Jak správně vyčistit gril?

Čištění zahradního grilu, hlavně kompletní na začátku grilovací sezóny, je pro mnohé z nás noční můrou. Není se čemu divit, uvnitř grilovací komory je tolik zákoutí, do kterých může zatéct omastek nebo zapadnout zbytek jídla.

Čištění grilu nepatří k oblíbené části grilování, ale je nezbytné, abychom si grilování vychutnali i příště. Takové to standardní čištění bychom ale neměli příliš odkládat a do čištění se dát hned po skončení grilování.

Jak vyčistit grily

Pokusíme se vám ukázat, že se o své zahradní miláčky nemusíte obávat a někde prostě přitlačit musíte. To se nedá nic dělat. To ale neznamená, že s grilem něco uděláte. Gril je stavěn tak, aby něco vydržel, tak se toho nebojte.

Výběr místa pro čištění grilu

Než začnete gril čistit, dobře si rozmyslete, kde čištění bude probíhat. Většinou se při tom udělá hodně nepořádku i kolem grilu a pod ním. Pod gril můžete dát papír nebo hadr, abyste si nezašpinili dlažbu, popř. gril vytáhnout na místo, kde pak můžete nepořádek spláchnout vodou. 

Kartáč na čištění grilu

Alfou a omegou správného čistění grilu je výběr kartáče. Grilování probíhá venku a rošty grilu jsou mastné a plné zbytků jídel. Kartáč bude potřeba po každém grilování a dostane pěkně zabrat. Vybírejte ho tedy pečlivě s ohledem na tyto skutečnosti. Kartáč by měl být z nerezového materiálu nebo by měl mít mosazné štětiny. Kartáč bychom měli měnit každý rok, jedna sezona, minimálně jeden kartáč. V současné době je v nabídce i spousta kartáčů, kterým můžete během sezóny jen vyměnit čistící štětiny. 

Vybírejte raději kartáč s dlouhou rukojetí, aby se vám s ním dobře manipulovalo a dostali jste se všude, kam je potřeba. Pokud uvažujete o elektrickém kartáči, zvažte to důkladně. Není to zrovna levná záležitost a ve výsledku tyto kartáče neušetří vaší energii ani čas. Není zkrátka nad ruční práci. Každopádně ale při práci s kartáčem chraňte svoje ruce rukavicemi.

Kartáč na gril

Jak čistit litinové rošty?

Problém litinových železných roštů je ten, že v kontaktu s vodou reznou. Pokud se budete řídit následujícími kroky, lehce se tomu vyhnete a budete mít dokonale vyčištěný grilovací rošt :

  • Rošty zchlaďte, ale ne úplně.
  • Připravte si roztok vody a octa nebo jedlé sody v poměru 4:1 a rozstříkejte ho po roštech. Tento krok nejen umyje gril, ale taky zapůsobí jako dezinfekce.
  • Rošty otřete hadrem a opakujte tyto kroky, dokud nebudou odstraněny všechny zbytky jídla.
  • Měkkou houbou namočenou do mýdlového roztoku otřete mastnotu. Toto udělejte rychle, abyste zabránili případnému reznutí roštu. Rošty důkladně vysušte suchým hadrem nebo utěrkou.
  • Všechny části roštu dobře promažte rostlinným olejem. Zabalte rošty do alobalu.
  • Rošty vraťte na gril a zahřejte ho na vysokou teplot a nechte působit po dobu 10 minut
  • Takto je pak gril připravený na další grilování. Stačí už ho jen uskladnit na suché místo nebo zakrýt obalem na gril.

Jak čistit nerezové rošty?

  • Rošty z nerezové oceli jsou velmi pevné a odolné. Manipulace s nimi je jednoduchá a nepotřebují žádnou zvláštní údržbu. Při údržbě roštů bychom si měli uvědomit, že nebudou donekonečna vypadat jako nové. To že změní barvu neznamená, že jsou špinavé, ale že na ně působí vysoké teploty. Neodstraníte to žádným čištěním.
  • Nerezový rošt čistěte nerezovým kartáčem. Rošt by měl být ještě trochu zahřátý, aby se zbytky jídel a mastnota lépe odstraňovali. Následně můžete rošty promazat rostlinným olejem.

Jak čistit keramické rošty?

  • Výhoda keramických roštů je, že nereznou. Další dobrou vlastností je, že keramika vede teplo rovnoměrně. A v neposlední řadě je i jednodušší údržba. Takové rošty najdete třeba u grilu Big green Egg nebo Monolithu. Někteří výrobci je prodávají jako tzv. kameny na pizzu - ale jedná se prakticky o totéž.
  • Na čištění nepoužívejte nerezový kartáč, ale měkký nylonový kartáč nebo středně měkký zubní kartáček. Kartáče z tvrdších materiálů by takový rošt poškodilo.
  • Ujistěte se, že pokud používáte kupované mycí prostředky, jsou opravdu určené na keramiku!

Jak čistit plynové grily?

U čištění plynového grilu platí to samé jako u ostatních grilů. Záleží z jakého materiálu máte rošty. Ale velký pozor si dejte při manipulaci s plynem. Pokud budete gril zahřívat, aby se vám lépe čistily zbytky, zkontrolujte po vyčištění, že jste plyn opět plyn vypnuli.

Jak čistit gril na dřevěné  uhlí?

  • Grily na uhlí bývají ty nejvíc zašpiněné. Zbytky jídel na roštech, ale hlavně zauzená špína v celém grilu.
  • Gril pečlivě rozmontujte a odšroubujte hlavní část grilu.
  • Na části grilu nastříkejte čistič na bázi hydroxidu sodíku. Čistič se tak dostane všude na zažranou špínu.
  • Vezměte si rukavice a všechny části očistěte houbičkou a následně opláchněte hadicí. Gril potom důkladně otřete suchým hadrem.
  • Gril zpátky sestavte a nechte ho 6 až 8 hodin vysychat na slunci. Potom ještě gril zahřejte, aby opravdu vyschla veškerá voda.

Čistič grilů a udíren FUSL

Pokud si chcete trochu usnadnit práci, můžete pro čištění grilů použít všestranný čistič grilů a udíren FUSL. Ten dokáže snadno odstranit jak lehkou, tak i těžší a zažranou špínu z vašeho grilu. Díky praktickému sprejovému systému je aplikace velmi snadná a rychlá. Navíc je sprej vybaven mechanismem, který zajišťuje, že se sprej nezavzdušní při stříkání směrem vzhůru. McBrikett FUSL je také šetrný k životnímu prostředí a lze ho využít nejen k čištění grilů, ale také na kuchyňských površích, v autech, na kolech, krbu, podlaze a textiliích. 

jak vyčistit gril

 

 

počet hlasů: 5
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.