Recenze plynového grilu Napoleon Travel Q 285X

Malý plynový gril nepotřebuje bohaté příslušenství a moderní technologické vymoženosti jako velké plynové grily Napoleon, jejichž ambice stoupají stále výš a výš. U malého grilu je důležité, aby dobře plnil to, proč si lidé malé grily kupují. A jak si v tomto směru Napoleon Travel Q 285 x vede? Přesvědčte se na následujících řádcích.

 

Malý plynový gril s vozíkem

Jednou z hlavních předností plynového grilu Napoleon Travel Q 285 X je jeho skladnost a praktičnost. Je tvořen samotným grilem a skládací konstrukcí s bytelnými kolečky. Rozměry rozloženého grilu jsou 112 x 51 x 94 centimetrů (výška x hloubka x šířka), ve složeném pak 108 x 51 x 44 centimetrů. Díky vozíku je Q 285 X nejen mobilní, ale má také optimální pracovní výšku, díky které sem se u grilu nemusel hrbit, a druhý den mě neboleli záda. Navíc součástí vozíkové konstrukce jsou i dva boční pultíky, které snížily počet připálených steaků na polovinu, protože jsem na ně mohl odkládat mlýnek na pepř a jiné pomůcky, a nemusel od grilu nikam odbíhat. Protože je malý a všude se vejde, uplatní se při grilování na většinou stísněných balkonech. Navíc díky skládacímu mechanismu se dá gril v době nepoužívání šoupnout do skříně a nebude tak nikde trčet a zabírat místo. Kromě balkonů se Travel Q 285 skvěle uplatní i jako cestovní gril. Jedete na pár dní někam k vodě nebo do přírody? Není problém, cestovní Napoleon se vám vejde i do malého auta.

 

Vlnky nejsou jen pro parádu

Přestože se jedná o malý gril, není Travel Q 285 X žádné ořezávátko. Pro grilování je vybaven dvěma trubkovými hořáky z nerezové oceli, které dohromady dosahují výkonu 4,1 kW, takže obavy, že by napoleonskému „kvéčku“ při grilování krkovičky došel dech, jsou liché. K napájení grilu slouží malá plynová kartuše. Ta sice na nějaké to grilování vystačí, ale než pořád kupovat nový a nový kartuše, je lepší si pořídit speciální hadici a gril přepojit na plynovou bombu a napájet jej pomocí ní. Za nevýhodu Napolena Travel Q 285 x považuji nízký poklop, pod který se nevejde žádný větší, respektive vyšší kus masa. Když ale poklop poprvé zvednete, nepochybně vaši pozornost upoutá na první pohled trochu zvláštní vlnitý grilovací rošt z těžké černé litiny. Černá litina dobře kumuluje teplo a Specifický zvlněný tvar přispívá k tomu, že malé kousky jídla nepropadají mřížkou tak často, jako u rovného roštu. Zvlněná grilovací litinová mřížka má rozměry 54 x 37 centimetrů.

 

Teploměr usnadní grilování hlavně začátečníkům

Praktickou pomůckou, zejména pro grilovací začátečníky, je teploměr s ciferníkem zabudovaný do poklopu grilu. Díky němu si můžete udělat snadno a rychle obrázek o tom, jak moc je váš gril rozpálen, a zda je třeba přidat nebo ubrat plyn. K tomu slouží dva regulační kohoutky umístěné ve spodní části grilu hned pod madlem od poklopu. Na madle od poklopu je také pojistka, aby šel gril na pevno uzavřít při přenášení z místa na místo apod. Šikovná věcička říkal jsem si, ale hned při prvním otevírání (ještě v prodejně) se mi podařilo pojistku ulomit. Naštěstí šla nasadit zpátky, chvilku jsem se zapotil.

 

Napoleonským komplexem netrpí

Zlatou medaili na olympiádě nejvýkonnějších grilů cestovní Travel Q 285 X asi nikdy nezíská. Ale to ani není jeho cílem. Naopak ví kde je jeho místo a co mu jde nejlépe. Plynový gril Travel Q 285 X je určen například pro dobrodružné povahy, které rádi vyrážejí na výlety a při té příležitosti si rádi pochutnají na domácí klobásce nebo pořádném steaku. Gril Travel Q 285 X potěší ale nejen cestovatele a piknikáře, ale udělá radost těm, kteří nemají vlastní zahradu a musí se spokojit s grilováním na stísněném balkoně.

 

Výhody

  • malý a skladný gril
  • gril je díky kolečkům mobilní
  • vejde se i na balkon
  • vlnitou mřížkou jen tak něco nepropadne
  • teploměr v poklopu pomůže začátečníkům

Nevýhody

  • oproti velkým grilům má přece jen své limity
  • na velké grilovačky se moc nehodí
  • nízký poklop

 

Děkujeme Sašovi za zapůjčení :-)

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.