S trhaným vepřovým musíte mít trpělivost, ale výsledek stojí za to

Kdo si chce dopřát trhaný vepřový, bude kromě pořádného grilu potřebovat taky dost volného času. Přestože trhaný vepřový není, co se přípravy týče nijak zvlášť složitý pokrm. Jenže vzhledem k tomu, že se peče velmi, ale opravdu velmi pozvolna, ukrojí z vašeho volného času až několik hodin.

Oblíbená pochoutka amerického Jihu

Trhaný vepřový má trochu nejasný původ. Podle jedné z několika verzí se tento báječný pokrm dostal na povrch světa díky domorodým obyvatelům Ameriky, od nichž tuto techniku přípravy masa okoukali evropští osadníci. Další verze říká, že za trhaný vepřový vděčíme karibským pirátům, respektive bukanýrům. Nejvíce se ale věří teorii, že trhaný vepřový do světových kuchyní přinesli v předminulém století otroci z jižanských států USA. Ti při plantážnických piknicích dostávali od svých pánů milostivě nějaké to horší maso z prasátka, které sami nechtěli. Časem ale přišli na to, že když se i horší kousky masa pečou pěkně pomalinku, maso krásně zjemní a chutná přímo báječně.

Na trhaný je nejlepší krkovička

Maso na trhaný vepřový by nemělo být příliš libový. Jak známo, tuk je u masa nositelem chuti a pro trhaný vepřový se hodí spíše prorostlejší kousky vepřového masa. Navíc díky tuku bude maso jemnější, což je pro trhaný vepřový dost podstatný. Takže když si u řezníka koupíte pořádný kus pěkně prorostlé krkovičky, máte z půlky vyhráno. Klidně si můžete koupit i krkovici s kostí, to vůbec nevadí. Naopak, maso s kostí bývá obvykle o něco levnější a navíc kost masu dodá ještě výraznější chuť.

Maso je třeba pořádně okořenit

Ještě než se pustíte do marinování a kořenění masa, odstraňte pomocí ostrého nože z povrchu masa přebytečný tuk. Uvnitř masa je tuku dost a na povrchu si tak bohatě vystačíte se zhruba 0,2 až 0,3 centimetru silnou vrstvou tuku. Víc tuku není pro trhaný vepřový žádoucí. Jakmile máte tuk okrájený, převažte maso kuchyňským provázkem aby se maso propékalo pěkně rovnoměrně. Poté přichází čas na kořenění a marinování masa. Aby kořenící směs (pokud možno domácí) na mase dobře držela, potřete jej olivovým olejem. Koření se na maso díky oleji lépe přichytí a bude mít ještě výraznější chuť. Trhaný vepřový můžete dochutit mořskou solí, čerstvě nadrceným pepřem, česnek a čerstvými vonnými bylinkami, dle vlastního výběru.

Pianko, žádný spěch

Trhaný vepřový, to je běh na dlouhou trať. Nepočítejte s tím, že to budete mít za deset dvacet minut sfouknutý. Spíš si na trhaný vepřový vyšetřete několik hodin než pár minut. A čím větší kus masa chcete ogrilovat, tím více času nad grilem strávíte. Takže třeba kilo krkovice by se mělo grilovat zhruba tak dvě až tři hodiny. Gril je třeba rozpálit jen zlehka. Trhaný vepřový se připravuje metodou nepřímého grilování, a pro ti vám bude bohatě stačit, když teplotu uvnitř grilu udržíte zhruba v rozmezí mezi 110 až 120 stupni Celsia. Grilujte vždy se zavřeným poklopem.

Trhej, Rexi!

Hotový trhaný vepřový dejte do velké, spíše mělčí pánve případně na velké prkýnko na krájení. Uchopte dvě vidličky a pomocí nich maso natrhejte na kousky o velikosti jednoho sousta. Maso trhejte a trhejte, dokud nebudete mít z velké pečínky hromadu vepřových vláken.

S čím je trhaný vepřový nejlepší?

Velmi často se trhaný vepřový používá místo mletého hovězího masa do hamburgerů a najdete jej v nejedné české hamburgrárně. Asi nejprovařenější variantou je hamburger s trhaným vepřovým s pikantní rajčatovou omáčkou a salátem coleslaw, ale samozřejmě existuje i spousta dalších chutných a originálních receptů. Například trhaný vepřový s fazolemi apod.

počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.