Multifunkční cibule

Jsme národ kutilů a Přemka Podlahy, u kterého se diváci předháněli, kdo přijde s větší inovací, novým vynálezem, prostě nějakou vychytávkou. Teď už Přemka nemáme, ale těch kutilských pořadů je dost a dost. Dalo by se říci, že asi nejvýraznějším následovníkem je Láďa Hruška, ať si o něm každý myslí, co chce.

My se na té kutilské vlně taky trochu svezeme. Zůstaneme ale v našich vodách, točících se okolo grilování a grilů. Nová sezona se blíží mílovými kroky a počítáme v řádech dnů, kdy to vypukne. Kromě těch příjemných chvil nás ale čekají i ty méně příjemné věci, které k začátku sezony patří. Mezi ně můžeme zařadit i přípravu a čištění grilu před prvním rozpálením grilu.

Důležitým pomocníkem se vám může stát právě cibule, jak název článku napovídá. Cibule je samozřejmě potravina a důležitá součást téměř každého jídla, ať už v omáčkách, jako jeden z chodů nebo například součást salátů. My vám představíme další využití cibule, které vás možná překvapí. Cibuli budete mít raději, než doposud.

A jak to tedy konkrétně vypadá? Stačí připravit si půlku cibule. Cibulí totiž krásně vyčistíte rošty grilu a hlavně je zakonzervujete na nadcházející sezonu. Dříve se takto používaly různé druhy olejů, které odolají při vysokých teplotách, jako je například olej ze semínek hroznového vína. Olivový olej se používá taky, ale jeho problém je, že se nehodí do vysokých teplot, při středních teplotách je ale ideální. Jenže ve srovnání s těmito ingrediencemi je cibule mnohonásobně levnější.

cibule

Výhodou cibule není jen cena a dostupnost, ale hlavně její chemické složení. Cibule totiž obsahuje mnoho sloučenin sýry, které mimo jiné způsobují, že brečíme při jejím krájení. Nás ale zajímá, že tyto sloučeniny síry v reakci s teplem způsobují, že kov je pevnější a hlavně se na něm tvoří neprostupná vrstva. Tato vrstva je odolná až do teplot kolem 530 °C.

Jednoduše si vezměte rukvice a jděte na to. Gril rozpalte na vysoké teploty. Super je nějaký velký gril na plyn. Cibuli roztírejte rovnoměrně, aby se na roštech udělala souvislá vrstva. Nebojte se trochu zatlačit. Jednotlivé části grilu takto potřete několikrát, ať máte jistotu, že se cibule dostala všude. Kromě ochrany roštů takto přirozeně rošty i vyčistíte od zbytků jídel a uhlíků.

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.