Recenze grilu Weber Kettle plus na dřevěné uhlí

Protože můj zahradní gril na konci loňského roku po jedné z výživnějších grilovaček vypověděl službu a stal se pro grilování prakticky nepoužitelným, musel jsem se poohlédnout po novém grilu. Volba padla na gril na dřevěné uhlí Original Kettle plus. Konečně na 47-ku budou pasovat doplňky ? Ne všechny .... Novinka od Weberu na letošní sezonu na kterém mě zaujala nízká cena, zajímavý design a široké možnosti využití, které popis v katalogu sliboval.

Fotka grilu zabaleného v kartonové krabici

Gril Weber Kettle plus - krabice

Nový gril jsem si kvůli pracovnímu vytížení nemohl vyzvednout osobně na prodejně, jak je u mě jinak běžnou praxí, ale musel jsem si ho nechat zaslat přepravní firmou. Což bývá často dost riskantní. Nicméně na Harfě mi řekli, že gril je expedován v kompletně rozloženém stavu a v bytelné krabici. Takže jsem se uklidnil, neboť šance, že gril dostanu v provozuschopném stavu. Gril dorazil na mou adresu hned dva dny poté, co jsem si jej v jejich  e-shopu objednal. Po nezbytném prvotním ohledání přišlo vítané uklidnění. Gril ani samotná krabice nenesly žádné stopy poškození, takže to vypadalo, že moje zásilka protentokrát nedostala obligátních pár facek od interiéru dodávky, jak to u řady přepravních firem bývá zvykem.

Intuitivní montáž, a kdyby něco vázlo, je tu návod

Gril Weber Kettle plus  - montáž a návod

Když jsem se tedy přesvědčil, že gril dorazil nepoškozený a v prvotřídním stavu, došel jsem si pro šroubovák a kladivo a s chutí se pustil do sestavování grilu. Přestože je u grilu přibalený podrobný a snadno srozumitelný návod, montáž grilu je velmi jednoduchá a intuitivně jí zvládne i člověk, které kutilství a ručním pracím příliš neholduje. Hned na první pohled je jasné, kam která součástka patří a možnost omylu je prakticky vyloučená.

U nohou jsem nadával jak špaček

Gril Weber Kettle plus  montáž nohou

Sice jsem říkal, že montáž je snadná a intuitivní, nicméně jednou jsem se pěkně zapotil a pořádně si zanadával. A to hned na začátku, když jsem ke spodní části kotle připevňoval nohy od grilu. V návodu se píše, že mám do zdířky na dně kotle dát takovou klipsnu s cvočkem a na tu klipsnu nasadit nohu od grilu. Lehký jak facka, řekl jsem si. Ale to jsem se pletl. Ty nohy sem do grilu vyloženě narval násilím (v návodu je tato varianta přeškrtnutá) a na doporučení výrobců jsem se s prominutím vykašlal. Násilné postavení na nohy se na grilu nijak neprojevilo a balanc držel jako gymnasta na kladině. Prostě se nekývá - což je super. A není to vůbec běžné, v porovnání s jinými grily dokonce i téže značky.

 

Barvy jako AC Milán

Gril Weber Kettle plus  barvy

Je mi to trochu trapný, ale jeden z důvodů, proč jsem si pořídil zrovna tenhle gril, byl kromě ceny taky super design v mých oblíbených barvách, červené a červené (jsem fanouškem AC Milán). Černý je kotel a poklop, červená barva ve velmi výrazném odstínu byla použita na kolečka, páčku od popelníku, termosondu a prostřední opěrnou nohu. Celkově to působí svěže, sexy, a když náhodou zapomenete, kam jste v kumbále svůj gril uložili, červená kolečka vám napoví, kterým směrem se vydat.

 

Kolečka jsou sice z plastu, ale vydrží dost

Gril Weber Kettle plus kolečka

Přestože jsem si gril vybral kvůli líbivému zevnějšku, zajímala mě okamžitě po sestavení i jeho funkčnost. Například jsem zjišťoval, jak moc odolná jsou kolečka od grilu a za nejsou na grilu jen tak pro parádu. Zkoušel jsem proto s grilem trochu drandit po zahradě, která připomíná cokoliv, jenom ne puntičkářsky zastřižený anglický trávník. Nový gril rallye po zahradě bez problémů zvládnul, a to bez újmy na funkčnosti nebo na kráse.

 

Palivový rošt je hustší a mastnější než obvykle

Gril Weber Kettle plus  nerezový rošt

Další novinkou a zaručenou vychytávkou, o které jsem se dočetl v katalogu, byl palivový rošt s výrazně hustším mřížkováním a prohlubní v prostředku, což má urychlit proces rozžhavení briket. Nevím…na rozžhavení briket používám takový zapalovací komín/tubus, který taky urychluje žhavení briket, takže nemůžu s určitostí říct, jestli se brikety nažhavili rychleji díky roštu nebo díky komínu. Co se ale v prospektu nepsalo, bylo to, že gril je zamaštěný jako prase, takže člověk musí počítat s tím, že se při sebemenší manipulaci s palivovým roštem zmastí jako čuně. Rošt je nerezový a docela bytelmý

 

Vyměnitelný střed roštu a doplňkové komponenty

Gril Weber Kettle plus  s pánví

Jádro pudla celého grilu tkví podle jeho výrobců ve speciálním grilovacím roštu s vyjímatelným středem. Střed roštu lze z grilu vyjmout a nahradit jej nějakým litinovým nádobím nebo jiným kuchařským komponentem. Koupil jsem si proto ke grilu hned několik těchhle věciček a musím dát výrobcům, za pravdu, ty věci grilu opravdu pasují. Co jsem se ale před koupí grilu nedozvěděl, byl fakt, že po vyjmutí středu roštu a aplikaci například litinové pánve, se na zbytku roštu nedá prakticky grilovat. Maximálně tak pár koktejlových párečků, protože na nic víc tu místo prostě není. Ale jinak je to dobrý nápad, přikoupil jsem si ke grilu kámen na pizzu a litinovou pánev a obojí v hojné míře užívám. Ale je fakt, že kousek místa navíc by se hodil.

 

Moc nízký poklop, na grilované kuřátko zapomeňte

Gril Weber Kettle plus  stojan na kuře

Co mě po pár grilováních trošku zamrzelo, byla výška poklopu, která neumožňovala v zavřeném grilu pěkně pomalinku ugrilovat marinované kuřátko v celku. Musel jsem ho rozsekat na kusy a grilovat po částech. Škoda, na tohle jsem se těšil. Možná by to šlo s baby kuřátkem, ale zase nevím, jestli se pro baby kuřátko vyrábí stojan na pečení.

 

Hluboký popelník, do kterého nefouká

Gril Weber Kettle plus  popelník

Co při grilování určitě oceníte, je hluboká miska, která se dává pod gril a propadává do ní popel z briket nebo dřevěného uhlí. Oproti dřívějšku, kdy jsem byl zvyklý na mnohem mělčí misku (vlastně to byl spíš talíř), jsem se při grilování nemusel rozčilovat, že mi vítr rozfoukává popel po zahradě a po skončení grilování se miska prostě jen vysypala na kompost a bylo po starostech.

 

Nemusíte se spoléhat jen na intuici

Gril Weber Kettle plus  teploměr

Podobně jako většina ostatních moderních grilů, má i Weber Kettle plus můj v poklopu zabudovaný teploměr, který vám řekne, jak moc je váš gril rozpálen, a vy se můžete rozhodnout, zda je potřeba spíše přitopit pod kotlem nebo ubrat. Rozhodně od teploměru v poklopu ale nečekejte, že něco udělá za vás. Žádné výstražné znamení nebo jiné vymoženosti jako některé termosondy nemá a prostě ve stupních Celsia ukazuje, jak moc je asi váš gril rozpálen. Navíc ani číslo ukázané na ciferníku není vždy 100% směrodatné. Třeba když jsem griloval v zimě, ukazoval teploměr trochu jiný čísla, než jaká byla realita a tolik očekávané vepřové kotletky se mi vůbec nepovedly.

 

Za málo peněz dostatek muziky

Gril Weber Kettle plus vs. Master Touch

Celkově vzato jsem s grilem spokojen, zvlášť když přihlédnu k faktu, že jsem za něj nedal víc jak pět tisíc. Na druhou stranu, když se mi na zahradě sleze trochu víc kamarádů než obvykle, mívám problémy stíhat a musím si v takových případech všelijak vypomáhat. Ale z funkčního hlediska je to dobrý gril, snadno se zapaluje, dobře hoří, netaví se, neohýbá, nesmrdí…prostě bez komplikací dělá, co se mu nařídí a pokud člověk nemá příliš velký oči nebo přehnaně velká očekávání, Original Kettle Plus ho nezklame. Faktem ale je, že avizovaná možnost využít různé litinové nádobí apod. je kvůli velikosti roštu dosti osekaná. Nabízí se tak otázka, zda se člověku, který vyloženě prahne po asijské wok pánvi, litinovém hrnci nebo po pizze z grilu, nevyplatí koupit si raději gril s větším roštem. Stejná firma jich dělá hned několik. Na fotce je třeba porovnání s velkým Master Touchem - a tady to vynikne nejvíc ...

Shrnutí recenze grilu Weber Kettle plus

Výhody:

  • Bytelná kolečka
  • Rošt s otvorem pro doplňky Weber GBS systému - třeba litinovou mřížku
  • Popelník - velký a hluboký, popel z něho nepadá
  • Stabilita grilu
  • Držák poklopu grilu

Nevýhody:

  • nízké víko - na kuře na stojato to prostě není
  • litinový wok do grilu sice dáte, ale nezavřete víko
  • kombinace barev je hodně výrazná
  • větší kusy masa se vcelku budou dělat obtížně
počet hlasů: 4
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.