Sezona grilů v plném proudu právě teď

Grilovací sezóna je v plném proudu! O grilování už začali přemýšlet i ti, jejichž gril je zatím ještě zazimován. Pokud mezi ně patříte, přečtěte si tento článek, který vás provede vším, co je potřeba udělat pro začátek grilovací sezóny. A pokud jste již grilovali, můžete se taktéž inspirovat nebo zkontrolovat, zda je všechno tak, jak má být. Následující seznam vám v tom pomůže.

Co je potřeba zkontrolovat před začátkem grilování

  1. Zkontrolujte svůj prostor pro gril.
    Prohlédněte si venkovní část, kde budete grilovat a užívat si s přáteli či rodinou. Je tam čisto? Jak se podzim a zima mění na jaro, vzniká spoustu nečistot, které je zapotřebí vyčistit. Také zvažte, zda si pod gril položíte plachtu, abyste zabránili tomu, že tuky a marinády z potravin znečistí venkovní prostor.
  2. Proveďte bezpečnostní kontrolu.
    Jediná věc, která by měla být vystavena ohni, je jídlo, které připravujete. Ujistěte se, že venkovní grilovací prostor je dobře větraný, daleko od věcí, které nechcete spálit. Také se ujistěte, že váš gril je stabilní a nemůže být převrácen.
  3. Očistěte mřížku.
    I když mřížka dělá to nejlepší, čistý musí být celý gril. Vyčistěte interiér a exteriér grilu příslušnými nástroji. Ocelový kartáč a trochu teplé, mýdlové vody dělají zázraky
  4. Zkontrolujte množství paliva.
    Ujistěte se, že máte dostatek plynu nebo uhlí, než začnete grilovat. Staré, rezavé plynové nádrže by měly být vyměněny
  5. Zkontrolujte plamen
    Pokud máte plynový gril, zkontrolujte, zda je plamen modrý se žlutým hrotem. Pokud je většina plamene žlutá, znamená to, že z regulátoru nejde dostatečný tlak nebo je v potrubí únik. Zkontrolujte tlak svého regulátoru, zda by nedokázal vyřešit problém (odpojte a znovu připojte nádrž), nebo nechte na nádrž, hadice a konektory naneste mýdlovou vodu, aby se zkontrolovala netěsnost
  6. Otestujte toasty
    Další pro fanoušky plynových grilů: zkontrolujte své hořáky, zda máte v celém grilu teplo. K tomu budete potřebovat plátky bílého chleba, které položte na mřížku. Spusťte hořáky na několik minut. Zkontrolujte plátky chleba, abyste zjistili, které kusy jsou opečené, a zjistěte, kde jsou vaše horké skvrny. Můžete si vyměnit rošty za rovnoměrnější povrch vaření, nebo můžete jen naplánovat, kde si své jídlo odpovídajícím způsobem položíte
  7. Sestavte své nástroje
    Ujistěte se, že všechny vaše nástroje jsou čisté a v pořádku.
  8. Zkontrolujte, jak jste na tom s kořením
    Zkontrolujte, zda máte k dispozici všechny potřebné komponenty pro výrobu slavných marinád a omáček.
  9. Naplánujte své menu.
    Cokoliv a vše může být na grilu. Předkrmy, hlavní chody, přílohy, dezerty – vše je na grilu skvělé. Podle toho si můžete sestavit také svůj nákupní seznam.
  10. Dejte si zkušební jízdu před grilováním
    Než začnete grilovat pro své přátele nebo rodinu, zapněte gril, rozpalte ho a nechte pár minut hořet. Dávejte pozor na to, zda všechny hořáky spouštějí a nejsou žádné netěsnosti.

Prostor pro grilování

Grilujte venku a daleko od všech konstrukcí. Dřevěné uhlí a plynové grily jsou určeny pouze pro venkovní použití. Při nastavování grilu dávejte pozor na převislé větve stromu nebo jiná nebezpečí, která by mohla způsobit požár. Při grilování se zaměřujte nejen na to, abyste nespálili jídlo, ale také na to, kam odkládáte utěrku a jiné hořlavé pomůcky. Ujistěte se, že je váš gril stabilní. Postavte gril na rovný povrch a ujistěte se, že nemůže být jen tak překlopen. Zvažte použití grilovací podložky nebo rohože pod grilem, abyste ochránili podlahu. Zvolte nehořlavou podložku. Nikdy nenechávejte rozpálený gril bez dozoru. Je to nebezpečné pro děti i domácí zvířata, ale také kvůli nebezpečí požáru. Nikdy se nepokoušejte přesunovat horký gril a nezapomeňte, že gril zůstane horký nejméně hodinu po použití.

Bezpečnost především

Stává se to každý rok. Vždy, když je počasí teplé, skupiny lidí se shromáždí na grilování. To s sebou přináší nejen radosti, ale také starosti – zejména pro hasiče. Každoročně způsobuje venkovní grilování v průměru 8 900 domácích požárů ročně. Plynové grily způsobují více domácích požárů než grily na uhlí. Avšak právě většina lidí používá právě plynový gril. To je věc, na kterou spousta lidí zapomíná: grily jsou naplněné palivem a ohněm. Proto je vhodné předem zvážit několik věcí. Chcete-li být v průběhu grilování v bezpečí, postupujte podle následujících obecných pokynů.

Obecná grilovací bezpečnost

  • Grily na propan i uhlí by měly být používány pouze venku.
  • Gril by měl být umístěn mimo dům, terasy a mimo okapy a převislé větve.
  • Udržujte děti a zvířata mimo dosah grilu.
  • Udržujte svůj gril čistý odstraňováním mastnoty nebo tuku z grilu pomocí podnosů pod grilem.
  • Nikdy nenechávejte gril bez dozoru.
  • Oblečte se správně.
  • Pokud chcete grilovat, oblečte si spíše přiléhavé oblečení, bez volných rukávů nebo šňůrek (například u mikin s kapucí).
  • Takové oblečení je velice snadné spálit.
  • Soda na pečení je dobrá ke kontrole plamene.
  • Vhodné je mít po ruce hasicí přístroj nebo alespoň kbelík s pískem.

Plynový gril

Před použitím grilu:

  • Zkontrolujte hlavní spoje mezi zásobníkem plynu a regulátorem.
  • Dále pak zkontrolujte spoje válce, a kde se hadice připojují k hořákům.
  • Utáhněte, jestliže jsou uvolněné. Abyste odhalili případné netěsnosti, připravte si mýdlovou vodu a štětec.
  • Touto mýdlovou vodou potírejte hadice i jednotlivé spoje.
  • Zapněte plyn.
  • Pokud dojte k úniku plynu, uvidíte vznikající bubliny.
  • Pokud žádné bubliny nevidíte, je váš gril bezpečný.
  • Pokud odhalíte netěsnosti (bubliny), vypněte plyn a poté nechte gril opravit odborníkem nebo nakupte náhradní díly. 
  • Pokud v průběhu vaření ucítíte plyn, vypněte plynové nádrže a hořáky.
  • Pokud se netěsnost okamžitě zastaví, před opětovným použitím přístroje nechte gril opravit odborníkem.
  • Pokud cítíte plyn i nadále, zavolejte hasiče. Nehýbejte s grilem.
  • Pokud váš gril po zapnutí produkuje příliš velké plameny, vypněte ho a po několika minutách ho zkuste zapnout znovu.

Gril na uhlí

  • Existuje několik způsobů, jak si připravit dřevěné uhlí k použití.
  • Komínový podpalovač vám umožní rozpálit dřevěné uhlí pomocí novin.
  • Používáte-li podpalovací kapalinu, používejte pouze tekuté podpalovací kapaliny.
  • Do ohně nikdy nepřidávejte jiné hořlavé kapaliny.
  • Udržujte děti a zvířata od rozpáleného grilu.
  • Po ukončení grilování nechte gril kompletně vychladnout před tím, než gril vyčistíte.
  • Zacházejte s podpalovací kapalinou obezřetně.
  • Pokud již máte velké plameny, nepřidávejte další podpalovač.

Čištění grilu

K čištění grilu použijte drátěný kartáč a navlhčenou látku. Mýdlo vám sice může pomoci, ale je poměrně těžké se ho zbavit, proto ho zkuste použít jen na vnější plochy grilu. Pokud budete odstraňovat mastnotu, tuk a připečené části z mřížky ihned po vychladnutí grilu, usnadníte si práci. Pokud používáte gril na uhlí, nechte uhlí úplně vychladit před tím, než ho z grilu uskladníte do kovové nádoby. Vždy začněte grilovací sezónu s čistým grilem. Nemusíte gril uklízet ihned po ugrilování posledního kousku. Když je gril ještě horký, je v pořádku, že jej necháte zchládnout tak, jak je. Nezapomeňte ho zahřát a vypálit v noci, a pak jej vyčistěte, než začnete grilovat další jídlo.

Postup na čištění grilu:

Odpojte plyn (máte-li plynový gril) a namočte rošty. Ujistěte se, že všechny číselníky jsou v poloze „vypnuto“. I když je gril ještě teplý (ale ne horký!) můžete plynovou nádrž odpojit. Navlékněte si pracovní rukavice a odstraňte mřížku z grilu. Namočte ji ve kbelíku s (mýdlovou – chcete-li) vodou. Kartáčem s kovovými štětinami odstraňte nečistoty, které se skrývají na těle grilu – a to jak zevnitř, tak také zvenku. Pomoci si můžete (mýdlovou) vodou. Je vhodné dát pod gril igelit, aby veškeré nečistoty, které odpadnou z grilu při čištění spadly na něj. Po vykartáčování grilu jej utřete vlhkým hadříkem. Gril můžete také vypláchnout s pomocí hadice s vodou – jen se nesnažte pustit do svého grilu co největší proud vody. Poté se pusťte na čištění mřížky, kterou jste si namočili. Mělo by to jít snadno za použití kovového kartáče. Pokud jste použili mýdlovou vodu, tak svůj gril ještě jednou vydrhněte s pomocí kartáče (už to nemusí být kovový kartáč) a čisté vody. Tím, že odstraňujete mastnotu častěji, značně snižujete pravděpodobnost vážných vzplanutí. To znamená, že vám rozhodně neublíží pořádné čistění celého grilu každých pár měsíců.

Sezónní stravování

Nyní, když je váš gril zpátky ve špičkové kondici, je čas myslet na vaše menu. Hamburgery, hot dogy a klobásy jsou vždy skvělou volbou, zejména po dlouhé zimní přestávce od grilování. Ale zvažte rozšíření nabídky o produkty a příchutě. Grilované sezónní ovoce, marinovaný chřest, jehněčí kotlety s čerstvou omáčkou z máty… Buďte kreativní při plánování venkovních jídel a brzy zjistíte, že na grilu není nic, co byste nemohli připravit!

Vypalování mřížky

Vypalování mřížky by mělo být provedeno jak pro litinové, tak i nerezové grilovací mřížky. Doporučujeme vypálit mřížku před prvním grilováním, když je gril nový, na začátku a na konci sezóny a pak každé páté grilování. Je to velmi jednoduché, stačí mřížky potřít olejem, který snáší vysoké teplo, jako je kokosový nebo arašídový olej, a zahřát mřížku na teplotu 180 až 200 °C po dobu 30 minut až jedné hodiny.

Rozpalte svůj gril včas

Včasné zahřátí grilu je nejlepší způsob, jak zajistit, aby vaši hosté dostali své jídlo téměř ihned, a to ve výborné kvalitě. Horký gril zabraňuje přilepení potravin. Když se maso oddělí od mřížky s dostatečně vypálenou mřížkou, je čas obrátit ho. Vyhněte se křížové kontaminaci a na syrové maso používejte jiné kleště, talíře a nože, než na pečené maso nebo zeleninu. Nezapomeňte si umyt ruce i po manipulaci se syrovým masem.

Podávání steaků

Toto pravidlo je notoricky známe, vyplatí se ho ale opět zopakovat – nechte maso odpočívat. A to ještě předtím, než jde na gril (mělo by mít pokojovou teplotu), tak také po ugrilování. Poté, co maso ugrilujete, dejte jej na pár minut stranou (minimálně pět minut), aby se v něm rozložily všechny šťávy. Dobrý steak ztrácí až 13 % své hmotnosti ve šťávě během grilování. Pokud ho budete krájet ihned po grilování, ztratí dalších 9 % hmotnosti (opět ve šťávě). Můžete to minimalizovat na pouhých 2 % jen tím, že necháte svůj steak odpočívat. Představte si, jak úžasnou chuť bude mít vaše jídlo, když mu dáte dalších deset minut.

Kdy končí grilovací sezóna?

V okamžiku, kdy se na jaře udělá dostatečně teplé počasí, abychom mohli vydržet sedět venku a konzumovat své oblíbené pokrmy, spousta lidí vytáhne svůj gril. Tento začátek grilovací sezóny je avizován v supermarketech, které připravují grilovací výrobky do jednoho regálu tak, abyste si jich museli všimnout. A také podobně konec grilovací sezóny přichází poté, co už není tak teplo, aby se dalo sedět venku, kdy už obchody neposkytují grilovací potraviny a nástroje. Anebo ne? Grilovací sezóna končit nemusí. Grilování v zimě je stále více populární.

Jak se skladovat grily mimo sezónu?

Firma Weber, která prodává grily, tvrdí, že je možné je používat 365 dní v roce. To ale samozřejmě neznamená, že tak musíte činit. U nás v České republice je běžné, že grily používáme pouze v létě. Toho si je samozřejmě vědom i výrobce grilů Weber, který současně navrhuje, jak se mají grily skladovat v zimě. Zde jsou shrnuty jejich rady.

Zvířátka

Je důležité skladovat svůj gril tam, kde se nedostane divoká zvěř, zejména myši. Nevyužívaný gril se tak může stát jejich úkrytem. Proto je vhodné koupit si gril s víkem a ještě před uskladněním ho pořádně umýt. Pokud víko nemáte, pokuste se gril přikrýt něčím, čím se myši nemohou prokousat. Důležité je zejména umýt gril zevnitř, protože zbytky připečeného jídla mohou myši nalákat do vnitřních prostorů grilu. Nejen, že je to nehygienické, myši mohou také poškodit některé důležité součásti grilu.

Plynové a elektrické grily

Tyto modely grilů vyčistěte speciálním kartáčem na grily a očistěte veškeré zbytky jídel a nečistoty, které jsou nejen uvnitř grilu, ale také z jeho venkovních částí. Zatlačte všechny volné nečistoty do vysouvací tukové misky a do jednorázové odkapávací misky. Potom tuto odkapávací misku vyčistěte!

Grily na uhlí

Pořádně vyčistěte rošty u grilů na uhlí a ujistěte se, že na nich nezůstanou žádné nečistoty. Nečistotu seškrabujte do držáku pod miskou kotle. Poté tento držák důkladně vyčistěte. Hlavní myšlenkou je odstranit co nejvíce mastnoty a zbylých potravin, protože to přitahuje nevítané volně žijící živočichy. Pokud máte smůlu, tak i přes veškerá opatření se vám může stát, že až na jaře otevřete svůj gril, zjistíte, že se v něm nějaká zvířátka zabydlela. Nepropadejte panice. Jen vás čeká důkladný úklid vašeho grilu. Určitě gril také vypalte, aspoň na 15 minut, abyste ho vyčistili.

Plíseň

Plíseň je dalším nepřítelem grilu. I proti plísni se vám vyplatí důkladné vyčištění a osušení vašeho grilu ještě před tím, než ho uskladníte. V zimě se plísni nedaří (pokud nebudete gril skladovat v teplém a vlhkém prostředí), ale na podzim a na jaře je riziko vzniku plísní vyšší. Vzhledem k tomu, že plíseň se živí na organických hmotách, a zbývající potraviny a mastnoty jsou právě to, vnitřek špinavého grilu je ideální místo pro jeho růst. Čištění grilu bude snižovat pravděpodobnost vývoje plísně. Pokud náhodou najdete plíseň ve svém grilu, nezapomeňte gril vyčistit vypálením minimálně 15 minut před prvním grilováním.

Koroze a oxidace

Pokud necháte mastnotu a zbytky jídla na svém grilu v průběhu skladování (nevyužívání) grilu, můžete na jaře objevit známky koroze a oxidace. Opět je jediné řešení – pořádně svůj gril před delším obdobím, kdy ho nebudete používat, umýt. Skladování grilu Kvalitní grily nemusíte skladovat uvnitř svého domu, avšak vůbec jim to neuškodí. Ale pozor – plynový gril je lepší skladovat venku. Nikdy neskladujte propanovou nádrž v interiéru.

Konečně po dlouhé zimě můžete odkrýt gril a připravit se na vaření venku. (Ano, někteří z vás šťastní grilují i přes zimu.) Ale nikdy neublíží, pokud svůj gril připravíte prostřednictvím jarního čištění. Tyto jednoduché tipy vám pomohou vám a vaší rodině užít si bezpečné letní grilování. To je základ! Připravte si hamburgery a vychutnejte si grilování. Grilování by mělo být vždy o zábavě, ale trochu údržby vede k tomu, že to tak zůstane. Udržujte svůj gril čistý a budete s grilováním spokojeni!

 

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.