Recenze grilu - Campingaz 2 Series Compact LX vs plynový gril Weber Q 1200

Na první pohled si až tak moc podobní nejsou, ale oba mají mnoho společného. V obou případech se jedná o menší plynový gril se stojanem, který je zcela univerzální, co do použití. Oba můžou fungovat jako plnohodnotný zahradní gril, vejdou se na většinu panelákových a činžovních balkonů a díky své velikosti mohou být využity i jako cestovní gril na dovolenou nebo na piknik v přírodě. Ale který z nich má navrch? Posuďte sami.

Srovnání plynového grilu Campingaz 2 Series Compact LX s plynovým grilem Weber Q 1200

Větší grilovací rošt zvládne více jídla

Přestože se jedná o menší typ grilu, překvapí vás, kolik jídla na něm zvládnete najednou připravit. Grilovací rošt má rozměry 66 x 32 centimetrů a hravě na něm ugrilujete i deset poctivých hamburgerů nebo steaků naráz. V tomto směru má plynový gril Campingaz 2 Series Compact LX nad svým protějškem, Weber Q 1200, navrch. Ten je totiž vybaven grilovacím roštem o velikosti 43 x 32 a ugrilovat tolik jídla jako 2 Series Compact LX prostě nedokáže.

Srovnání plynového grilu Campingaz 2 Series Compact LX s plynovým grilem Weber Q 1200 + rošty

Vysoký poklop je lepší než nízký

Výhodu většího grilovací roštu trochu vyrovnává vysoký poklop, kterým je vybaven gril Weber Q 1200. Pod tento poklop se vejdou i větší kusy masa a na gril lze navíc přidat otáčecí špíz poháněný malým elektro motůrkem, což rozšiřuje uživatelské rozhraní a také okruh jídel, která se dají na tomto grilu připravit. To plynový gril Campingaz 2 Series Compact LX má dost nízký rošt a větší kusy masa se na něm prakticky nedají grilovat. Náplastí na tuto skutečnost budiž možnost přidat ke grilu 2 Series Compact LX ohřívací rošt, který je ideální pro rozpékání hamburgerových housek a dalšího pečiva, nebo k ohřívání a dopékání různých jídel.

Teploměr v základní výbavě

Přestože výše popisované grily, Weber Q 1200 a Campingaz 2 Series Compact LX, nepatří mezi grilovací smetánku, která oplývá těmi nevyspělejšími technologiemi a nejmodernějšími vychytávkami, jsou oba modely plynových grilů v souladu s aktuálními trendy vybaveny teploměry s ciferníkem pro pohodlné sledování aktuální výše teploty uvnitř grilu. Šikovná věcička, pokud si nejste jistí svou intuicí. V obou případech je ciferník teploměru zabudován do poklopu grilu. Během grilování jsem ale nezaznamenal, že by jeden nebo druhý měřil lépe, přesněji, rychleji, takže tentokrát se oba grily rozešli smírně.

Srovnání plynového grilu Campingaz 2 Series Compact LX s plynovým grilem Weber Q 1200 teploměr

Že by pokus o vtip?

V dnešní době je běžným standardem, že kotlové, plynové i elektrické grily mají pod hlavní grilovací vanou nějakou nádobu, která zachytává vypečený olej a grilovací šťávy. Na první pohled maličkost, ale bez ní by byla údržba grilu nepochybně těžší. A jak mají záchytnou nádobu vyřešenou naše grily Weber Q 1200 a Campingaz 2 Series Compact LX? U plynového grilu od Campingaz se v tomto směru moc nevytáhli. Nádobka na vypečený tuk vypadá v jejich podání spíš jako nepodařený vtip. Nejenom, že je až komicky mrňavá, ale jak je zavěšená na provázku pod grilovací vanou, tak stačí, aby trochu víc foukal vítr, a nádoba sebou mrská jako pominutá.

Rozdíl ve výkonu tu je, ale nehraje až takovou roli

Když porovnáme výkony obou plynových grilů, dojdeme ke zcela jednoznačnému závěru. A sice, že plynový gril Weber Q 1200 má výkon 2,64 kW a plynový gril Campingaz má výkon 5,85. Je tedy v tomhle ohledu jasný vítěz. Nicméně, nepřikládal bych tomuto prvenství příliš velkou váhu, přestože je rozdíl ve výkonu více než dvojnásobný. V obou případech se totiž jedná o menší modely grilů, které si pro plnohodnotné grilování vystačí s tím, co mají a další kilowatty navíc pro výkon své funkce nepotřebují. Gril Campingaz 2 Series Compact má ke grilování k dispozici dva ploché hořáky Heat Core z aluminizované oceli. Plynový gril Weber Q 1200 má nerezový hořák trubkovitého tvaru. Oba grily se napájí pomocí plynové kartuše, ale lze je přenastavit na napájení klasickou plynovou bombou. Přívod plynu se pak ovládá pomocí regulačních kohoutků.

Stojany pro větší pohodlí

Díky stojanům mají oba grily optimální pracovní výšku a člověk se tak při grilování nehrbí a nebolí ho pak záda. Campingaz 2 Series Compact LX má bytelnější stojan a se samotným grilem je spojen napevno pomocí šroubů. Navíc konstrukce stojanu je skládací, takže gril se snadno přenáší a může být využit i jako cestovní gril. Pro pohodlnější přemisťování v rozloženém stavuje konstrukce stojanu opatřena dvěma kolečky. Stojan grilu Weber Q 1200 je pro změnu křehčí konstrukce, ale na druhou stranu gril v něm drží pomocí plastových klipsen, takže jej lze z grilu snadno vyjmout a dát zpátky podle potřeby, aniž byste museli používat šroubovák. Další rozdíly lze vypozorovat i bočních odkládacích pultíků. V případě 2 Series Compact LX je jeden pultík vysouvací, druhý je přidělán na pevno. Plynový gril Weber má oba pultíky sklápěcí.

I na vzhledu záleží

Vzhled grilu sice není nejdůležitější faktor, na základě kteréhož si vybíráme gril, ale úplně ho opomenout by byla chyba. Přece jen gril je součástí zahrady a asi málokdo by si vybral takový, který by sice šlapal jako hodinky, a svou obludností by zcela narušil příjemný dojem z udržované zahrady. V této disciplíně je vítěz celkem jasný. Plynový gril Weber Q 1200 působí elegantnějším a tak nějak upravenějším dojmem. Určitě se najdou hezčí grily a všímavý pozorovatel by našel nějaké ty designové vady na kráse, ale oproti Campingazu 2 Series Compact LX, je to vlastně docela hezký gril, který nikde neudělá ostudu. Přednosti plynového grilu od Campingazu je třeba hledat jinde než v přitažlivosti a líbivém zevnějšku.

Kdo má navrch?

Je poměrně těžké rozhodnout, který z těchto dvou grilů je ten lepší. Jak s Campingaz 2 Series Compact LX, tak s Weber Q 1200 dosáhnete zhruba stejných výsledků. Rozdíly mezi nimi jsou, ale protože jednou má navrch ten, podruhé ten, rozdíly se ve výsledku stírají. Faktem zůstává, že 2 Series Compact LX i Weber Q 1200 jsou jednoduché grily, které odvedou dobré služby na chatě, ale i o dovolené nebo při grilování na balkoně a intuitivně je zvládnou ovládat i úplní nováčci. Kdybych se měl ale přece jen přiklonit na jednu stranu, volil bych Weber Q 1200, protože má vyšší poklop, dá se ze stojanu snadno vyjmout a použít i bez něj, v neposlední řadě také líp vypadá a slabšího výkonu si ani nevšimnete.

Přednosti Campingaz 2 Series Compact LX Přednosti Weber Q 1200 - má větší grilovací rošt - má vyšší poklop - disponuje silnějším výkonem - atraktivnější design - stojan je opatřen kolečky a je skládací - působí bytelnějším dojmem - lze rozšířit o ohřívací rošt - lépe vyřešená miska na vypečený tuk -možnost přidat samootáčecí špíz

Přednosti grilu Weber Q 1200

  •  má vyšší poklop
  • atraktivnější design působí bytelnějším dojmem
  • lépe vyřešená miska na vypečený tuk možnost přidat samootáčecí špíz

Přednosti grilu  Campingaz 2 Series Compact LX

  • má větší grilovací rošt
  • disponuje silnějším výkonem
  • stojan je opatřen kolečky a je skládací
  • lze rozšířit o ohřívací rošt

 

počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.