Recenze plynového grilu Campingaz Plancha Master LX

Plynový Campingaz Plancha Master LX se klasickým grilům příliš nepodobá. Nemá žádný baňatý kotel s víkem, pod víkem není žádná grilovací mřížka nebo rošt…a přesto to gril je. A ne jen tak ledajaký. Plancha Master LX je přenosný plynový gril obdélníkového tvaru, který má místo běžného roštu grilovací desky z černé masivní litiny a skvěle se hodí pro malé i velké grilování, ať už na zahradě, doma na balkoně či ve stánku s občerstvením. Tento typ grilu je hojně rozšíření v Itálii a dalších středomořských zemích.

 

Praktický, skladný gril

Protože bydlím v panelákovém bytě a zahrada na naší chatě má spíše rozměry trochu většího květináče, musel jsem se při výběru grilu řídit nejen cenou, výkonem nebo jak daleko to mám do prodejny, ale také velikostí grilu. Do stísněných prostorů panelákového balkonu nebo naší zahrady se zkrátka žádný macek nevejde. Proto jsem zbystřil, když jsem narazil na gril typu Plancha s velkou litinovou deskou, který nabízel přesně to, co jsem potřeboval. Menší, ale nadupaný gril, který budu moct použít jak při přípravě večeře pro celou rodinu, tak ve chvílích, kdy mě jenom honí mlsná, a budu si chtít udělat jenom něco malého k zakousnutí.

 

Nemá rošt a přece je to gril

Plancha Master LX má pod litinovou deskou dva nerezové hořáky s modrým plamenem, které dosahují výkonu 6 kW za hodinu a šíří žár rovnoměrně po celé ploše litinové grilovací desky. Každý hořák má svůj vlastní kohoutek, kterým se reguluje přívod plynu, takže můžete při grilování poměrně snadno měnit teplotu, respektive rozpálenosti litinové desky, jak zrovna potřebujete. Hořáky lze navíc zapnout každý zvlášť a nezapínají se žádným čudlíkem, ale stačí pootočit kohoutkem a v tu ráno máte zapáleno. Litinová deska, ač se to možná na první pohled nezdá, je velmi univerzální a kromě ryb a mořských plodů se na ní dá grilovat v podstatě jakékoli jídlo snad jen s výjimkou celé drůbeže a velkých kusů masa jako je třeba vepřový kolínko. Plancha se osvědčila při grilování steaků, krevetových špízů a dá se na ní udělat dokonce i sladký moučník (v našem případě trhanec).

 

Žádná dřina při čištění

S čím jsem nepočítal a velmi mile mě to překvapilo, byla snadná, skoro až bezproblémová údržba grilu. Přiznám se, že nejsem zrovna nejpořádnější a tak pro mě drhnutí grilovací roštu od zuhelnatělých zbytků krkovičky a tuny mastnoty bylo vždy jen utrpením. O to příjemnější pro mě bylo zjištění, že připečená mastnota a zbytky masa se z litinové desky odstraňují o poznání líp než z grilovacího roštu. Navíc deska, třebaže je pěkně těžká, je možné jí z grilu snadno vyjmout a umýt v myčce na nádobí (za předpokladu, že se vám tam litinová deska 60 x 40 cm vejde).

 

Plancha se mi vyplatila

Plancha Master LX funguje spolehlivě a dobře se s ní pracuje i úplnému začátečníkovi (vyzkoušeno na švagrovi). Navíc pohodové a bezproblémové je nejen grilování, ale i uklízení po grilování. Na grilovací desku se vypečená mastnota a zbytky jídla připékají o poznání míň, a to málo jde snadno odstranit pomocí čisticího přípravku a speciální špachtle přímo pro grily Plancha. Celkově vzato jsem z přechodu na plynový gril Master Plancha LX spokojen.

 

Výhody

  • všestranné využití
  • velká grilovací deska z masivní litiny
  • snadno se vejde do kufru auta – ideální gril na dovolenou
  • dá se použít i v uzavřených prostorech (party stany, panelákové balkony, stánky s občerstvením)
  • ideální gril pro začátečníky

 

Nevýhody

  • žádný otisk mřížky na steacích
  • nemá žádný stojan, pokud nechcete grilovat v podřepu, potřebujete nějaký stolek
  • na to, že se dá využít jako přenosný gril je docela těžký
počet hlasů: 10
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.