Recenze grilu na dřevěné uhlí Weber Summit Charcoal

Máte někdy pochybnosti, že kotlovým grilům už odzvonilo? Že patří do starého železa a přichází nová éra plynu? Potom si dobře zapamatujte tento okamžik. Stojí proti vám Weber Summit Charcoal, skutečný král kotlových grilů.

Velký černý švihák

Kotlový gril Summit Charcoal patří mezi ty, které vám utkví v paměti už po prvním setkání. A není divu, nový Summit na dřevěné uhlí je skutečně nepřehlédnutelný kousek. Nová jednička mezi kotlovými grily přitahuje zraky lidí dokonalou kombinací elegance a maskulinity. Summit Charcoal Grill má černě lesklý smaltovaný plášť, vysoký poklop s masivním nablýskaným madlem, baňatý kotel a tři silné nohy zakončené kolečky s pojistkou.

 

Šlape jako hodinky

Elegantní design navzdory mohutné konstrukci ale zdaleka není jedinou předností nového kotláče od Webera. Mimo jiné, nebo spíš především to je dokonale vymazlený gril, který za každé situace šlape jako hodinky a svému uživateli poskytuje dokonalý servis. Summit Charcoal se tak může pochlubit vychytávkami jako je dvouplášťové, tepelně izolované víko, díky kterému neuniká z grilu teplo a celkovou teplotu uvnitř grilu tolik neovlivňuje aktuální klimatické podmínky. Jinými slovy, Summit Charcoal je ideální gril do chladnějšího i zimního počasí. Velkou výhodou je také odklápěcí víko, které drží na dvou pružinách a při grilování vám tak nepřekáží v ruce, nebo nevypaluje olympijské kruhy do trávníku.

Revoluce v zapalování

Summit Charcoal si zvýšenou pozornost zaslouží také díky silnému výkonu a vyspělých technologiích, o jakých si naprostá většina kotlových grilů může nechat jenom zdát. Tak například zapalování grilu. Pokud jste někdy grilovali na dřevěném uhlí, víte stejně dobře jako já, že zapalování grilu dokáže být pěkná otrava. Stačí, aby vítr foukl o trochu víc než obvykle a s rychlým zapálením briket se můžete rozloučit. Nebo vám pytel s briketami díky špatnému uskladnění zvlhne a výsledek je stejný. Jasně, existují různé urychlovače, podpalovače, zesilovače…ale i s nimi to trvá něco mezi 15 minutami až půl hodinou. S kotlovým Summitem Charcoal se vám nic podobného nestane. Nový Summit je totiž vybaven vysoce výkonným plynovým hořákem s tryskou ústící přímo do míst, kde je palivový rošt s briketami nebo dřevěným uhlím. Hořák se ovládá pomocí samostatného regulačního kohoutku a k jeho napájení slouží obyčejná malá plynová kartuše. Hořák i s kartuší jsou pro větší bezpečnost schovány v malé plechové skříňce. Za optimálních podmínek je možné připravit gril do akce, tedy rozžhavit brikety, za míň jak 10 minut (nejrychleji se mi to povedlo za 7 minut), a to už je znatelný rozdíl oproti konkurenci.

 

Nezvykle velký rošt a nekonečně mnoho možností

Summit Charcoal je v současné době pravděpodobně největším kotlovým grilem Weber s jakým se lze na trhu setkat. Ani populární Master-Touch nebo Perfomer Deluxe se s ním tomhle ohledu nemohou měřit. Z titulu největšího kotlového grilu také vyplývá, že nový Summit bude mít také suverénně největší grilovací rošt. A je tomu skutečně tak. Jakmile otevřete poklop, vyjukne na vás nablýskaný rošt z nerezové oceli o průměru 61 centimetrů. Rošt má navíc v souladu s moderními trendy vyjímatelný kruhový střed, který lze po vyjmutí nahradit všelijakým litinovým nádobím a dalšími doplňky z kolekce příslušenství Weber GBS. Díky tomu se z vašeho Summitu stane v podstatě regulérní venkovní kuchyně, kde se můžete pustit do přípravy jakéhokoliv jídla, které byste normálně zvládli jen v klasické interiérové kuchyni. Máte chuť na grilované kuře? Není problém, vyberte jeden z několika stojanů na kuře a další drůbež a pusťte se do toho. Děti otravují se sladkým? Umlčte je palačinkami nebo lívanci, stačí vám k tomu obyčejná litinová pánev. Máte chuť na italskou pizzu? Vyberte si z kolekce příslušenství Weber GBS kámen na pizzu. A takto bychom mohli pokračovat dál a dál, až bychom se dostali k litinovému hrnci a maďarskému guláši.

 

Jeden gril a tři způsoby grilování

Široké možnosti využití jsme naťukli už popisem grilovacího roštu s vyměnitelným středem. Teď zaměříme naši pozornost na tři různé způsoby jak nového Summita používat. Gril na dřevěné uhlí Summit Charcoal je možné používat, podobně jako většinu moderních kotlových grilů, pro přímé a nepřímé grilování a také pro uzení. Popisem těchto notoricky známých způsobů grilování se nebudeme zdržovat, ale povíme si, že proti ostatním kotlovým grilům je Summit Charcoal pro tyto tři grilovací metody mnohem lépe vybaven. Vtip spočívá v tom, že kromě grilovacího a palivového roštu, které jsou součástí snad každého kotlového grilu na světě, je nový Summit vybaven také unikátním rozvaděčem tepla. Tento zdánlivě nenápadný komponent se dává mezi palivový a grilovací rošt, čímž se mezi nimi vytvoří tepelný štít, který zabrání příliš rychlému opečené masa. To oceníte zvláště tehdy, když budete přecházet z přímého grilování na nepřímé, či na uzení. To se vám můžete stát tehdy, když si například zprudka ugrilujete pár steaků, ale pak vás ještě začne honit mlsná a dostanete chuť na něco uzeného. Normálně byste museli složitě štelovat regulátory vzduchu, což taky zabere nějaký ten čas. Ale se Summitem stačí vložit mezi dva rošty rozvaděč tepla, trošku ubrat tah a za chvíli už můžete udit, protože díky rozvaděči tepla se intenzita žáru v grilu okamžitě sníží.

 

Dokonalý gril pro každého, ale něco to stojí

Pokud nejste masochista se sklonem libovat si v nekvalitě a nepohodlí, budete i přes poměrně vysokou pořizovací cenu z nového Summitu Charcoal nadšení. Dostane se vám do rukou dokonale fungující grilovací kolos, který v sobě snoubil všechna pozitiva tradičního grilování na dřevěném uhlí a moderního grilování za využití vyspělých technologií. S novým Summitem se vám otevřenou hranice moderního grilování a přitom budete mít pořád ten hřejivý pocit, že to grilování děláte pěkně postaru.

 

Výhody

  • silný výkon, velká kapacita, moderní technologie
  • rozvaděč tepla usnadňuje přechod mezi přímým a nepřímým grilováním
  • odklápěcí víko na pérko
  • termosonda s velkým ciferníkem v poklopu – dokonalý přehled o teplotě uvnitř grilu
  • díky obrovskému GBS roštu uděláte na Summitu skoro jakékoli jídlo

 

Nevýhody

  • je to trapný, ale jediným negativem je cena

 

počet hlasů: 11
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.