Jak se griluje na plynovém Napoleon Prestige Pro 500 Model 2019?

Až donedávna jsem grilování považoval za takový doplněk spíše „nápojového“ večírku a tak jsem k němu přistupoval. V masně jsem koupil kus masa, v supermarketu marinádu a večer se to nějak opeklo na ohni a snědlo. To bylo celý. Ale jednoho dne jsme se ženou bezděky zavítali do prodejny grilů…a tady jsme narazili na našeho současného mazlíka plynový gril Napoleon Prestige Pro 500.

Nezvyklý komfort a luxus

Když je člověk celý život (to se jen tak říká, ve výsledku griluju posledních 5-6 let) zvyklý na grilování na obyčejném roštu položeném přes přírodní ohniště, těžko plynule přejde na grilování na tak našlapaném grilu, jakým je Napoleon Prestige Pro 500. Považte sami. Gril zapnete pouhým otočením knoflíku a hlavně je za chviličku rozpálený (o tom se člověk může přesvědčit díky teploměru s budíkem zabudovaným v poklopu). A to není zdaleka všechno. Regulační knoflíky jsou podsvícené LED žárovičkami a jedno světlo je i nad grilovacím roštem, takže zvládnete připravit báječný steak nebo hamburger i za černočerné tmy. Griluje se na velkém litinovém roštu se zvlněnou mřížkou (vlnky jsou ale jen pro parádu). Protože litina je materiál, který kumuluje teplo, dělali se mi na roštu nejlíp asi steaky. Ale později jsem pronikl i do tajů pomalého grilování, tzv. barbecue a v tu chvíli se teprve projevil skutečný potenciál nově zakoupeného grilu. Plynový gril Napoleon má totiž zadní hořák s přípojkou pro otáčecí špíz (ten jsem teda ke grilu nedostal a musel jsem si ho koupit zvlášť), na kterém jsem ugriloval nejlepší kuře svého života, že i manželka musela chtě nechtě uznale pokývnout hlavou.

Bomba skříňka

Gril mě ale dokázal překvapit nejen nadupaným výkonem, velkým roštem apod., ale i takovými zdánlivými drobnostmi, jako je úložný prostor. Ten má u Napoleonu podobu velké skříňky s dvoukřídlými dvířky. Skříňka pochopitelně slouží primárně k uložení plynový bomby, od toho má taky prohloubené dno, do kterého malá i velká bomba krásně zapadne. Ale do skříňky se nevejde jen plynová bomba, ale taky spousta různého grilovacího nářadí a všelijakých dalších serepetiček, které přijdou při grilování jednomu vhod. Co mě trošku štve, že jsou ty dvířka (a ostatně i zbytek grilu) z nablýskaný nerezový oceli, na který je vidět každý škrábnutí a v létě, když do něj praží sluníčko, se leskne jako pra…prostě hází do očí prasátka.

Malé grilovačky přestaly existovat

Přes všechna pozitiva, o kterých mluvím výše, se musím zmínit i o jednom skrytém úskalí. Od té doby, co jsme si pořídili plynový gril Napoleon Prestige a naučili se ho ovládat, definitivně pro nás skončily malé grilovačky. Člověku se prostě nechtělo zapalovat takhle velký gril kvůli plátku masa a dvou nožičkám vídeňských párků. A hlavně…ostatní vás nenechají . Prostě odteď platí, že když grilovat tak pořádně.

Obvyklý scénář vypadal asi takhle. Ve čtvrtek večer jsme se rozhodli svolat velké páteční grilován, druhý den jsme z telefonního seznamu vytahali regiment známých a v po práci jsme je sešikovali u nás na zahradě. A pak už měl hlavní slovo gril, na kterém se za ten večer protočily hromady masa ke spokojenosti našich hostů. V sobotu následoval kolečko blahopřejných esemesek a hovorů, ve kterých nás naši hosté chválili za pozvání a blažený pocit z přežrání masem. Až potud by bylo všechno v pořádku, jenže ti naši hosté si na náš nový styl grilování velmi rychle zvykly, a od té doby, prakticky pátek co pátek tábořili u nás na zahradě. Dokonce i v zimě.

Super gril, ale málem jsem si musel vzít úvěr

Kromě většího počtu strávníků u nás na zahradě a nepříjemných prasátek při slunečných dnech jsem nezaznamenal na grilu žádná další negativa. Griluje se na něm parádně, ale taky jsem si za tu parádu zaplatil. A hodně zaplatit. Kdybych neměl na spořicím účtu nakřečkovanou tučnější sumičku, musel bych si na koupi plynového grilu Napoleon vzít krátkodobý úvěr. Ale investice se rozhodně vyplatila...a kdybych od sousedů a přátel po koruně za každou účast na našem grilování, měl bych peníze na gril co nevidět zpátky :D.

Výhody

  • velký grilovací rošt pro spoustu jídla
  • spousta vychytávek (podsvícené regulační knoflíky, osvětlená grilovací plocha, úložný prostor na bombu, teploměr apod.)
  • gril vás motivuje k pestřejšímu a nápaditějšímu grilování
  • RYCHLOST!!! – od zapnutí grilu do započetí grilování obvykle neuběhne víc jak pět minut, prostě přijdete z práce, sundáte sako a už grilujete….

Nevýhody

  • gril se poměrně snadno poškrábe
  • nerezový plášť grilu hází v létě nepříjemná prasátka
  • kamarádi si zvyknou, že jste mistr grilu a budou u vás i stanovat
  • za 2 měsíce jsem přibral 8 kg
počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.