Recenze plynového grilu Weber Genesis II LX S-340

Konec nostalgického vzpomínání na čoudící gril s kotlem plným briket! Na plynu se maso udělá stejně dobře a z brusu novou Genesis dvojkou LX S-340 navíc získáte úplně jiný pohled na grilování. Je to totiž gril, který vás tlačí od konzervativního grilování pořád dopředu a nenásilně vás nutí zkoušet nové a nové věci.

Malá daň za téměř sestavený gril

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340

Někoho to potěší, jiného zamrzí. Plynový gril Genesis II LX S-340 od Webera se expeduje částečně sestavený, takže odpadají starosti s pro leckoho složitou montáží grilu. Má to ale i svá proti. Přestože nová Genesis dvojka LX S-340 nepatří mezi největší grily, i tak je transportní balení příliš objemné, aby se vešlo do kufru běžného osobního auta včetně kombíků. Zabalený gril by se teoreticky mohl vejít do prostornějšího SUV nebo pick-upu, ale spolehlivě se naskládá jedině do dodávky nebo nákladního auta. Což je to trochu škoda, protože možnosti osobního odběru na prodejně jsou tím trochu okleštěny. Na druhou stranu, dostat gril už skoro smontovaný má taky něco do sebe. Zvláště pro netechnické typy to bude vyloženě výhra, protože sestavovat moderní plynové grily od A do Z není zrovna záležitost pro začátečníky.

Kolečka jsou zárukou mobility

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 kolečka

Nerezový plášť i samotná konstrukce grilu něco váží, takže aby s ním šlo snadno hýbat z místa na místo, je vybaven čtyřmi bytelnými kolečky. A aby se vám gril na nerovném povrchu sám od sebe nerozjel, mají dvě kolečka ruční brzdu, kterými gril přikovete k zemi a nehne se ani o píď. Ke kolečkům si dovolím ještě jednu malou poznámku. Snadno se na ně navaluje špína. Jednou se s grilem projedete po zámkové dlažbě na zahradě a nestačíte se divit, kolik prachu a jiného svinstva se na kolečka přichytí. Naštěstí to kolečkům nebrání v plynulém pohybu.

Bomba už jedině na boku

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 bomba z boku

U starších modelů plynových grilů bylo běžnou praxí, že se propanová nebo propanbutanová bomba ukládala do skříňky pod grilem. Jenže časem se ukázalo, že to není nejvhodnější místo, protože kdyby v uzavřeném prostoru pod grilem začala bomba unikat, mohlo by v krajním případě dojít i k jejímu výbuchu. Proto se u novějších modelů plynových grilů přistupuje k uložení bomby po straně grilu. Nový Genesis dvojka LX S-340 má držák a kryt na bombu po pravé straně grilu. Výhodou je, že do držáku pasují jak klasické ocelové bomby, tak i moderní kompozitní bomby, a to jak malá 7,5kilová, tak 10 kilová kompozitní bomba. A přesun bomby vám taky uvolní úložný prostor ve skříňce, kam můžete schovat grilovací nářadí, dřevěné špalíky na uzení, litinové nádobí, prostě co zrovna při grilování používáte.

Gril, co se drží při zdi

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 boční pohled

Plynové grily od Webera mají tradičně vysoký poklop, který umožňuje grilovat i větší kusy masa. Ať už je to vepřové koleno, kýta, pořádný kus pečeně nebo třeba celá drůbež, se vším si poradí. V minulosti to mělo tu nevýhodu, že aby šlo víko plně odklopit, musel být gril v dostatečné vzdálenosti od zdi. Tenhle problém s novou Genesis dvojkou padá. Víko má jinak umístěný pant a díky němu můžete přirazit gril skoro natěsno ke zdi a stejně víko bez potíží odklopíte. Ve víku je navíc zabudovaný teploměr, s jehož pomocí mrknutím oka zjistíte, jak moc je gril roztopen. Pro začátečníky je to super věc. Na madlo od víka se taky dá připevnit LED světlo, díky kterému si zagrilujete i v noci. Trochu nešikovný je, že světlo jde jen zapnout, ale vypnout už ne. Buď musíte půl hodiny počkat a světlo se vypne samo, anebo s ním musíte trochu pootočit, aby se přerušil kontakt, a světlo přestane svítit samo. Upřímně, vůbec nechápu, proč nejde vypnout stejným čudlíkem, kterým se zapíná. Věšet se z toho nebude, ale z principu mě to štve.

Tři hranaté hořáky a podsvícené kohoutky

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 hořáky

Zdrojem silného výkonu Genesis dvojky jsou tři nerezové hořáky s unikátním skoseným tvarem, který lépe a rovnoměrněji cirkuluje teplo celým prostorem grilu, takže se vám nestane, že jedna část roštu bude rozžhavená do běla a jiná část bude studená jako psí čumák. Při grilování v pozdních večerních hodinách jsem ocenil i LED podsvícení regulačních kohoutků k hořákům. Stačilo ťuknout do čudlíku na panelu a bylo rozsvíceno. Na rozdíl od světla na madle je lze stejným tlačítkem vypnout.

Litinový rošt s dírou je super

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 rošty litina

Jednou z hlavních zbraní nové Genesis dvojky je velký, dvoudílný litinový rošt. Svými rozměry uspokojí i náročné kuchaře, kteří své kulinářské umění rádi předvádí co největšímu okruhu přátel. Navíc levý díl roštu má vyjímatelný střed, který lze nahradit různými druhy litinového nádobí a jinými komponenty, takže okruh jídel, které gril zvládne připravit, se rapidně zvýší. Uvidíte sami, jak se rozzáří oči vašich hostů, až jim z grilu kromě obligátních kotletek, steaků a krkoviček naservírujete například domácí pizzu pečenou na kameni, s litinovou pánví můžete dětem připravit báječné lívance nebo palačinky a díky speciálnímu stojanu na drůbež můžete svým přátelům připravit báječné marinované kuře pečené pěkně v celku

Boční pultíky pro větší pohodlí

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 boční hořák

Po obou stranách grilu jsou malé pultíky s pláštěm z nerezové oceli, které slouží jako odkládací plocha, takže při grilování máte vše po ruce a nemusíte pro nic nikam odbíhat. Navíc levý pultík, který je také možné sklopit, má na přední straně praktickou lištu se třemi háčky pro zavěšení různých pomůcek na grilování jako je třeba obracečka, kleště nebo vidlička. Pravý boční pultík zase další hořák s vlastním plynovým kohoutkem. Výhoda je, že se dá používat paralelně se základními hořáky, takže zatímco na litinovém roštu grilujete hovězí steaky, můžete si na malém hořáku připravit nějakou přílohu nebo omáčku. Ale zas takový šlágr to není, kdybych na něm tu a tam neudělal křenovou omáčku ke steaku nebo krkovičce (kterou beztak můžu udělat na litinové pánvičce na hlavním roštu), v moc velké permanenci by ten boční hořák nebyl. Aby se plnohodnotně využil, nesmí být člověk líný a naopak snažit se dělat grilování co nejbarevnější. Na což není vždy ta správná nálada.

Vychytaný ohřívací rošt

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 rošty ohřívací rošt

Na starší modely grilů Genesis se dal přidat ohřívací rošt, na kterém se dalo dopékat maso, sloužil k ohřívání vystydlého jídla a skvěle se na něm rozpékaly housky na hamburgery. U Genesis dvojky na tomhle roštu, který se u starších modelů do grilu nasazoval vždy podle potřeby, ve Weberu pořádně zapracovali a přidali mu sklápěcí mechanismus. Díky tomu už není nutný ohřívací rošt vyndávat, když zrovna není potřeba, ale lze ho jednoduše sklopit a při grilování nijak nepřekáží. Navíc ve sklopeném stavu do něj jdou zasunout špízové jehlice, držák na kuřecí paličky nebo držák na grilovací košík na zeleninu, čímž se rozšiřují možnosti využití grilu. V jednu chvíli tak můžete například grilovat na hlavním roštu steaky a vedle toho si do sklopeného ohřívacího roštu zapíchnete špízové jehly s ražniči apod.

Grilování na mobilu

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 rošty igril

Konzervativci budou asi prskat, ale už i grilování začíná koketovat s chytrými telefony, různými aplikacemi a sociálními sítěmi. Kolekce grilů Genesis II totiž využívá nově vyvinuté termosondy iGrill 3, které posouvají měření teploty grilovaných pokrmů o pořádný kus dopředu. Nejen že dokážou změřit přesnou aktuální teplotu u pečeně, steaku apod., ale klidně si na telefonu můžete nastavit, že chcete steak medium rare, píchnete čidlo termosondy do masa a už jen čekáte na avízo od telefonu, že je hotovo. O výsledku svého úsilí se navíc můžete přes aplikace snadno podělit se svými kamarády a kamarádkami na sociálních sítích. Já osobně na focení jídla a jeho posílání na Facebook, Twitter nebo Instagram moc nejsem, ale nastupující generace fanoušků grilování by to mohla ocenit. Pro mě, jakožto praktického člověk, bylo mnohem důležitější, že jsem mohl píchnout měřící jehlu do masa, naťukat pár údajů do telefonu a místo bedlivého sledování propékání masa, jsem si mohl jít vypít skleničku se sousedem (termosonda má dosah až 45 metrů). O průběh grilování se pak starala chytrá aplikace na telefonu.

Nerez je šik, ale může se poškrábat

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 rošty nerez

Jakmile dokončíte montáž grilu, hned vás trkne do oka, jaký je to fešák. Mezi vágními smaltovanými grily bude vypadat jako růže mezi trním. Líbivý zevnějšek má ale i své nevýhody. Nerezový plášť je až překvapivě náchylný na poškrabání (proto se asi gril expeduje v super přilnavé fólii, která jde strhnout jen s velkým úsilím). Na funkci to sice nemá vliv a škrábanců si člověk všimne jedině při bedlivém pozorování, ale sám moc dobře vím, jak to člověka žere, i když to není na první dobrou vidět. A jak škrábancům předcházet? Tak třeba neodkládat na pultíky nic s hrubým povrchem. Pokud budete třeba využívat boční pultíky na odložení litinového nádobí nebo vyjímatelné části roštu, uděláte líp, když si pod to dáte nějakou podložku. A pokud máte gril natěsno u zdi, doporučuju zvýšenou opatrnost při otevírání poklopu. Přesně takhle jsem ke škrábancům přišel já.

S čištěním se už tolik nenadřete

Recenze plynové grilu Weber Genesis II 340 čištění

Základem bezproblémového čištění grilu jsou vychytané aroma kolejnice, neboli flavourizéry, které při grilování zachytávají většinu vypečeného tuku a grilovacích šťáv. Zároveň kryjí všechny tři hořáky, takže riziko vzplanutí oleje a vypečeného tuku se sníží takřka na nulu. Zbytek tuku a šťáv, který neskončí v pasti aroma kolejnic, pak steče do záchytné misky, kterou lze po grilování snadno vyjmout a vyprázdnit. A aroma kolejnice se z grilu snadno vyndají a očistí sólo. I přes tento vychytaný systém čištění grilu, kterému Weber říká Grease Management, je lepší gril vypucovat bezprostředně po skončení grilování, než s tím čekat do rána. Druhý den se bude připečená mastnota z aroma kolejnic odstraňovat o poznání hůře.

Gril pro lidi s fantazií a zápalem pro grilování

Jedna věc se musí nový Genesis dvojce nechat. Díky širokým možnostem využití stimuluje kuchařskou fantazií a ponouká člověka k trochu složitějšímu a hlavně pestřejšímu grilování, než na jaké je většina z nás zvyklá (tj. klobása, steak, krkovice, hermelín v alobalu pořád dokola). Pohodlnějším typům lidí to ze začátku asi moc vonět nebude. Ale stačí první úspěšná grilovačka a pár pochvalných komentářů od spokojených hostů a rázem vám ten fortel, který je pro využití potenciálu nové Genesi dvojky nutný, nebude ani trochu vadit. Naopak, budete si nakládat stále víc a víc.

Shrnutí recenze plynového grilu Weber Genesis II LX S-340

Výhody

  • umožňuje pestré grilování
  • bezproblémové čištění
  • gril je pro zkušené fanoušky grilování, ale je vstřícný i vůči nováčkům
  • moderní termosonda a chytré aplikace usnadňují grilování náročnějších pokrmů

Nevýhody

  • nemožnost vypnout LED světlo na madle od poklopu
  • žrout plynu i volného času – prostě pořád grilujete
  • nerezový plášť nesnese hrubé zacházení a snadno se poškrábe
  • zabalený gril se nevejde do kufru osobního auta ani kombíku 
  • na kolečka se snadno nabaluje špína
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.