Jak připravit gril na jaro

Jarní čištění Hurá, konečně napadl tuto zimu sníh. Sice za několik hodin roztál, ale člověk by se měl radovat z mála a žít přítomným okamžikem. Taky jste vytáhli boby a sáně a začali stavět sněhuláka? Asi taky ne, zase tolik sněhu nebylo,ale děti si pohrály alespoň v loužích z tajícícho sněhu.

No, ale už je tady zase teplo a po sněhu ani památky. Ještě úplně není všem zimním dnům konec, ale naděje na nějaký sníh a nemluvě o ledu vás možná pomalu opouští. Už vás svrbí prsty a těšíte se na první letošní grilování? pokud ano, jsme tu s návodem, jak grily na sezonu pomaloučku polehoučku připravit.

Prvním vaším krokem bude kontrola grilu, jak vypadá a jak zimu přečkal. Záleží, kde je váš gril zazimovaný. Pokud ho máte někde v garáži, ve sklepě nebo zahradním domku pod střechou, v teple a suchu, budou případná poškození nebo ušpinění minimální.

Odlišná situace bude u grilů, které přezimují venku, přikryté plachtou a schované pod střechou. Pokud takový gril pravidelně nekontrolujete nebo ho nemáte na očích, můžete být nemile překvapeni, protože takový gril může být z různých důvodů celkem hodně poškozený nebo zašpiněný. Těch důvodů je hodně. Plachta se může odchlípnout, popřípadě úplně odletět v případě silného větru, jaký jsme tento týden zažili na vlastní kůži. Můžou se do něj dostat kočky nebo kuny, pokud není dostatečně očištěný od zbytků jídel, které zvířata velice lákají. A nebo se ke grilu dostane voda nebo vlhkost a gril může být během zimy celkem hodně zrezlý.

Po tomto prvním kroku bude následovat další krok čištění a to právě podle míry poškození a znečištění grilu, to je snad jasné a nemusíme to ještě více zdůrazňovat. Možná jste zaskočeni, protože gril jste důkladně vydrhli už v zimě a teď jste chtěli maximálně gril otřít mokrým hadříkem a zbavit ho prachu. No, jenže během zazimování se právě může objevit rez, myší bobky, zalezlí pavouci, atd.

Někteří z nás to můžou udělat přesně naopak, že gril zazimují se zběžným vyčištěním, s tím že důkladně ho vycídí až na jaře před sezonou, protože už ví, že je stejně čištění bude čekat tak i tak. My to úplně nedoporučujeme, ale je to samozřejmě na každém, jak se s tím vypořádá.

Pokuste se vyhnout chemickým čističům, které v kontaktu s následným ohněm můžou napáchat velkou neplechu. Používejte roztok jedlé sody nebo octa s vodou, ty jsou velice účinné a nemusíte se obávat vedlejších následků.

Společně s grilem si můžete uklidit i místo na grilování a okolí.A důležitá je také kontrola a vyčištění všech nástrojů,které při grilování používáme, jako jsou kleště, teploměry, vidličky, nože, atd. atd.

počet hlasů: 0
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.