Recenze plynového grilu Weber Genesis II E-410 Crimson

Nebylo to lehké rozhodování, přece jen kupovat si gril na začátku listopadu není zrovna obvyklý. Ale na druhou stranu, za polárním kruhem nežiju a pravou ladovskou zimu zná člověk už jen z pohádek. Takže jsem se nakonec rozhoupal a pořídil si plynový gril z Vánoční edice od Webera Genesis II E-410 Crimson, který si mě mimo jiné získal svou nádhernou cihlově červenou barvou, jejíž odstín mi nápadně připomínal vánoční grog.

 

Velký rošt je základ

Jestli jsem si nad něčím lebedil, pak to byla velikost grilovacího roštu. Bez mála metr široká a půl metru hluboká grilovací plocha přímo vybízela k velkým grilovačkám, při kterých jsem v nejlepší forma zvládal nakrmit až dvacet lidí najednou. Pokud jste někdy pořádali velkou zahradní party, tak sami dobře víte, jaká je to řehole, udělat gábl pro dvě desítky hladových krků. A není nic trapnějšího, než když má jeden kamarád od steaků boule za ušima a druhý ze zoufalství žvýká papír, aby nedostal žaludeční křeče. S velkým roštem se mi to zatím nikdy nestalo a na každého se dostalo.

 

Velká grilovací plocha potřebuje silný výkon

Velká grilovací plocha je super věc, ale byla by na nic, kdyby pod ní nevrněly nadupané hořáky. Červený Genesis II E-410 Crimson má pod grilovacím roštem čtyři nerezové hořáky, které hoří rovnoměrně a snadno se ovládají pomocí klasických kohoutků, jaký jsou na obyčejném plynovém sporáku.

 

Můj první moderní gril

Crimson sice není můj první plynový gril, ale je to poprvé, co jsem se odhodlal pořídit si něco takhle velkýho s bohatým příslušenstvím. Můj poslední plynový gril uměl jenom grilovat. Tohle „monstrum“ však slibovalo mnohem větší porci zábavy. Tak třeba místo normálního roštu má Crimson rošt s vyndavacím středem, který se dá nahradit různým litinovým nádobím nebo třeba kamenem na pizzu, které jsem si k Genesis dvojce Crimson přikoupil. Díky tomu se na grilu dají připravit i takový jídla, jaký by vás normálně ani nenapadli. Viz guláš na grilu, palačinky na grilu, pizza na grilu…ještě před pár týdny bych si klepal na čelo, ale dneska? Jdu s dobou a tak už mám skóre: 2 guláš, 3x pizza a jednou mě děti ukecali na palačinky.

 

Radost nad maličkostmi

Nebyl to ale jen velký rošt a možnost udělat na něm jakékoli jídlo, čím mě Crimson dostal. Potěšili mě i takové maličkosti, jako jsou kryty hořáků, díky kterým mi gril ani jednou neblafnul nebo třeba teploměr s budíkem, který je přimontovaný k poklopu. Díky teploměru jsem měl přehled o teplotě uvnitř grilu a nemusel jsem se spoléhat na svůj odhad, který je zvlášť při grilování za chladnějšího počasí, dost nepřesný. A když už jsem u těch maličkostí, tak jsem ocenil i boční pultíky, díky kterým jsem mohl mít všechny ingredience a pomůcky hezky po ruce a nemusel jsem každou chvíli někam odbíhat.

 

Grilování na chytrém telefonu

Jednou z avizovaných předností plynového grilu E-410 Crimson je možnost připojit k němu termosondu iGrill 3, která umožňuje měřit vnitřní teplotu až ve čtyřech pokrmech najednou a to všechno pak můžete díky bluetooth sledovat na chytrém telefonu. No upřímně…zrovna tohle jsem moc nevyužil. Grilovat na telefonu, to se mi moc nepozdávalo a měřit najednou teplotu u 20 steaků není zrovna procházka růžovým sadem, takže jsem tuhle vychytávku využit zatím jen výjimečně. Ale určitě se bude hodit, až budu dělat nějakou pečeni nebo grilovaný kuře vcelku.

 

Spokojenost, ale v létě mě čekají galeje

Je fakt, že jsem za gril zaplatil poměrně vysokou částku, zvlášť v porovnání s minulými grily, ale rozhodně si nemůžu stěžovat. Za ty peníze jsem dostal gril, který je o několik parníků před všemi, co jsem měl dřív a griluje se na něm jedna radost, a to i když se venku zrovna nevaří rtuť v teploměru nebo když se vám na zahradě sejdou Hujerovi krát dva. Upřímně řečeno, v létě, až přijde pravý čas grilování, se mám na co těšit. To se svých kamarádů jedlíků asi jen tak nezbavím.

 

Výhody

  • Velký, ale opravdu velký rošt
  • Na funkci to nemá vliv, ale má fakt pěknou barvu
  • Dá se na něm udělat prakticky jakýkoli jídlo
  • Drobné vychytávka jako teploměr v poklopu apod.

 

Nevýhody

  • Je to docela macek, takže to chce na zahradě a v garáži trochu víc místa
  • Je to žrout času co neustále ponouká ke grilování
  • Boční pultíky by mohly být sklápěcí
počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.