Recenze grilu na dřevěné uhlí Weber Performer GBS

Podívali jsme se na zoubek grilu na dřevěné uhlí Weber Performer GBS. Jak obstál v našem testu? To se dozvíte v následujících řádcích.

 

Jako Master Touch s plechovým stolkem

Weber Performer, gril na dřevěné uhlí se sklápěcím stolkem. To je, čeho si na tomto grilu všimne každá člověk na první pohled. My jsme se na tento gril podívali trochu více do hloubky a sepsali jsme pár postřehů, které na Vás nemusí při prvním pohledu bafnout. Tady jsou. Typický kotlový gril od Webera, můžete si říct: vždyť to je jenom Weber Master Touch se sklápěcím stolečkem. A popravdě řečeno: skoro i je. Kotel s průměrem 57cm na kovové konstrukci a k tomu malý plechový sklápěcí stoleček. Konstrukce je jednoduchá, hliníková, ale přesto docela líbivá. Díky tomu je gril velice lehký a tak je manipulace s ním snadná a bezproblémová.

 

Tenhle gril není žádný bordelář

K snadné manipulaci přispívají i velká plastová kolečka na jedné straně, která nejsou otáčecí. Na druhé straně jsou malá, taky plastová, kolečka, stejná jako na kancelářské židli. Na rozdíl od některých plynových grilů, jako například u plynového grilu Weber Spirit E-210 Classic, nemá hloupé špičaté zarážky a tak jezdí perfektně a bez problémů. Ve spodu grilu, po celé ploše mezi kolečky je umístěna kovová mřížka na odkládání různých potřebných věcí, například grilovacích briket nebo dřevěného uhlí. Z důvodu, že gril není nijak veliký, tak i tahle mřížka je relativně malá, na jeden nebo dva pytle a podpalovací lihové kostky to ale stačí. Oproti Performerovu lepšímu a luxusnějšímu bráchovi – grilu na dřevěné uhlí Weber Performer Deluxe GBS je tato mřížka stejně velká, ale Performer Deluxe má navíc ještě koš na brikety nebo odpadky.

Pod kotlem se nachází kovový kyblík s důmyslným systémem, který zajistí snadné vymetání popele z kotle grilu. Takže žádná košťata nebo jiné nesmysly, všechno máte v jednom balíčku v grilu. Z kotle popel padá právě do zmíněného kyblíku, kde je bezpečně, bez rizika zapálení něčeho jiného nebo rozfoukání popele po celé terase nebo zahradě. Pak ho jen jednoduše vyjmete a již studený popel vyhodíte do popelnice.

 

Velký rošt pro pestré grilování

Uvnitř kotle jsou umístěny dva rošty. Jeden menší, na který se nasype uhlí, nejlépe rozpálené ve startovacím komínu. Tento rošt zajistí spolehlivé a rovnoměrné vyhřívání celého grilu. Pod ním se nachází pacičky sloužící k vymetání popela a regulaci vzduchu, který proudí do grilu. Zároveň jsou na něm umístěny koše, do kterých se může nasypat uhlí nebo brikety a regulovat nimi kde bude největší žár a kde budete grilovat spíš nepřímo – například velké kusy masa nebo celé kuře. Nad menším roštem je umístěn větší, který se používá právě na samotné grilování masa, klobásek nebo třeba zeleniny. Tento rošt je vybaven systémem GBS, což je vyjímatelný střed, kam můžete umístit například litinový hrnec nebo třeba Wok pánev. Na krajích roštu jsou části, které se dají zvednout a v průběhu grilování přisypat uhlí, aby vaše grilovací radovánky mohly být ještě delší. Rošt je v průměru 57cm velký, to je dostatečné i pro velké skupiny přátel nebo rodinné sešlosti. Kotel je přiklopen víkem s termosondou, která je ale hloupě naspaná ve Fahrenheitech, stupně Celsia jsou malým červeným písmem pod tím. Tady je vidět, jak na nás Amíci myslí. Víko je možné pohodlně odsunou na stranu do takové obruče, abyste si nevypálili kolečko na trávě nebo nespálili nohu, když budete své jídlo v grilu otáčet.

 

Odkládací stolek se moc nepovedl

Na druhé straně od obruče je ten slavný sklápěcí stolek. Abych byl upřímný, není nic moc. Tenký, plechový, malý, prostě nic extra. Sice na něj něco odložíte, ale bál bych se, aby to unesl. Vypadá opravdu nejistě. A je fakt malý. Hodně. A když ho složíte, tak se vám z Performeru rázem stal Weber Master Touch a ještě ošklivý. To se jim v Americe moc nepovedlo. Zepředu jsou u stolku umístěny 3 háčky na náčiní, jako kleště nebo kartáč na čištění roštu. To je zase šikovné, všechno je hned po ruce.

 

Jednoduchá montáž, kterou zvládne každý

Výhodou Performeru GBS je také fakt, že když si ho přivezete domů v krabici, nestrávíte celý den skládáním, ale složeno máte během pár desítek minut, pokud jste to nikdy nedělali, tak možná za hodinu a můžete ihned začít grilovat. Krabice oproti Weber Performer GBS Deluxe je i docela lehká, váží okolo 30kg, takže se ani úplně nezničíte při přenášení krabice od auta na terasu. Když tak vám pomůže i dítě.

 

Vysvědčení pro Performer

Co říct na závěr. Weber Performer GBS je menší, lehčí, ale zase levnější a skladnější bráška Performeru Deluxe. Za slušné peníze, necelých 13 000 korun, nabídne kvalitní kotel, GBS rošt a malý odkládací stolek. Pokud tedy chcete kotlový gril s odkládacím prostorem, tak Performer GBS je slušný začátek.

 

Výhody

  • Velký GBS rošt s průměrem 57cm
  • Snadné čištění kotle od popelu
  • Odkládací místo hned vedle roštu

 

Nevýhody

  • Odkládací stolek by mohl být větší
  • Konstrukce se nezdá být příliš pevná
  • Relativně malá mřížka pod grilem na odložení briket nebo dřevěného uhlí
počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.