Recenze plynového grilu Campingaz Master 4 Series Woody

Fanouškem grilování jsem odnepaměti a snad vždycky jsem měl na čem grilovat. Posledních několik to byl takový malý od mouru umazaný gril bez poklopu s litinovým roštem. Grilovat se na něm dalo, což o to. Ale za ta léta používání a neudržování dostal pořádně na frak, takže každý jídlo z tohohle grilu chutnalo víceméně stejně. Proto jsem se po poslední grilovačce rozhodl poslat stárnoucí gril do výslužby a místo něj si pořídit nějaký nový. Naštěstí jsem nový gril nehledal příliš dlouho a vůbec poprvé ve své grilovací kariéře jsem si pořídil plynový gril jménem Campingaz Master 4 Series Woody.

Vzhled až na prvním místě

Recenze plynového grilu Campingaz Master 4 Series Woody

Nebudu chodit kolem horký kaše…sice se můžu tvářit jako ten nejracionálnější pragmatik na světě, ale tenhle gril mě dostal hlavně díky tomu, jak vypadá. Posuzovat grily podle vzhledu asi není nejlepší způsob jak vybrat ten nejlepší, ale v tomto případě jsem prostě musel udělat výjimku. Když jsem si v nákupním centru vybíral gril, působil můj Campingaz Master 4 Series Woody v té spleti plechových, nerezových, smaltovaných a litinových grilů jako růže mezi trním. Mohl jsem si vybrat i variantu bez dřevěných pultíků, ten gril vůbec nevypadal špatně, ale dřevo je dřevo, tomu nešlo odolat. Navíc každý z pultíků unese až 50 kilo, takže pokud na ně nepoložíte sud piva nebo půlku prasete, měli by vydržet prakticky všechno.

U montáže se zapotíte

Recenze plynového grilu Campingaz Master 4 Series Woody

Neříká se mi to před národem kutilů lehce, ale montáž grilu mi dala pořádně zabrat. A to tak, že jsem si na ní raději pozval pomocníka (víc hlav víc a ví a taky abych si měl na kom schladit žáhu), protože sám jsem se s tím babrat nechtěl. A v čem že byl problém? Miliarda šroubků, některý navíc nešly pořádně dotáhnout, všechno rozebraný na nejmenší součástky…prostě černá můra netrpělivých lidí.

Hladký start

Nervy z namáhavé montáže jsem si zklidnil hned vzápětí, když jsem chtěl gril vyzkoušet. Z minulosti jsem byl zvyklý grilovat výhradně na dřevěném uhlí a než jsem gril zapálil a plně zprovoznil, uplynulo minimálně půl hodiny. S novým Campingazem na mě čekala příjemná změna. Protože je gril na plyn, nemusí se čekat, až se rozžhaví brikety nebo dřevěné uhlí, ale prostě se jen otočí regulačním kohoutkem, díky zapalovacímu systému InstaStart přeskočí jiskra…a gril je zapálen a připraven do akce.

Není to gril pro vlky samotáře

Pokud chcete plně využít potenciál nového Campingazu, musíte se smířit s faktem, že odteď budete grilovat ve velkém a pro hodně lidí. Bavíme se totiž o grilu, na který bez nadsázky nejvíc sedí označení velkokapacitní gril. Silný výkon je zaručen díky čtyřem trubkovým hořákům z nerezové oceli o příkonu 12,8 kW. A takovému grilu je nejlíp, když může uspokojit co největší počet lidí (údajně zvládne připravit jídlo až pro 16 lidí najednou). Zapomeňte tedy na skromné grilování ve dvou a pomalu se připravujte na grilovací smršť. Až se vám na zahradě sejde 15-20 kamarádů, nebudete sice vědět, kde vám hlava stojí, ale pochvalné komentáře spokojených hostů na vaše kuchařské umění, vám to lítání kolem rozpáleného roštu jistě vynahradí.

S víceúčelovým roštem si vyhrajete

Předsudky, že na grilu se dají dělat tak akorát steaky nebo klobásy, dostanou pořádně na frak. Campingaz Master 4 Series má totiž ve výbavě takový speciální rošt s kulatou vyjímatelnou částí, místo které můžete do grilu posadit třeba stojan na drůbež, kámen na pizzu, nebo asijskou wok pánev. Tím se závratně zvýší počet jídel, které lze na grilu připravit a pokud se chcete před svými přáteli, podobně jako já, pořádně vytáhnout, není nic jednoduššího. Stačí vyndavací střed nahradit třeba stojanem na drůbež a můžete se pustit do grilovaného kuřátka na pivu nebo místo kulaté části roštu použijete asijskou wok pánev a své kamarády a kamarádky můžete překvapit exotickým pokrmem. Možnosti jsou široké a je jen na vás jak je využijete. Jenže litinový rošt s vyjímatelným středem tvoří jen polovinu grilovací plochy. Ta druhá se skládá z oboustranného litinového tálu, který rovněž skýtá různorodým využitím. Třeba já jsem si na něm o dovolené dělal svou oblíbenou snídani, slaninu se sázenými vejci. Že na něm pro změnu udělala dětem báječný lívance. Kromě základní grilovací plochy je k dispozici taky ohřívací rošt, na kterém se asi nejlíp rozpékají hamburgerové housky.

Rozpálenost grilu hlídá teploměr

 

Vysoký poklop doceníte nejen kvůli možnosti upéct na grilu vepřové koleno, celou kachnu nebo jiný velký kus masa. Do poklopu je taky zabudovaný praktický teploměr, na kterém si můžete ověřit, jak moc je zrovna váš gril rozpálený. Stačí mrknout na ciferník teploměru a hned máte jasno, jestli otočit kohoutkem doleva nebo doprava.

Posvítíme si na to

Užitečnou vychytávkou je i možnost zapnout na grilu LED osvětlení. Díky tomu lze Master 4 Series Woody používat i za snížené viditelnosti. Vzhledem k tomu, že naše grilování se obvykle protáhne do pozdních nočních hodin, přijali jsme možnost osvítit gril s povděkem. Stačí lehce stisknout regulační kohoutek a potom jím otočit doleva. LED žárovička umístěná do každého regulačního knoflíku se rozsvítí a vy i za černočerné tmy budete přesně vědět, kde jsou ještě regulační kohoutky a kde začíná grilovací rošt. Je přece mnohem lepší utratit peníze za tužkové baterky než za mastičku na popáleniny.

Čím míň práce s uklízením, tím líp

Čištění a údržba je jednou z nejotravnějších činností spojených s grilováním. Ne nadarmo jsem u minulého grilu na drhnutí připečené mastnoty z vysoka kašlal. Ale protože jsem do nového grilu investoval přece jen víc peněz a je to fakt pěkný gril, rozhodl jsem se tentokrát údržbu nepodcenit. Měl jsem velké štěstí v tom, že nové grily z kolekce Master, mezi které patří i můj Campingaz Master 4 Series Woody, mají jako jeden z benefitů, zdokonalený systém údržby – takzvaný InstaClean. Systém spočívá v tom, že grilovací vana je upravena tak, aby se na ní přichytávalo co nejméně vypečeného tuku a grilovacích šťáv. Po skončení grilování stačí jednotlivé části grilovací vany vyjmout, zbavit je těch nejhrubších nečistot a pak je naskládat do myčky.

Spolehlivá kolečka s brzdou

Nový Campingaz není zrovna hubeňour a při svých bezmála 77 kilogramech by se při stěhování notně pronesl. Naštěstí je vybaven čtyřmi kolečky, takže je plně mobilní a s jeho přemisťováním by neměli mít problémy ani fyzicky slabší uživatelé. Kolečka u novýho Campingazu jsou velmi pevná a leccos vydrží. Klidně můžete vláčet gril po drsnějším terénu a i když jím budete nevybíravě smýkat, kolečka zůstanou celá. A díky bezpečnostním pojistkám je možné kolečka zafixovat a gril se pak nehne z místa ani na nerovném povrchu.

Praktická skříňka, ale co bomba?

Na luxus si člověk zvyká poměrně rychle a i já se velmi rychle sžil s vychytávkami a vymoženostmi moderního plynového grilu. Jednou z takových vychytávek je i šikovný úložný prostor pod grilovací vanou v podobě skříňky s dvoukřídlými dvířky. Do skříňky se dá uložit třeba grilovací nářadí, doplňky jako jsou například udicí lupínky apod., ale já tam skladoval hlavně plynovou bombu. Sice vám některý odborníci řeknou, že bomba do zavřené skříňky nepatří (přirozeně z bezpečnostních důvodů), ale já jí tam dával zatím vždy a nikdy se nic nestalo.

Závěrečné bilancování

Co do funkčnosti nemám grilu co vytknout. Rychle se zapaluje, má silný výkon a velký rošt, který navíc nabízí více možností jak jej využít. Navíc existuje celá řada doplňků, kterými se dá potenciál grilu ještě zvýšit. Spokojený jsem byl i s vychytávkami jako je teploměr zabudovaný v poklopu nebo s úložným prostorem pod grilem nebo nenáročnou údržbou. Slušnou porci plusových bodů si gril vysloužil díky šik bočním pultíkům ze dřeva. Co mě naopak na grilu naštvalo, byla úmorná montáž, ke které jsem si navíc musel přizvat kamaráda. A ještě se musím zmínit o jednom úskalí tohoto plynového grilu. Přes počáteční nadšení jsem pomalu začal zjišťovat, že na velkou grilovačku není nálada každý víkend, takže se tu a tam stalo, že gril jen tak zahálel. Navíc nový gril se časem okoukal i známým a frekvence jejich návštěv se také snížila. Zkrátka vytěžit naplno Campingaz Master 4 Series Woody chce silnou náturu, spoustu času, spoustu známých, fortel a mrazák plný masa.

Shrnutí recenze plynového grilu Campingaz Master 4 Series Woody

Výhody

  • krásný gril, dřevěné pultíky vypadají skvěle
  • pestré možnosti využití
  • snadné zapalování grilu
  • nenáročná údržba -
  • utáhne až 16 lidí naráz

Nevýhody

  • deprimujícím způsobem zdlouhavá montáž
  • využít naplno potenciál grilu není žádná sranda
  • poměrně velká spotřeba plynu (skoro kilo gramů za hodinu)
  • rozměry sestaveného grilu prakticky znemožňují jeho převoz
  • nerezové víko a dvířka od skříňky hází prasátka
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.