Plán na velké rodinné grilování

Pokud jste se rozhodli upořádat velké rodinné grilování nebo o tom možná zatím jenom uvažujete. Tady vám nastíníme, co to všechno obnáší. Možná si to rozmyslíte a možná vás to naopak navnadí k nějaké velké party, protože si řeknete, že to vlastně není tak strašné a dá se to zorganizovat! Tento článek bude hlavně o tom, aby nikdo z pozvaných nehladověl a nestalo se, že dojde pití nebo salát! Protože nikdo nechceme, aby naše grilovačka získala pověst podniku, kde jsou lidé hladoví a žízniví. Nejdůležitější otázka před samotným začátkem organizace je, kolik lidí přijde? Odpověď na to totiž rozhoduje o tom, co budeme servírovat k jídlu a pití. Takže celkem důležitá věc!

Skupina 50-100 lidí

  •  “klasické” grilovací menu
  • grilované vepřové, uzené salámky a klobásy
  • vhodnými přílohy

Nejjednodušší cesta, jak s úspěšně vypořádat s tak velkým počtem hostů je servírování a příprava velmi pomalu grilovaného jídla. Paradoxně na tomhle grilování můžete ušetřit, protože budete nakupovat ve velkém a můžete získat zajímavé slevy. Na toto grilování budete potřebovat velký gril na půlku prasete nebo na velké kusy masa nebo udírnu. Dále budete potřebovat kolem 20 až 30 hliníkových fólií.

Ingredience

Potřebovat budeme 4,5 kilová vepřová kolena, 50 klobás a něco mezi 100 a 150 housek nebo pečiva. Vepřové se musí s dostatečným časovým předstihem naložit nejlépe do dvou až tří různých omáček. Jako přílohu můžete servírovat například salát coleslaw a nebo fazole, bramborové chipsy nebo podle vaší chuti.

Plán grilování

Den před grilováním rozpalte gril na 120 °C. Použijte jakékoliv dřevo, jaké běžně používáte. Podle chuti potřete vepřové maso oblíbenou omáčkou. Vepřové maso se musí dělat šest až osm hodin. Po osmi hodinách, vyndejte maso, odložte na fólii a snižte teplotu grilu na 90 °C. Po ogrilování vepřového přijdou na řadu klobásy. Ty grilujte, dokud teplota nekleesne na 70 °C. Klobásky si po vyjmutí rozložte na fólii a hezky je postupně potřete rajčatovou omáčkou. Zabalte je do fólie a na noc je dejte do lednice. Po několika dalších hodinách by mělo mít vepřové tu správnou teplotu. Takže je můžeme vyjmout z fólie a necháme je odpočinout půl hodiny. Maso potom pomocí vidliček oddělte od kosti a rozdělte na tolik částí, kolik máte omáček.

Skupina 20-30 lidí

  • jídla jako z “domácí kuchyně”
  • hamburgery
  • grilované hermelíny
  • nakládané plátky masa
  • špízy

Chutné menu pro menší skupinu může obsahovat burger s guacamole, šťavnatou klobásu a salát coleslaw se sýrem s modrou plísní. Tyto tři chody by mohly být základem menu, které se samozřejmě může ozvláštnit nebo doplnit jakýmkoliv dalším chodem nebo třeba jen menším dezertem nebo přílohou jako pečenými fazolemi a bramborovými chipsy.

Takže sečteno podtrženo na 30 burgrů budete potřebovat zhruba 3,5 kila mletého hovězího masa. Nechte si rezervu, kdyby přišli jedlíci, ale často se taky stává , že někdo se upejpá a burgra si nedá. Takže se řiďte starou českou radou “přiměřeně, přiměřeně!” Vždycky přinejhorším můžete zbytek masa dát do mrazáku nebo si na druhý den udělat k obědu špagety s omáčkou z mletého masa. Klobás si připravte asi 40 nožiček. A nezapomeňte na asi 35 housek na burgry a 40 rohlíků, pokud budete chtít dělat hot dogy.

Coleslaw si připravte den před grilovačkou. Udělejte si ho do velké mísy, přikryjte fólií a dejte přes noc do ledničky. Takto si můžete připravit i směs, ze které budete dělat burgry, to ale není nutné. Někdo preferuje, když má směs na burgry odleželou z minulého dne, ale ta samostatná příprava není nijak časově náročná a lehce to zvládneme před a během samotného grilování. Dvě až tři hodiny před startem bychom měli připravit guacamole. Grilování bychom měli začít klobásami, které si hotové dáme stranou zabalené do hliníkové fólie. Teplo totiž udrží dlouho a my se po přípravě burgerů nebudeme muset zdržovat.

45 minut před příjezdem hostů rozpalte gril na střední až středně vysokou teplotu. 30 minut nám zabere příprava klobás. Až se objeví první hosté, začněte ve vlnách připravovat burgery, ať nemají prázdné ruce a nekručí jim v břiše. Vždycky si udělejte 10 burgerů a chvilku počkejte a zase deset. Mezi tím si připravte maso do housky s guacamole. A když bude zájem, může si někdo dát klobásu a salát coleslaw kdykoliv během grilování. To je volně k dispozici.

Noc před jakoukoliv velkou party, kdy očekáváte velké množství lidí, naplňte mrazák ledem. Ať už využíváte pytlíky nebo různá veselá tvořítka. Věřte, že ledu není nikdy dost!!! Taky dejte chladit všechno pití, ať máte po ruce dostatečné zásoby. Tak ať se vše vydaří!!!

počet hlasů: 1
Ohodnoťte článek.
Děkueme za hodnocení.