Recenze grilů Big Green Egg - půlkruhový litinový rošt III

Grilování na litinových roštech v kamado grilech Big Green Egg je velká zábava. Když ke grilování použijeme "pouze" půlkruhový litinový rošt, můžeme do grilu umístit ještě spoustu jiného příslušenství a grilování si užít tím pravým způsobem.

Litinový rošt Big Green Egg

K čemu je to dobré?

Jak jsme si již říkali, litinový rošt na rozdíl od "obyčejného" nerezového roštu lépe vede teplo, déle drží teplotu a ugrilované maso z litiny i na oko vypadá mnohem lépe než z nerezového roštu. Nás si právem získal půlkruhový litinový rošt Big Green Egg právě pro svoje nevyčerpatelné možnosti využití. Žádný problém nevidíme ani v tom, že k jeho použití je nezbytné vlastnit též nerezový koš pro convEGGtor. Bez něho bohužel půlkruhový litinový rošt do grilu neumístíte.

V nerezovém koši pro convEEGtor jej můžeme umístit v obou výškových úrovní bez použití jakéhokoliv jiného příslušenství. Nyní jsme se rozhodli vyzkoušet, jak to bude v grilu vypadat, když půlkruhový litinový rošt umístíme na horní okraj nerezového koše pro convEGGtor. Jako v předcházejícím případě nám opět zabere pouze 1/4 místa v grilu a zbylou plochu můžeme využít k přípravě jiných potravin. Na horní části nerezového koše se potraviny budou dělat pomaleji - jsou dále od topeniště a v případě, že na spodní část nerezového koše použijeme jiné příslušenství, např. půlkruhový pečící kámen, tím teplo ještě více odcloníme.

 Půlkruhový litinový rošt Big Green Egg

Můžeme tedy na litinovém roštu v tomto případě pomalu grilovat větší kusy zeleniny, uzenin a nebo při použití pečícího kamene použít pro grilování metodu low and slow, kdy se maso griluje při nižší teplotě po mnohem delší dobu. Maso takto grilované je pak krásně měkké, až se samo rozpadá. Většina lidí, kteří metodu grilování low and slow vyzkoušeli, se jen těžko vracejí k normálně grilovanému masu.

Díky nerezovému koši pro convEGGtor navíc můžeme celý obsah grilu vyjmout ven v jeden okamžik. Poslouží nám k tomu uši na nerezovém koši a samozřejmě nezapomeneme na rozpálený nerez použít vhodné silikonové rukavice.

Keramický gril Big Green Egg

  • grilování na litinovém roštu k přípravě pokrmů, které vyžadují vysokou teplotu
  • půlkruhový litinový rošt umístěný v horní části nerezového koše pro convEGGtor zabere pouze 1/4 grilovací plochy
  • s použitím pečícího kamene možnost přípravy jídla pomocí metody low and slow
  • možnost vyjmutí celého obsahu grilu v jeden okamžik

Co potřebujeme?

  • 1x gril big Green Egg Large
  • 1x nerezový koš pro convEGGtor
  • 1x půlkruhový litinový rošt

Půlkruhový litinový rošt je výrobcem dodáván pouze do keramických grilů Big Green EGG Large a Big Green EGG XLarge. Do menšího typu grilu bohužel jej umístit nelze. Do grilu Big Green Egg jej umístíme pouze pomocí nerezového koše pro convEGGtor Big Green Egg.

Keramický gril Big Green Egg s litinovým roštem

Čím ještě doplnit?

I tentokrát budeme pro práci s grilem Big Green Egg Egg potřebovat vhodné grilovací nářadí a pomůcky. Stejně jako u ostatních kombinací budeme jistě potřebovat

  • sadu grilovacího nářadí s kleštěmi
  • funkční grilovací rukavici ve které se nespálíte při manipulaci s příslušenstvím v grilu
  • pro bezproblémové vyjmutí litinového roštu z grilu použijeme zvedač litinových roštů
  • a na přípravu potravin nám báječně poslouží týkové prkénko Big Green Egg
počet hlasů: 3
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.