Udírna nebo gril ?

Udírny a grily jsou základní součástí letních dvorků a zahrad, kde probíhá veškerý společenský život v tomto čase tak oblíbený ve všech zeměpisných šířkách. U nás na zahradách se už taky nějaký ten rok stabilně zabydleli a mají tam čestné místo a je skoro nemožné představit si bez nich letní party nebo posezení s kamarády. V některých rodinách se příprava jídel přesune v létě na zahradu nebo ven úplně a připravuje se tu oběd i večeře.

Udírna a gril, to ale není úplně to samé. Grilování a uzení to jsou dvě naprosto odlišné přípravy jídel. Rozdíly jsou jak ve výsledku, kdy uzené maso má zcela jinou a specifickou chuť. Ale rozdílná je samozřejmě už samotná příprava. Uzené maso prostě není ani hotdog ani hamburger. A jak, že jsou rozdíly mezi těmito dvěma zařízeními? Je jeden lepší než druhý? My se je v tomto článku pokusíme popsat se všemi klady i zápory.

Udírna

Je nasnadě, že udírny používají kouř na přípravu masa. Udírna, stejně jako gril, mohou být na uhlí, plyn, dřevo nebo elektriku. Plynové a elektrické udírny jsou obecně uživatelsky jednodušší. Jenže udírny na uhlí a dřevo jsou prostě ty pravé udírny s tím pravým a nezaměnitelným kouřem, který dodá masu „to“, co dělá uzené maso uzeným masem. Udírny jsou specifické svým tvarem. Dá se říci, že se v tomto nijak oproti grilům neliší. Jsou řešené všechny stejně. Nádoba na vodu a dřevo je vždy umístěna ve spodní části. Přičemž v té nádobě na vodu, může být kromě vody i písek. Jejich účelem je udržet stabilní teplotu. Dřevo samozřejmě produkuje hlavně teplo a kouř. U dřeva záleží především na druhu. Vybíráme podle druhu masa a výsledku, jaký chceme dosáhnout. Článek o výběru toho správného dřeva máte k dispozici také na těchto stránkách.

Uzené maso je typické tím, že dlouho díky přípravě vydrží. To je velký rozdíl oproti jídlu připravovanému na grilu. Už naši předkové tento způsob konzervace masa znali a maso zavěšovali nad ohněm a postupně vyrobili i první udírny, které se s novými materiály a technologiemi stále zdokonalovaly až do dnešní podoby.

Jako u všeho i udírny mají svoje výhody a nevýhody

Výhody

  • uzené maso je voňavé a křehké
  • dodává masu uzenou chuť a vůni
  • elektrické udírny jsou uživatelsky velice jednoduché
  • udírny pracují s minimální obsluhou
  • vytvářejí autentickou chuť grilování

Nevýhody 

  • uzení je oproti grilování nebo vaření dlouhý proces
  • o udírny na uhlí a dřevo se musí uživatel více starat
  • není vždy jednoduché udržovat stálou teplotu
  • musí se hlídat bezpečnost jídla (pokud není maso dostatečně prouzené, může být velice nebezpečné konzumovat ho, může způsobit vážné zdravotní problémy)

Grily

Gril má v Česká republice snad každý a výjimkou není ani to, že v domácnosti se jich vyskytuje hned několik. Vždyť každá potravina si žádá jiný přístup a ne vždy je potřeba hostit celou rodinu, takže stačí i malý gril. Vždyť už i supermarkety se této zálibě přizpůsobily a během letních měsíců nabízejí spoustu sortimentu nutného ke grilování.

S množstvím grilů se ve společnosti objevuje skoro stejné množství různých názorů na to,jaký gril je nejlepší a jak se co má připravovat. Někdo preferuje velký někdo malý gril. Jeden povžuje za nejlepší ten na uhlí a druhý nedá dopustit na ten svůj plynový nebo elektrický.

Grilování je každopádně velice rychlá možnost přípravy jídla. Podle typu grilu je jídlo připravováni za vysokých nebo nízkých teplot, záleží na druhu jídla. Na grilu se může připravovat jakékoliv jídlo bez ohledu na velikost. Na grilu si můžeme připravit klidně kuřecí křidýlka i hovězí steak.

Grily mají taky svoje výhody i nevýhody

Výhody

  • rychlá příprava jídla
  • jednoduchá obsluha
  • zdravější způsob přípravy jídla
  • zelenina a maso má více vitamínů
  • jídlo zůstane šťavnaté a chutné

Nevýhody

  • jídlo se musí často otáčet, aby se nespálilo
  • pro začátečníky je složitá obsluha grilu na uhlí

Rozdíly mezi grily a udírnami

Na první pohled sice mohou vypadat stejně, ale doopravdy se udírny a grily liší v mnoha aspektech.

Teplota

Gril a udírna využívají zcela jinou teplotu k přípravě masa. Nezáleží na palivu, jestli topíme plynem nebo uhlím, i tak mohou být rozdíly veliké. Je to dáno tím, že při grilování se využívá přímé teplo a při uzení nepřímé. Teplota v udírně se pohybuje mezi 70 a 150°C. Nižší teploty jsou lepší na uzení ryb, sýra nebo zeleniny. Maso se udí asi na teplotu kolem 100°C.

Rozdílný design

Udírna i gril mohou mít podobný vzhled, ale uvnitř to samotné zařízení je rozdílné. Grily jsou vytvořeny tak, aby se přímé teplo rychle dostalo k jídlu. Nezáleží na palivu, je jedno jestli jde o plyn, dřevo, uhlí nebo elektriku. Pro to grilování patří k rychlé přípravě jídla. Udírny naopak využívají na přípravu jídla nepřímé teplo. U udíren na uhlí a dřevo je typické, že teplo prochází z prostoru, kde vzniká teplo, do prostoru, kde se jídlo připravuje. Gril je jeden velký prostor, kde se teplo vytváří a rovnou i užívá.

Techniky přípravy jídla

V tomto aspektu je rozdíl snad největší. Podstatou přípravy jídla na grilu je obracet jídlo, aby se nepřipálilo. Příprava grilovaného jídla spočívá na přímém působení tepla a může se teď jednoduše spálit. V udírně se jídlo nemusí vůbec obracet, i když může. Nepřímé teplo vytvoří takové prostředí, kde se stejnoměrně jídlo připravuje podobně jako v troubě. Příprava jídla je pomalá, což umožňuje jídlo udit a dodávat mu tu typickou uzenou chuť.

Konzervace jídla

Pokud jsou zachovány všechny potřebné procesy, je uzení dokonalým způsobem pro konzervaci masa. Toto v žádném případě nedosáhneme grilováním. Před vynálezem ledničky byl toto jediný způsob uchování masa na další časové období. Toto je dosaženo silným uzením. Díky použité soli je zabráněno množení bakterií.

Udírna nebo gril?

Co je lepší? Bez ohledu na to, jestli si vyberete gril nebo udírnu, bude to nejlepší výběr, jaký uděláte, protože vždy záleží na vás a tom, co preferujete a co budete grilovat nebo udit. Grilování je přímá a rychlá cesta přípravy jídla. Uzení je pomalé, ale jídlo déle vydrží a je charakteristické chutí a vůní. Na grilu v krátké době připravíte obrovské množství jídla. V udírně toho za dlouhý čas moc nevyudíte, ale uzené jídlo stačí konzumovat i v menším množství.

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.