Jak skladovat bylinky

Bylinky jsou v našich krajinách více než doma. My dříve narození jsme bylinky sbírali do školy a předháněli se, kdo přinese více nasušené kopřivy, březového listí nebo hluchavky. Teď už to tak bohužel nefunguje, protože je životní prostředí příliš znečištěné. Bylinky se pěstují na určených pozemcích, aby bylo jasné, kde jaká bylinka vyrostla, aby se dalo vyloučit, že to nebylo v příkopě u frekventované silnice nebo na chemicky ošetřeném poli.

Bylinky si můžeme jednoduše koupit v každém větším obchodě, záleží na tom, co chceme pořídit. Pro některé bylinky musíme zajít do specializovaného obchodu. Sami si ale můžeme bylinky vypěstovat na zahrádce nebo na balkoně, pokud zahrádku nemáme. Hodně lidí si pěstuje bazalku, tymián a petržel. A my vám chceme poradit, jak si takto vypěstované bylinky nejlépe uskladnit, aby si uchovaly svoji chuť a vůni. O to nám jde především.

Sušení

Vhodné pro oregano, tymián, šalvěj, rozmarýn, estragon, mátu

Nejlépe se bylinky suší na tmavém místě, kde není přístup přímého slunce, na kterém se bylinky často spálí nebo přesuší. Nejlepší je dobře větraná půda, kterou ale každý bohužel nemá. Než bylinky sesypete, ujistěte se, že jsou opravdu důkladně prosušené, aby vám ještě vlhké části nezplesnivěly. Sušení většinou trvá jeden až dva týdny v závislosti na počasí. Pokud jsou bylinky usušené, skladujte je jako celé lístky v dobře uzavíratelných pytlících nebo krabičkách, abyste nepřišli o charakteristickou vůni bylinek, než je použijete do jídla. Sušené bylinky lépe koncentrují chuť a vůni, takže nepoužijete tak velké množství jako v případě čerstvých bylinek.

Zmražení

Vhodné pro bazalku, petržel, pažitku, mátu.

Bylinky důkladně umyjte, osušte a otrhejte jednotlivé lístky od stonku. Dostatečně osušené lístky položte na rovný tác a takto bylinky zmražte. Když jsou bylinky zmražené, přendejte je do pytlíku nebo krabičky a skladujte v mrazáku. Zmrazit můžete i celý svazek bylinek, ale rozdělte je hned po rozmražení. Zmražení bylinek je dobrý způsob uchovávání bylinek proto, že se takto v bylince uchová esenciální olej a je jednoduché s nimi vařit. Zmražené bylinky jsou skvělé do omáček a polévek.

Bylinkové máslo

Vhodné pro většinu bylinek, které známe.

Bylinkové máslo uchová typickou bylinkovou chuť, která se rozvine při přípravě masa, mořských plodů, zeleniny nebo třeba na chleba. Nasekejte vaši oblíbenou bylinku a zamíchejte do másla, dokud nebude máslo krásně hladké. Přidat můžete třeba i česnek nebo pepř. Bylinkové máslo skladujte stejně jako obyčejné máslo v lednici nebo v mrazáku.bylinky na grilu

Naložené do oleje

Bylinky se mohou do oleje nakládat za studena nebo za tepla. Za studena je to vhodné pro pažitku, bazalku a za tepla pro rozmarýn, tymián a šalvěj. Bylinky se za studena nakládají jednoduše. Nasekejte je v kuchyňském robotu, smíchejte s olejem a nechte několik hodin, dokud nebude olej chutnat po bylinkách. Olej sceďte, aby v něm nezůstaly žádné pevné části. Tento olej skladujte v chladu v lednici. Na teplý nálev si zahřejte olej na 150°C, potom stáhněte z plamene a přidejte bylinky. V oleji nechte bylinky tak dlouho, než olej získá požadovanou chuť a pak je vyndejte. Olej skladujte za pokojových teplot.

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.