Recenze plynového grilu Weber Genesis II E-610

O víkendu jsme si vyzkoušeli, jaké to je grilovat na opravdu velkém grilu, který by se nemusel stydět ani před svými kolegy, kteří vykonávají svou službu v různých restauracích, fast foodech, bistrech a grill barech. A jaké to bylo?

Plynový gril Weber Genesis E 610

Atributy profesionálního grilu

Plynový gril Weber Genesis II E-610 patří do kategorie špičkových zahradních grilů, které by se neztratily ani v restauračním byznysu. A patrné je to už na první pohled. Má totiž všechny vlastnosti, kterými by měl disponovat profesionální gril. Základem je velký grilovací rošt s možností použít na něm příslušenství GBS, které výrazně rozšiřuje uživatelské rozhraní. Zapomeňte, že gril náleží jen steakům a klobásám. S příslušenstvím GBS si na grilu uděláte italskou pizzu, maďarský guláš, asijské nudle a překvapivě i sladké palačinky nebo lívance. Při troše šikovnosti si na nový Genesis dvojce upečete i chleba. S nadsázkou se tak dá říci, že gril Weber Genesis II E-610 dokáže sám zastoupit celou vaší kuchyň a ještě si přitom bude pískat. Praktické využití najde i tzv. ohřívací rošt, který je zavěšený těsně nad grilovacím roštem. Pokud máte rádi hamburgerové housky pěkně rozpečené, neexistuje pro ně lepší místo než na ohřívacím roštu.

Plynový gril Weber Genesis E 610 - aroma kolejnice

Pod velkou kapotou se skrývá silný motor

Gril E-610 z nové kolekce plynových grilů Weber Genesis II je mimořádně velký gril, který pod svou rozměrnou kapotou ukrývá mimořádně silný „motor“ v podobě šesti nerezových hořáků. Ty mají specificky zkosený tvar, který přispívá k dokonale rovnoměrnému rozprostírání tepla po celé ploše grilovacího roštu. Přívod plyn, respektive teplota uvnitř grilovací vany se reguluje pomocí volně otáčecích kohoutků. Jak moc je gril rozpálený můžete pohodlně sledovat na teploměru s ciferníkem, který je zabudován do víka poklopu. Stačí jednou mrknout okem a hned víte, jestli plyn přidat nebo ubrat.

Plynový gril Weber Genesis E 610 - teploměr

Zdravější a bezpečnější grilovánís megagrilem

Čištění a údržba grilu, zvláště pak drhnutí připečené mastnoty a podobné chuťovky, bezpochyby patří k nejméně oblíbeným činnostem spadajících pod grilování. Proto je aktuálním trendem čištění grilu jeho uživatelům co nejvíce usnadnit a zpříjemnit. Velkou měrou k tomu přispívá čisticí systém Grease Management a plechové aromakolejnice, které zakrývají hořáky a zabraňují tak, aby do trysek hořáků vnikl vypečený tuk nebo grilovací šťávy. Skapaný tuk se z povrchu aromakolejnic jednoduše odpaří. Aroma kolejnice nejenže snižují riziko vzplanutí vypečeného tuku, ale zároveň přispívají ke zdravějšímu grilování. Tuk a grilovací šťávy, které se neodpaří na aromakolejnicích stečou do speciální vaničky, která je součástí Grease Management Systemu. Po skončení grilování se vanička z grilu jednoduše vyjme a vyprázdní. Aromakolejnice můžete dát do klasické myčky na nádobí. Se zbytkem si už musíte poradit ručně, ale díky speciálním čistícím přípravkům, které si lze ke grilu přikoupit, to žádné peklo ani očistec není.

Plynový gril Weber Genesis E 610 - miska na tuk

Prostorově výrazný gril si říká o prostor

Jak už jsme řekli, plynový gril Weber Genesis II E-610 není žádný drobek. A aby se s ním dobře pracovalo, potřebuje dostatek volného prostoru. A to jak v době, kdy se na něm griluje, tak v době nečinnosti. Rozhodně to není gril pro malé zahrady, kterou by zabral prakticky sám prosebe a bylo by dobré mít i nějaké kryté místo (například kůlnu, stodolu, stáj, hangár), kam by se gril dal uložit k zimnímu spánku nebo třeba když pojedete na delší dobu na dovolenou.

Plynový gril Weber Genesis E 610 - rošt

S chytrými telefony jedna ruka

Jednou z nejzásadnějších novinek, kterou se může plynový gril Genesi II E-610 pochlubit, je přípojka na termosondu iGrill 3. Tato moderní termosonda umožňuje nejen přesné měření teploty uvnitř grilovaných pokrmů, ale lze jí propojit pomocí bluetooth s chytrými telefony a využívat pak při grilování různé šikovné aplikace. Pravidelní uživatelné sociálních sítí jistě ocení možnost pochlubit se se svými výsledky grilování na Facebooku nebo Twitteru. Pokud ale nepatříte mezi fanoušky sociálních sítí a při grilování steaků se víc spoléháte na své oko a šestý smysl, zas tak moc radostných chvil s novou termosondou nezažijete.

Plynový gril Weber Genesis E 610 - slot pro igril3

Odkládací a úložný prostor - u E610 obrovský

Protože správný kuchař nikdy neopouští rozdělanou práci, potřebuje mít všechny ingredience a pracovní pomůcky pěkně po ruce. Proto je plynový gril Weber Genesis II E-610 vybaven bočními odkládacími pultíky, praktickou lištou s háčky na zavěšení grilovacího nářadí a úložným prostorem pod grilovací vanou. Uživatel grilu tak není nucen neustále někam odbíhat a vše, co bude potřebovat ke grilování, může mít na dosah ruky. Tady je ale třeba říci, že úložný prostor pod grilovací se oproti minulosti nebo ostatním modelům z kolekce Genesis II zásadně liší. Pod grilovací vanou není klasická skříňka s dvoukřídlými dvířky, u modelu E-610 jsou pod grilovací vanou pouze dvě odkryté poličky (v té horní je umístěna vanička na vypečený tuk). Z praktického hlediska mi to přijde méně šikovné než provedení s klasickou skříňkou. Navíc do naháče nejde ani násilím nacpat plynová bomba, musíte jí dát do držáku po pravé straně grilu.

Plynový gril Weber Genesis E 610 boční pult

Gril s nočním viděním

Plynový gril Weber Genesis II E-610 potěší nejen silným výkonem, velkým grilovacím roštem a širokým uživatelským rozhraním. Uživatelům udělají radost i drobné maličkosti, jako je praktické LED osvětlení připevněné na madlo od poklopu. Díky němu budete mít přehled o tom, co se děje na grilovacím roštu, i při grilování v pozdních večerních nebo nočních hodinách. A podsvítit lze i všechny regulační kohoutky.

Plynový gril Weber Genesis E 610 - regulace

Fantastický gril, ale musíte mít pět P

Grilování na Weber Genesis II E-610 je skutečně zážitek. Ale jak už to bývá, s velkými radostmi přicházejí i velké starosti. Do puntíku to platí i u plynového grilu Weber Genesis II E-610. Umožní vám sice slastné opojení dokonalým grilováním, ale vyžaduje za to nemalou daň v podobě velké porce času, který musíte s grilem strávit, maximálního úsilí, které musíte grilu věnovat, nepřeberného množství plynu, kterým musíte gril nakrmit. Zjednodušeně řečeno, plynový gril Weber Genesis II E-610 není gril pro každého. Abyste si mohli gril náležitě užít, musíte mít pět P. A jakých pět pé potřebujete? Jsou to :

  • Peníze (aby bylo gril čím zaplatit)
  • Prostor (aby bylo gril kam dát a kde ho skladovat),
  • Plyn (aby bylo gril čím krmit),
  • Přátelé (někdo ty hromady steaků a hamburgerů musí sníst) a hlavně
  • Pořádnou porci času (grilováním jednou za měsíc potenciál nový Genesis dvojky nenaplníte)

Shrnutí recenze plynového grilu Weber Genesis II E-610

Výhody plynového grilu Weber Genesis II E-610

  • velká grilovací plocha
  • silný výkon garantovaný šesti nerezovými hořáky
  • připravíte na grilu jakékoliv jídlo, omezení prakticky není
  • dělený kruhový rošt pro litinovou mřížku , pánev, wok atd
  • méně pracné čištění a údržba grilu
  • drobné vychytávky, které udělají radost (podsvícené kohoutky, světlo na madle apod.)

Nevýhody plynového grilu Weber Genesis II E-610

  • nelze sklopit boční odkládací pultík
  • gril je opravdu velký a zabere hodně místa
  • miska na vypečený tuk a grilovací šťávy se trochu obtížně vyndavá z grilu
  • aby byl potenciál grilu naplněn, je třeba se mu intenzivně věnovat
  • velmi rychle se po okolí rozkecá, že máte na zahradě grill bar
počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.