Recepty na zdravé grilování

Sice to teď venku nevypadá, ale už je to za dveřmi a sezona se blíží. Už pomalu startujte své hořáky a zapalovače! Za chvíli už to přijde, tráva už má dorbrou výšku a chybí jen jí ozdobit tou největší krásou, grilem. Ať už vaše menu obsahuje burgery nebo něco jiného, pár malých rad pomůže, aby všechna jídla byla zdravější.

Grilování ? Začněte čištěním

Nenechte staré zuhelnatělé zbytky jídel, aby se dostali do vašeho čerstvého grilovaného jídla. Použijte drátěný kartáč a všechny zbytky důkladně odstraňte, ať se váš gril třpytí a blýská. Gril ještě pořádně otřete utěrkou nebo papírovým ubrouskem, abyste se ujistili, že všechna nečistota je opravdu pryč! Vůbec nejlepší je takto očistit gril po každém grilování, ale ruku na srdce, kdo z nás to pravidelně dělá, že? Je to stejné jako s připečenými hrnci, když se umyjí hned, je to mnohem snazší, nže je potom drhnout, ale když je člověk rozvalený po dobrém obědě nebo se válí na zahradě s kamarády s plnými břichy po grilování, je těžké se k tomu dokopat! Pamatujte tedy alespoň na tu očistu před grilováním! Stojí to za to…

Zdravé grilování - brambory

Kouř a oheň

V mase bohatém na proteiny, kuřecím a rybím, při vysokých teplotách a na otevřeném ohni vznikají heterocyklické aminokyseliny. Když tuk odkapává a pálí se na grilu, tak kouř obsahuje polycyklické hydrokarbony. Tyto dvě skupiny látek jsou vysoce karcinogenní. Vzniku těchto látek můžete zabránit několika způsoby:

  1. obložte gril fólií, která je propíchána na několika místech
  2. grilujte déle a při nižších teplotách
  3. mějte po ruce láhev s vodou a plameny uhaste okamžitě, jak se objeví
  4. negrilujte na roštu, ale zkuste třeba lávový kámen, na kterém potraviny nepřijdou do styku s plameny

Zdravé grilování -kukuřice

Nakládejte, marinujte, grilujte

Marinování potravin před grilováním omezuje tvorbu možných karcinogenů během přípravy. Na internet určitě najdete spoustu receptů na zdravé marinády a omáčky, které se hodí zrovna na jídlo, které se chystáte připravovat. Pokud se spoléháte na již připravené a prodávané maridnády, vybírejte ty s menším obsahem soli! Klasická marináda, kterou asi známe nebo i připravujeme všichni, obsahuje olej a směs grilovacího koření. Jenže toto koření je většinou velmi slané a přebije chuť samotného masa. Měli bychom pamatovat na to, abychom používali výhradně olivový olej. Velmi oblíbená v zahraničí, především v Jižní Evropě, je řecká marináda Moschári, jejímž základem je bílý jogurt, sůl, pepř, červená paprika, chilli a pár stroužků česneku. Tato marináda se hodí ke všem druhům masa i zelenině. Základem zdravé marinády je olivový olej a bylinky podle naší chuti, ty potom zvýrazní chuť každého steaku. Dobrou volbou je tymián, rozmarýn i majoránka. Na ryby se zase výborně hodí petrželka ze zahrádky.

Zelenina rovnoprávná s masem

Dejte šanci zelenině a zkuste jí při grilování používat ve větší míře. Nechceme po vás, abyste maso zcela nahradili nebo vyřadili, ale alespoň zeleninu na gril zařaďte. Možná budete překvapeni, že přidáním zeleniny umocníte I chuť samotného masa a dodáte mu něco navíc. Při grilování se totiž chuť a vůně zeleniny a ovoce zintenzivňuje a jako příloha k masu je ideální, protože nasaje I vůni masa a zároveň I chuť ze šťávy. Všechno je nakonec v harmonii a nestačí než se té chute poddat. A hlavně grilovaná zelenina je něco tak jednoduchého na přípravu, že nic jednoduššího snad ani nemůže být! Výborná je grilovaná cuketa, cibule nebo paprika. Doplnit to můžete třeba ještě žampiony. Všechno jen lehce opepřete nebo posypte bylinkami a je hotovo!

Zdravé grilování -cuketa

Bezpečné grilování

Nechávejte syrové maso, drůbež, ryby oddělené od zeleniny a jiného jídla. Patří to mezi základní hygienické postupy, které se v potravinářství dodržují. Musí je dodržovat každý kuchař a nejsou úplně od věci ani ve vaší kuchyni. Používejte teploměr, abyste mohli kontrolovat teplotu grilovaných potravin. Toto opatření má zabránit toku, aby se potraviny nepřevařily, nepřepálili nebo naopak neodělali a nejedli jsme napůl syrové jídlo. U masa to může být celkem riziko. Maso by mělo projít určitou tepelnou úpravou. Grilované jídlo dávejte na čisté nádobí. Rozhodně nepoužívejte stejné nádobí, kde bylo jídlo za syrova. To souvisí s tou první radou!

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.