a restaurace napříč všemi kontinenty s úspěchem nabízejí lahodné steaky z argentinské svíčkové, roštěné a dalších báječných kusů jihoamerických hovězích dobytků. Zatímco v českých pohádkách byla nezřízená touha po masu vždy „spravedlivě“ potrestána, Argentinci se za svou prožranost a vášeň pro hovězí maso a maso obecně ani v nejmenším nestydí. Naopak. Dle výrazů ve tvářích argentinských žen a mužů to vypadá, že maso je pro ně stejným požitkem jako sex, fotbal, tanec nebo konzumace alkoholu.

Místo spousty koření raději omáčky

Argentinské grilování se vyznačuje tím, že maso se příliš nedochucuje a místo toho se nechává vyniknout jeho přirozená chuť. Na druhou stranu si Argentinci ke grilovanému masu rádi dělají různé omáčky. Mezi ty nejznámější patří například omáčka chimichuri, která se skládá z rajčat, paprik, česneku, octa, čerstvých bylinek a olivového oleje.

Tohle se jim nebude číst snadno

Následující řádky nejsou myšleny jako provokace všech vegetariánů a veganů, ale jde jen o pouhé konstatování faktů a ujasnění si některých čísel. V Argentině žije něco přes 40 milionů obyvatel, přičemž roční spotřeba hovězího masa činí u průměrného Argentince 70 kilogramů hovězího masa za rok. To je více než třikrát tolik, co s ní průměrný Evropan. Ještě markantnější je rozdíl v konzumaci mezi hovězího mezi Argentinci a českými jedlíky, kteří spořádají za rok směšných 10 kilogramů hovězího (mimochodem, ve stejném roce byla celková spotřeba všech druhů masa včetně ryb 78,6 kg, tak aspoň zde se můžeme opájet Pyrrhovým vítězstvím). V očích vegetariánů může být pro Argentince polehčující okolností skutečnost, že na každého z více než 40 milionu Argentinců připadá celkem 1,1 krávy. Takže ani v nejmenším nehrozí, že by hovězí dobytek vymřel. Krav a volů budou mít v Argentině vždycky dost.

Kráva na známce

Navíc krávy mají k dispozici více než milion kilometrů čtverečních pastvin a celkově se v Argentině těší veliké popularitě, a to nejen v podobě steaků. Argentinské krávy a volové se totiž dostaly, podobně jako u nás současný prezident, na poštovní znánky. Říká se, že když v Argentině olíznete poštovní známku s krávou, ucítíte na jazyku místo odporného lepidla lahodnou chuť argentinského hovězího.

Nejznámější argentinské dobroty

Potká-li vás to štěstí a vypravíte se na dovolenou do Argentiny (nebo aspoň do dobré argentinské restaurace), dopřejte si alespoň jednou jeden z nejklasičtějších argentinských pokrmů – parilla mixta. Jedná se o několik plátků masa z různých částí hovězího, ke kterým dostane ještě klobásku, kousek pikantního salámu chorizo nebo třeba jelítko. Uvidíte jak si na bife de lomo, což je steak z krásné svíčkové, pochutnáte a velkým gastronomickým zážitkem bude jistě i bife de chorizo, neboli plátek z kýty. Sluší se dodat, že jedna porce parilla mixta je opravdu hodně velká a i Argentinci, o jejichž hovězím apetitu již byla řeč, si obvykle přizvou kamaráda nebo kamarádku, s nimiž se o svůj příděl grilovaného hovězího podělí. Jednoduchou matematikou se lze dopracovat k tomu, že pro průměrného Evropana, nedej bože našince, to bude porce doslova vražedná. Pokud se na skupinovou konzumaci hovězího masa necítíte, můžete vyzkoušet i některou z řady dalších argentinských specialit. Velkou pochoutkou je také carbonada, což je hovězí steak (jak překvapivé, že?) s rozdrcenými meruňkami a jablky.

 Pár pojmů z argentinského grilovacího žargonu

Ojo de bife – španělský výraz pro rib eye stek neboli vysoký roštěnec, po kterém se můžou Argentinci vyloženě utlouct. 

Vacio – V Argentině se tento výraz používá pro flank steak. Někdy mu říkají také „matambre“, což by se dalo přeložit jako „zabít z hladu“. V Argentině můžete také narazit na pochoutku zvanou „matambre relleno“, což je závitek z hovězího masa plněný mrkví, papričkami a vajíčkem na tvrdo. Takže jakási argentinská variace na naše španělské ptáčky.

Chorizo – vynikající často příjemně pikantní klobáska výrazně červené barvy, která se vyrábí z vepřového masa a slaniny a dochucuje se sladkou eventuelně pálivou paprikou. Dále vonnými bylinkami a česnekem. Chorizo má svůj původ na pyrenejském poloostrově a je součástí tradiční portugalské, španělské i katalánské kuchyně. Postupně se chorizo stalo populární i v zemích Jižní Ameriky, Argentinu nevyjímaje. Argentinské chorizo není příliš pikantní, ale je to jedním slovem lahůdka.

Bife Angosto Argentinci tak nazývají porterhouse steak, což je takový větší T-Bone steak. Entraña – výraz používaný pro takzvaný „skirt steak“. Jedná se o tenký dlouhý steak z hovězího hrudí. Maso není až tak jemné, ale za to báječně chutná.

Cuadril tahle se mezi Argentinci říká rumpsteaku, který se zde podává jako sendvič.

Entraña gruesa – výraz pro hanger steak, který je u nás znám spíše pod názvem „veverka“.

Bife de lomo – pravá hovězí svíčková. Maso z „Bife de lomo“ sice nemá tak výraznou chuť jako jiné delikátní kousky hovězího dobytka, ale za to je úžasně jemné jako dort.

Bife de costilla – argentinský pojem pro T-Bone steak Bife de chorizo – steak z hovězí svíčkové, který však nemá nic společného s klobáskou chorizo popsanou o něco výše.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.