Recenze grilu na dřevěné uhlí Weber Performer Deluxe GBS

Co potřebujete ke grilování na dřevěném uhlí? Vlastně nic moc. Stačí nějaký kotel, nádoba nebo jen prohlubeň v zemi, kovový rošt a samozřejmě sirky a něco na podpal a můžete se do toho pustit. To, že se dá grilovat na punkáče ovšem neznamená, že si při grilování na dřevěném uhlí nemůžete dopřát trochu luxusu. Naopak, s Performerem Deluxe od Webera se takového grilovacího luxusu s vůní dřevěného uhlí dočkáte měrou vrchovatou.

 

Se zapálením briket pomůže plynová kartuše

Na klasických grilech na dřevěné uhlí mě vždycky iritovalo, jak dlouho to trvá, než se brikety dostatečně rozžhaví. Obvykle to zabralo hodně přes půl hodiny a ještě se u toho člověk nadýchal štiplavého kouře. Rozžhavení briket se sice dá výrazně urychlit speciálním zapalovacím komínem, ale ten by se musel ke grilu přikupovat zvlášť. Proto jsem rád, že kotlový gril Weber Performer Deluxe se snaží problém se žhavením briket vyřešit vlastními silami. Weber Performer Deluxe je totiž vybaven zapalovacím systémem Touch-N-Go, který urychluje rozžhavení briket a tím pádem i zapálení grilu. Zapalovací systém Touch-N-Go se napájí plynovou kartuší. Ta však není součástí grilu a musí se za ní připlácet. Což teda moc nepotěší, ale naštěstí nestojí moc a nějaký ten čas vám vydrží. Určitě jí nespotřebujete po první grilovačce, nemusíte se bát.

 

Na velkém roštu uděláte velké věci

Když odklopíte víko Weber Performeru Deluxe, vybafne na vás velký grilovací rošt s menším, vyjímatelným středem. Na takhle velkém roštu připravíte hromadu masa a jiných pokrmů najednou a navíc po vyjmutí střední části můžete do grilu nasadit třeba kámen na pizzu a upéct si italský slaný koláč v prostředí vaší zahrady, nebo můžete střed roštu nahradit litinovým hrncem, který se hodí na vaření omáčkových jídel jako je třeba guláš, ale můžete v něm klidně upéct i chleba. Na litinové pánvi zase přípravíte sladké lívance nebo palačinky pro děti. Trefou do černého je také stojan na drůbež, ve kterém si uděláte grilované kuřátko, o jakém se vám ani nesnilo. Výhody velkého grilovacího roštu s vyměnitelným středem ještě zesiluje vysoký poklop, pod který se vejdou i velké kusy masa, takže takové vepřové koleno, žebra nebo drůbež v celku nepředstavuje pro Weber Performer Deluxe žádný problém. V poklopu je navíc zabudovaný teploměr s ciferníkem, který vám bude při grilování ukazovat teplotu uvnitř grilu. Je to šikovná věcička pro ty, kteří nevěří vlastní intuici, ale jakmile si na to vytrénujete oko, budete teploměr používat jen zcela výjimečně. Praktickou věcí je taky držák na poklop, díky kterému budete mít vždy volné ruce a nebudete muset rozpálený poklop odkládat na trávník nebo jiné nevhodné místo.

 

Pro nepřímé grilování vždy připraven

Vítaným bonusem jsou palivové nádoby Char-Basket, jejichž hlavním úkolem je ulehčit manipulaci s rozžhavenými briketami. Nádoby Char-Basket se používají jednoduše tak, že je položíte na palivový rošt, naplníte je rozžhavenými briketami a podle potřeby nádoby s briketami přesunete buď ke stranám, nebo ke středu grilovací vany. Bez palivových nádob byste museli s rozpálenými briketami manipulovat pohrabáčem nebo jiným, typově podobným nástrojem. Brikety se na grilovacím roštu přesunují podle toho, co grilujete a pro jakou grilovací metodu jste se rozhodli. Například vepřové koleno je poměrně velký kus masa a griluje se pozvolna při nižší teplotě. V takovém případě by se brikety měly přesunout ke stranám grilu (mezi ně se může ještě položit hliníková miska s trochou vodu), aby žár ve středu nebyl tak intenzivní. A naopak třeba hovězí steaky vyžadují grilování při velmi vysoké teplotě po krátkou dobu a pro takové grilování je důležité mít rozžhavené brikety pěkně v prostředku palivového roštu. Bez palivových nádob byste museli s rozpálenými briketami manipulovat pohrabáčem nebo jiným, typově podobným nástrojem.

 

Popel z briket rozfoukaný po celé zahradě se stal minulostí

Dobrou vizitkou tvůrců Weber Performeru Deluxe je i chytře vymyšlený systém zachytávání popela z briket a dřevěného uhlí, díky kterému budete moct zapomenout na dny, kdy jste měli po každé grilovačce popel rozfoukaný všude možně po zahradě. Systém zachytávání popela se jmenuje One-Touch System a tvoří jej velký zásobník s dvěma páčkami. Pootočením jedné páčky dostanete popel z grilovací vany do zásobníku, pomocí druhé páčky vyjmete zásobník z grilu. Tady je třeba říct, že zásobník se z grilu nevyndává zrovna lehce, respektive, chce to trochu víc zabrat, než jak by se na první pohled mohlo zdát. To je asi jediná vada na kráse jinak skvěle vymyšleného zásobníku na popel One-Touch-System.

 

Lehká, ale odolná konstrukce se čtyřmi kolečky

Grilovací vana kotlového grilu Weber Performer Deluxe je zabudována do lehké, ale odolné konstrukce s pracovním pultíkem a čtyřmi plastovými kolečky. Pracovník pultík najde využití jako odkládací plocha pro různé ingredience běžně používané při grilování nebo obracečku, kleště a jiné pomůcky běžně užívané při grilování. Vedle toho je na pultíku také časovač neboli minutka, která vám upozorní, že již vypršel limit a vy máte jídlo z rozpáleného roštu sundat. Šikovná pomůcka, aspoň nemusíte každou chvíli šilhat na hodinky nebo jedním očkem pokukovat po mobilu. Pracovní plocha odkládacího pultíku je podstatně větší než u modelu Performer GBS, ale zase nejde sklopit. Což ve výsledku vůbec nevadí, protože sklápěcí mechanismus mi nepřijde jako taková vychytávka, pokud tedy nemáte mikro zahradu, kde musíte škudlit s každým centimetrem. Milovníky pořádku nepochybně potěší, že pod pracovním pultíkem je vyklápěcí odpadkový koš…leč bez možnosti třídit odpad . Po nějakém čase jsem se jen tak pro radost rozhodl odmontovat odkládací pultík a nahradit jej dřevěnou deskou, kterou jsem si nechal vyrobit v truhlárně.

 

Pár slov závěrem

Kotlový gril Performer Deluxe netrpí žádnými neduhy, které by stály za sofistikovanější rozbor. Jasně, tu kartuši by si člověk nemusel přikupovat ke grilu zvlášť a zásobník na popel by mohl jít vyndat z grilu o něco míň ztuha. Když ale tyto drobné nedostatky dám na váhy s přednostmi Performeru Deluxe, jsou v podstatě zanedbatelné. Na Performeru se griluje dobře, a to i nováčkům, kteří se ve světě grilování teprve rozkoukávají. Co se týče ceny, je myslím přijatelná a vcelku odpovídající vybavenosti a šíři uživatelského rozhraní, jakým gril na dřevěné uhlí Weber Performer Deluxe disponuje.

 

Výhody

  • Velký grilovací rošt s vyměnitelným středem
  • Dobře vymyšlený systém zachytávání popela z briket
  • Teploměr a minutka usnadňují práci s grilem
  • Palivové nádoby pomůžou s nepřímým grilováním (hlavně nováčkům)
  • Startovací systém Touch-N-Go urychlí zapálení grilu

 

Nevýhody

  • Kartuše, kterou se napájí plynový hořák pro rychlejší rozžhavení briket, by mohla být v ceně
  • Zásobník na popel se z grilu vynadá poněkud ztuha
počet hlasů: 2
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.