Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640

Koupit si plynový gril Genesis II LX S-640, to znamená velký závazek. Je totiž tak velký a tak super výkonný, že by byl hřích na něm grilovat jen jednou za dva týdny oběd pro dva. Tenhle gril, zbrusu nová šesti hořáková Genesis dvojka LX s celou škálou vychytávek, potřebuje lidi, kteří rádi předvádí své kuchařské umění, pořádají často zahradní party anebo mají ambice si na vlastní triko otevřít mini restauraci, bistro nebo aspoň stánek na koupališti, u fotbalového hřiště nebo u letního kina.

Osobní odběr? Bez dodávky na to ani nemyslete

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640 balení

U plynových grilů Weber bývá zvykem, že se expedují v téměř kompletně složeném stavu. Firma tak zákazníkům výrazně usnadňuje montáž, která ve výsledku spočívá ve vybalení pár komponentů, utažení pár šroubků a několika dalších úkonů. Tato pomoc s montáží si ale vybírá svou daň. Tím, že je gril z části sestavený, vyžaduje také větší transportní balení, než kdyby byl rozebrán na nejmenší součástky. Takže zapomeňte na to, že byste si pro gril dojeli na prodejnu vaším osobním autem. Do osobáku se prostě nevejde, ani kdybyste se na hlavu stavěli. Troufám si říct, že ani do prostornějšího SUV nebo do picku-upu se zabalená Genesis dvojka s šesti hořáky nevejde. Takže pokud nemáte dodávku nebo možnost půjčit si dodávku, budete se muset spolehnout na řidičské umění některé z mnoha přepravních společností.

Ke zdi a až na doraz

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640 z boku

Poklop grilu, ve kterém je také integrovaný teploměr pro snadnější hlídání optimální teploty pro grilování, má oproti starším modelům lépe umístění pant, takže víko ani při plném vyklopení nijak nepřekáží tomu, aby se gril přirazil skoro až na doraz ke zdi, nebo se umístil do nějakého šikovného výklenku.

Zahradní gril? Spíš malá zahradní restaurace

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640 velikost

Přestože už při prvním pohledu na novou Genesis dvojku LX se šesti hořáky je nad slunce jasné, že s tímhle grilem dokážete velké věci, jeho skutečný potenciál plně odkryjete až při prvním grilování. Při něm totiž zjistíte, kam až sahají možnosti LX S-640 z nové generace plynových grilů Genesis II od Webera. S nadsázkou se dá říct, že pokud si šesti hořákovou Genesis dvojku LX pořídíte, z fleku si můžete na zahradě otevřít grill bar a vyhlásit tvrdý konkurenční boj všem restauracím ve vašem okolí. S nadupaným grilem se šesti hořáky a super velkým grilovacím roštem totiž zvládnete bez jakýchkoli prostojů nakrmit i skupinu o 25 až 30 lidech.

Hranaté hořáky pro lepší rozvod tepla

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640 hořáky

Jednou z mnoha novinek, které jsou pro Weber Genesis dvojku LX S-640 charakteristické, je specifický, mírně skosený tvar všech šesti hořáků. Ty mají být zárukou pro rovnoměrné rozvrstvení tepla po celé grilovací ploše. Nevím, jak se grilovalo s kulatými, respektive zaoblenými hořáky, ale ty hranaté šíří teplo dobře a celým prostorem grilu. Takže se vám nestane, že levá strana grilu sálá teplo, o sto šest, a pravá strana skomírá jak táborák nad ránem. Co jsem taky kvitoval, je jednoduchý způsob zapálení grilu. Žádný postup plyn-sirka-zážeh…ale prostě se pootočí koutkem, gril cvakne, přeskočí jiskra a je zapáleno.

Termosonda usnadní život začátečníkům, ale veteráni jí nejspíš moc neocení

Já osobně jsem termosondu pravidelně využíval, líbila se mi hlavně možnost propojit jí s telefonem. Třeba když jsem griloval steaky, pěkně jsem si na mobilu nastavil, jak chci steak propečený a aplikace mi přesně vyměřila čas, jak dlouho mám steak dělat. Navíc, termosonda má super velký dosah, takže jsem se mohl od grilu vzdálit, aniž bych ztratil přehled, jak na tom moje steaky jsou. Prostě super vychytávka, která vám grilování výrazně usnadní. Na tenhle model přímo pasuje nový I grill 3Na druhou stranu, můj kolega z práce, který se v oboru grilování považuje za odborníka a ostříleného harcovníka, se mému nadšení pro moderní technologie vysmál s tím, že na dobře udělaný steak to chce mít oko a cit a ne hypermoderní udělátka.

Dva sklápěcí rošty jsou prima věc

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640 rošty

Do základní výzbroje plynové Genesis II LX se šesti hořáky nepatří jen základní grilovací rošt a boční hořák. Součástí grilu jsou také dva sklápěcí palivové rošty. Ty se můžou používat například k rozpékání žemlí na hamburgery, nechávají se na něm dojít steaky anebo se prostě využívá, jak napovídá název, k prostému ohřívání jídla. Super je, že oba ohřívací rošty jdou snadno sklopit, takže při grilování nijak nepřekáží a nemusíte je proto v jednom kole z grilu sundávat a nandávat. Navíc ve sklopeném stavu se do obou ohřívacích roštů dají zapojit špízy, přídavné rošty a grilovací košte z ETC systému. A protože jsou oba rošty dostatečně velké, můžete do nich zapojit všechny ETC komponenty najednou.

Nerez se snadno poškrábe

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640

Nerezový gril dobře vypadá, je odolný a dlouho vydrží. Bohužel má také jednu nevýhodu. Nerezový plášť se poměrně snadno poškrábe. Což vysvětluje, proč je každá část grilu chráněná super přilnavou fólií. Sám jsem na grilu ještě nezačal grilovat a už vypadal, jako kdyby mi ho nějaký uličník objel klíčem, jako se to stává u karoserie auta. Na funkci to sice nemá vliv a při běžném pohledu to nemá vliv ani na estetický dojem, ale člověka to prostě tak nějak štve, že má poškrábaný gril, dřív než na něm vůbec začal grilovat. Proto doporučuji s grilem zacházet maximálně obezřetně, jinak se škrábancům nevyhnete. Pamatujete na to zejména při čištění. Existuje celá řada šetrných čisticích prostředků, které spolehlivě odstraní veškeré nečistoty a přitom nijak nepoškodí povrch grilu.

Věčné světlo - na grilu ?

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640 světlo

Jakkoli je LED osvětlení grilu výborný nápad a při grilování pozdě večer nebo v noci nemusíte šermovat kolem roštu s baterkou, nechápu jednu věc. Proč nejde světlo na madle normálně vypnout stejným tlačítkem, který se zapíná ?  Je sice pravda, že když se pootočí celým světlem, tak v určité poloze svítit přestane, ale jinak se LED osvětlení vypne samovolně po 30 minutách. Mnohem lépe se ovládá LED podsvícení regulačních kohoutků, které všechny najednou rozsvítíte stisknutím jediného tlačítka a stejným čudlíkem je zase vypnete.

Plně vybavená kuchyň schovaná pod poklopem

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640 gbs

Když už je řeč o přednostech nové Genesis dvojky se šesti hořáky, nelze se nezmínit o širokých možnostech využití. Tenhle gril svým výkonem i možnostmi odpovídá menší, ale plně vybavené kuchyni, takže se správnými doplňky na něm připravíte takřka jakékoli jídlo, na které si vzpomenete. Takto pestré grilování umožňuje speciální trojdílný litinový rošt s vyjímatelnou částí, kterou lze nahradit různým litinový nádobím a dalšími komponenty. Rázem tak můžete váš gril proměnit v pec na pizzu, sporák, na kterém uvaříte maďarský guláš, pánev, s níž připravíte svým dětem sladké lívance nebo palačinky nebo si na gril připojíte rožeň a upečete si svatomartinskou husu, kachnu nebo třeba menší krůtu. Druhý díl (ten bez kulatého vyndavacího středu) lze pro změnu nahradit praktickým litinovým tálem, který je jako dělaný pro grilování různých masových směsí, na kousky nakrájené zeleniny a dalších jídel, která by klasickým roštem propadla. Na tálu se dají grilovat ryby, slaninu s vejci, palačinky, nebo lívance.

Bezpečný kryt pro bombu

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640 montáž pb lahve

Z dřívějších grilovacích večírků u mých přátel si pamatuju, že bomba se u plynových grilů často schovávala do té skříňky pod ním. Bylo to praktický, při grilování nijak nepřekážela, nikdo o ní nezakopával a po skončení grilování člověk neřešil problém, kam s ní. Jenže teď je všechno jinak a skříňka pod grilem podle slov výrobců už ideálním místem pro bombu není. Spíš naopak, je to krajně nevyhovující místo. Pokud by začala bomba unikat, mohla by se skříňka velmi rychle naplnit unikajícím plynem a pak je to jen otázka náhody, jestli řachne nebo neřachne. Černá kronika o tragédiích, kdy propanbutanová bomba ukrytá pod grilem rozprášila grilovací večírek na míle daleko, se mi do rukou sice nedostala, ale i tak jsem si netroufl argumentům výrobce nevěřit. Prostě odteď už se bomba nesmí dávat do skříňky pod gril (u nového Genesis II LX S-640 to ani nejde), ale jedině na bok, kde má gril pro tyto účely držák a z každé strany jeden kryt. Samotná skříňka je pak ideální místo k uložení grilovacího nářadí, pomůcek na uzení, čisticích prostředků apod. Ve skříňce je také vanička, do které skapává vypečený tuk a grilovací šťávy.

Boční hořák je spíš vychytávka pro bbq fandy

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640 boční hořák

V pravém bočním pultíku je schován malý hořák s vlastním kohoutkem na regulaci plynu. Pro lidi, co si potrpí na vlastní omáčce ke steaku anebo podobně jako ženy dokážou dělat víc věcí najednou, je tento hořák učiněné terno. Zatímco si na roštu děláte maso, na malý hořák si postavíte kastrůlek a paralelně v něm připravujete omáčku. Pokud jste lenoch jako já, nebo je vám buřt, čí omáčku ke steaku máte, pak ten boční hořák asi moc nevyužijete a při grilování budou oba postranní stolky jen na odkládání čehokoliv.

Čištění grilu není tak strašná dřina

Další novinkou u Genesis II LX S-640 je vylepšený systém odkapávání Grease Management. Díky speciálně tvarovaným aroma kolejnicím, které zachytávají většinu vypečeného tuku a grilovacích šťáv a zabraňují jim vniknout do trysek hořáků. Díky tomu je minimální šance, že gril blafne a navíc se tolik tuku nebo grilovacích šťáv nepřipeče uvnitř grilu. Zbytek tuku a šťáv steče do záchytné misky umístěné ve skříňce pod grilem. Aroma kolejnice lze z grilu snadno vyndat a očistit sólo. Pamatujte ale, že gril je nejlepší čistit hned po skončení grilování a ne až druhý den ráno (respektive dopoledne).

Pro koho ten gril vlastně je?

Recenze plynového grilu Genesis II LX S-640

Nová Genesis dvojka se šesti hořáky je po všech stránkách prvotřídní gril, který představuje jakýsi grilovací Olymp. Dál už jít asi nelze. Tohle je absolutní špička mezi grily, bez rozdílu .  Jednoznačně příímá konkurence grilů  Summit. Ale řekněme si to na rovinu a zcela upřímně…tenhle šesti hořákový, do puntíku vymazlený nerezový gril pro osobní potřebu, to je slušná frajeřina. Je to jako kdyby se na supermoderním stadionu pro 30 000 lidí hrál okresní přebor ve vesničce s 50 obyvateli. Nový Genesis II LX S-640 má totiž potenciál a schopnosti pro běžný restaurační provoz a zvládne připravit najednou jídla pro tolik lidí, kolik se vám jich na zahradě sejde leda tak na svatbu, na křtiny nebo jinou podobně šťastnou událost.

 

Shrnutí recenze plynového grilu Genesis II LX S-640

Výhody

  •   velký grilovací rošt zvládne připravit jídlo pro 15 až 20 lidí naráz
  • gril dokáže zastoupit plně vybavenou kuchyni
  • neděláte si hlavu s montáží, gril je de facto sestavený
  • možnost propojit gril s mobilem a využívat různé šikovné aplikace
  • díky LED osvětlení lze grilovat i za černočerné tmy

Nevýhody

  • velké balení prakticky znemožňuje osobní odběr 
  • v sezóně se vaše koníčky zregulují na minimum, budete prostě grilovat
  • nerezový plášť je náchylný na poškrabání
  • spotřeba plynu - výkon prostě nenahradíte
  • LED světlo na madle nejde vypnout

 

 

 

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.