Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Investovat do grilu částku v řádech desetitisíců není jen tak. Člověku v hlavě pořád hlodá otázka: „Stojí to za to?“ No však jsem se také nechal přemlouvat několik dní až týdnů. A to nejsem žádný Harpagon. Ale pořád jsem si tak nějak říkal, že přece nejsem žádný snob a nepotřebuju, aby mi gril po zapálení salutoval a říkal mi pane, a že ten náš starej rzí prolezlej pekáč přece stačí a tak dále. Nakonec jsem byl ale rodinou přehlasován, porazil jsem rodinné prasátko a za moderní plynový gril Weber Genesis II E-310 GBS (tak zní celý název) jsem za naspořené peníze přece jen koupil.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Příliš velké sousto pro osobní auto

Když jsem si gril objednával, ptali se mě, jestli to chci s dopravou až domů, nebo jestli si pro gril přijedu na prodejnu. Po krátkém váhání jsem zvolil první možnost. A udělal jsem dobře. Protože kdybych si ho měl vyzvedávat svým kombíkem, asi bych se hodně zapotil, než bych tu krabici s grilem do kufru nacpal a ještě by ten gril dostal pořádně na frak. Krabice je opravdu velká a pochybuju, že si s ní nějaký osobní auto vůbec poradí. Jestli, tak hodně prostorný kombík nebo větší SUV, ale ruku do ohně za to rozhodně nedám. Je to trochu škoda, protože spousta lidí věří raději svým řidičským schopnostem než opatrnosti řidičů přepravních firem. A ne každému parkuje v garáži dodávka nebo nákladní auto.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Pro kutila je to hračka

Při pohledu na rozměry krabice mě po jejím otevření trochu překvapilo, že byl gril skoro kompletně rozebraný. U tak velký škatule bych čekal, že se ke grilu akorát přicvaknou kolečka a bude vymalováno. Ale zjevně to tak není. Na druhou stranu, možná je to dobře. Jak velká by ta krabice asi musela být, kdyby se do ní nová Genesis II měla nasoukat v jednom kuse. Samotná montáž se mi nakonec nezdála kdovíjak složitá, ale původně jsem měl představu, že budu pár minut od rozbalení krabice vesele grilovat. Což se nestalo. Tu a tam jsem si zanadával při dotahování některých šroubků, ale vážnější problémy jsem nezaznamenal. Kutil nebo manuálně zručný nekutil, si s montáží poradí raz dva.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Bomba pod gril už nepatří

Vždycky jsem si myslel, že ty skříňky pod velkými plynovými grily jsou na bombu. Taky jí tam moji známí, co měli plynový grily, obvykle dávali. Ale s novým grilem přišla i nová teorie, že by bomba neměla být pod grilem, ale vedle něj. A to kvůli bezpečnosti, protože kdyby bomba pod grilem začala unikat, zvlášť v uzavřený skříňce, mohla by nadělat pěknou neplechu. Proto se u nový Genesis dvojky bomba připevňuje na pravý bok grilu, kde krytá dvěma plechy. No…školy na to to nemám, ale podle to líp vypadalo, když byla bomba schovaná ve skříňce pod grilem. Nebezpečí výbuchu navzdory.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Díra pod grilem

Když už jsem se zmínil o prostoru pod grilem, nemůžu si odpustit jednu uštěpačnou poznámku. Fakt nevím, k čemu to je dobrý, nebo jako moc super designový prvek to má být, ale mě se prostě ten prázdný prostor pod grilem, který bývá o podobných grilů obvykle vyplněný skříňkou s dvířkami, teda ani trochu nelíbí. Připadá mi že je nahej.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Gril rychlý jako blesk

Nemám to s čím porovnávat, ale jednou z novinek Genesis dvojky E-310 mají být specificky tvarovaný hořáky z nerezu. Nevím jak moc je ten jejich tvar specifický, mě přišly normální, ale je fakt, že fungují dobře. Intenzita žáru jde snadno měnit pomocí regulačních kohoutků a samotný gril se zapálí zmáčknutím jednoho tlačítko. Prostě všechno běží jako na drátkách. S kotlákem jsem obvykle půl hodiny hledal brikety a další půl hodinu jsem je žhavil. U nový Genesis dvojky zmáčknu tlačítko, pootočím kohoutkem a za chvilku můžu začít grilovat. Navíc na rozdíl od obyčejných grilů na brikety jde na nový Genesis dvojce snadněji zvyšovat a snižovat teplotu, takže grilování máte víc pod kontrolou a pokud se nebudete vyloženě snažit, steaky a klobásky se vám jen tak nepřipálí.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310 hořáky

Tuna steaků naráz

Dokud jsme ke grilování používali sto let starý pekáč s věčně umouněným roštem, počítali jsme hosty na našich zahradních dýcháncích na prstech jedný ruky. Ale s novým grilem se s hladovými kamarády z ničeho nic roztrhnul pytel, takže už při první žranici se nám na zahradě sešly přes dvě desítky známých. A tu se ukázala jedna z hlavních předností naší nový grilovací mašiny – zvládnete na ní ugrilovat maso pro hromadu lidí. Takže pokud vám zrovna nevykradli špajz, stačí z něj vyndat maso, nakrájet na steaky, sůl, pepř, šup s tím na gril a za pár minut už mají všichni vaši hosté mastnou hubu a povolené opasky.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Vychytaný poklop

Protože Genesis II E-310 je docela cvalík a na zahradě není místa nazbyt, zkusil jsem gril přirazit až úplně ke zdi (grilovací plácek máme pod pergolou přimontovanou k fasádě našeho domu). S překvapením jsem pak zjistil, že i v tomhle stavu se dá víko plně odklopit. Ke cti poklopu slouží také jeho výška, díky který se pod něj vejde například celý kuře, kachna nebo různé větší kusy masa jako je vepřový koleno nebo kýta. V prostředku poklopu je navíc zabudovaný teploměr s ciferníkem, který při grilování ukazuje jak moc je Genesis II roztopená. A přestože je poklop relativně těžký, odklápí se jako nic.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Je to gril nebo pec na pizzu?

Genesis II E-310 má podobně jako jiný moderní grily od Weberu speciální grilovací rošt, jehož část lze vyjmout a nahradit třeba stojanem na kuře, různými kusy litinového nádobí nebo taky kamenem na pizzu. Ze začátku se nám do toho moc nechtělo, ale kvůli dětem jsme si nakonec pořídili ten kámen na pizzu. A to by jeden neřekl, že z grilu se dá vytáhnout skoro stejně dobrá pizza, jakou z tahají pizzaři z pece.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Ohřívací rošt a další příjemné maličkosti

Kromě základního grilovacího roštu patří do výbavy Genesis dvojky také ohřívací rošt Tuck-Away, který se zavěšuje nad hlavní grilovací plochu. Já osobně jsem ho používal hlavně na dopečení masa, ale stejně tak jsem na něm mohl rozpékat housky na hamburgery nebo ohřívat vychladlé steaky. Sympatickou vychytávkou jsou také boční pultíky po obou stranách grilu, který jsem s oblibou využíval k odkládání obracečky, kleští, špeku na promazání roštu, různých ingrediencí…prostě čehokoliv, co mi při grilování obvykle projde rukama.

Grilování na telefonu

V prospektu výrobce uváděl, že tenhle gril je možný propojit s novou termosondou iGrill 3, která umožňuje propojení grilu s chytrými telefony, sdílení vašich grilovacích výkonů na sociálních sítích a dokonalý monitoring propečení. Ono to vypadá docela zajímavě, ale asi jsem moc stará páka na to, abych svými „zázraky z grilu“ ládoval Facebook, Twitter nebo Instagram. Na druhou stranu, nastavit si na telefonu jak chci steak propečený a aby mi to dalo echo, až bude hotový, to je docela prima věc. Místo abyste pořád dloubali prstem do steaku a pošilhávali po stopkách, naťukáte pár věcí do telefonu, píchnete do steaku čidlo a než se maso propeče, můžete si zatím připravit omáčku nebo se na chvíli zakecat s kamarády u piva.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Čištění nebude nikdy zábavný, ale tolik se u toho nenadřete

Co se týče mytí nádobí a obecně uklízení, nepatřím zrovna mezi ty nejaktivnější a často na tyhle bohulibé aktivity z vysoka kašlu. Tenhle můj povahový rys dost dobře pocítil náš minulý gril. Připečená mastnota se z něj drhla tak mizerně, že jsem to po pár minutách radši vzdal a smířil se s tím, že mě budou ostatní považovat za prase s umouněným grilem. S novou Genesis II ale přišla změna…alespoň částečná. Genesis dvojka od Weberu se v katalogu chlubila vychytaným systémem čištění Grease Management, který měl údržbu grilu proměnit v procházku růžovým sadem. To je sice trochu přehnaný tvrzení, nebo aspoň já mám o procházce růžovým sadem trochu jiné představy, ale je fakt, že ani po několikerém grilování nebyla Genesis dvojka tak zadělaná, jako se to dařívalo mému minulému grilu. Můžou za to speciální aroma kolejnice, které zachytí většinu vypečenýho tuku a grilovacích šťáv, takže ty se pak nedostanou na hůře přístupné části grilu. Zbytek tuků a šťáv steče do záchytné misky, která se po naplnění jednoduše vyndá a vylije. Namáhavost čištění můžou usnadnit taky speciální čističe na grilovací rošty, nerezový části apod.

Recenze grilu Weber Genesis II E 310

Super gril, ale jak pro koho

Gril se snadno ovládá, takže je úplně jedno, jestli ho má v ruce začátečník nebo ostřílený harcovník. Co je mnohem důležitější než grilovací schopnosti, je frekvence grilování. Protože pokud někdo griluje jednou za uherák, a to ještě tak, že samotný grilování je spíš přijatelná záminka pro chlastání, nemá kvůli tomu cenu kupovat gril v této cenové relaci. Ovšem pro nadšence, kteří si z grilování udělali koníček a intenzivně se mu věnují, pro ty je nová Genesis dvojka jako stvořená. Navíc Genesis II E-310 stimuluje kuchařskou fantazii a podněcuje k iniciativě něco se s tím grilem naučit. Věřte, že s tímhle grilem neskončíte u špekáčků s kremžskou a chlebem. Nevýhodou je, že vám ten gril sežere skoro všechny víkendy a začnete mít problémy s nadváhou.

 

Shrnutí recenze grilu Weber Genesis II E 310

Výhody

  • silný výkon a rovnoměrné šíření tepla po celé grilovací ploše
  • minimální prodleva mezi zapálením grilu a samotným grilováním
  • možnost použít na grilu kámen na pizzu, stojan na kuře, litinové nádobí a další komponenty
  • možnost propojení s chytrými telefony a využití šikovných aplikací
  • gril stimuluje kuchařskou fantazii a zvyšuje chuť učit se novým věcem

Nevýhody 

  • moc velké transportní balení
  • prostor pod grilem vypadá ochuzeně
  • aby se vám gril vyplatil, musíte opravdu hodně grilovat
  • spotřeba plynu není zrovna nejmenší a plyn není zadarmo
  • máte-li kamarády vyžírky, už se jich nezbavíte
počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.